Beef Wellington met rosbief

door Babs
Beef Wellington met rosbief

Als er één gerecht is waar je ons voor wakker kunt maken dan is het voor Beef Wellington met rosbief en paté in bladerdeeg. Dit gerecht is al jaren de favoriet in onze familie. De krokante bladerdeeg met daarin zachte paté en gebraden rosbief met wat peper en een beetje cognac maakt dit een topper bij elk etentje of feestje waar we het serveren.

Beef voor de hertog van Wellington

Het familierecept voor rosbief in bladerdeeg met paté is al zo lang in onze familie en zo vertrouwd, dat wij geen idee hadden dat recept bijna hetzelfde is als de officiële Beef Wellington. Deze is ooit bedacht door de koks van veldheer Arthur Wellesly, de hertog van Wellington. Zij wilden de hertog te eren vanwege zijn overwinning in 1815 op Napoleon. Ze braadden een mooi stuk ossenhaas, wikkelden deze in ganzenlever en in uien en kruiden gebakken champignons en deden hier bladerdeeg omheen.

Beef Wellington wordt tegenwoordig gemaakt van rosbief, biefstuk, ossenhaas en wordt wel of niet omhuld met champignon pasta of paté. Wij maken hem met rosbief, paté, soms met wat lekkere morilles (als we betaalbare vinden, wat de laatste tijd niet het geval is) en bladerdeeg. We maken altijd een schoorsteentje in het bladerdeeg bovenop en daar gaat een drupje cognac in. Dit verdampt in de oven maar geeft een extra smaak aan de paté en rosbief.

Makkelijk (van tevoren) te maken

Eigenlijk is Beef Wellington helemaal niet zo moeilijk om te maken. Je braadt de rosbief lekker goudbruin in de pan. Daarna leg je de rosbief op bladerdeeg waar je vast een plak paté op hebt gelegd. De rest van de paté plak je op de bovenop en aan de zijkant van de rosbief. Daarna pak je de rosbief in met bladerdeeg. Bovenop maak je een schoorsteentje met een smal randje bladerdeeg. In dit schoorsteentje giet je 1/2 borrelglaasje cognac. Je bestrijkt het bladerdeeg met wat eigeel voor een glanzend effect en bakt de Beef 20-25 minuten in de oven.

Wij houden van een rode/rosé rosbief. Als je liever de rosbief wat minder rood hebt, laat je deze na het braden met de deksel op de pan 10-20 minuten langzaam verder garen en daarna pak je hem in met bladerdeeg. Dat is het! Je kunt de Beef Wellington ook van tevoren maken. Je maakt hem klaar tot en met het inpakken in bladerdeeg en zet deze afgedekt in de koelkast. Een uur voordat je hem wilt opdienen verwarm je de oven voor en schuif je de Beef erin. Je bakt hem warm en knapperig in circa 20 minuten. Lekker met sperziebonen en asperges met walnoten en aardappeltjes uit de oven met citroen.

Zo maak je Beef Wellington met rosbief:

Beef Wellington met rosbief

Beef Wellington met rosbief

Recept printen
Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 3 beoordeling )

Ingrediënten

  • 700 gr. rosbief
  • 3 el. bakboter
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 200 gr. crème (of cranberry of champignon) paté
  • versgemalen peper
  • 1/3 tl. zout
  • 1/2 el. cognac

Bereiding

Voorbereiden:

Haal de rosbief 2,5 uur voor het bereiden uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Ontdooi net voordat je de rosbief gaat bakken de plakjes bladerdeeg en bestrooi de rosbief met versgemalen peper. 

Rosbief met paté in bladerdeeg maken:

Laat de boter in een braadpan smelten totdat deze licht begint te kleuren. Bestrooi de rosbief licht met zout en leg deze in de braadpan met de boter. Braad de rosbief in ca. 10 minuten aan alle kanten bruin en haal deze (liefst met een tang, zonder erin te prikken) uit de pan. Laat de rosbief rusten op een plank en vet ondertussen een ovenschaal of bakplaat bodem in met boter. Leg 6 plakjes ontdooide bladerdeeg op de bodem van de ovenschaal of bakplaat en zorg dat ze goed op elkaar aansluiten door ze op elkaar vast te plakken. 

Verwarm de (elektrische) oven voor op 200°C. Snijd de paté in dunne plakken. Leg in het midden van het bladerdeeg anderhalve plak paté, leg hier de rosbief in zijn geheel bovenop:

Leg de nu overige plakken paté op en rondom de rosbief. Duw het even aan als het niet blijft zitten. Vouw nu het bladerdeeg dicht rondom de rosbief met paté en maak de bovenkant dicht met de rest van het bladerdeeg. Je kunt de bovenkant eventueel decoreren door van wat bladerdeeg wat blaadjes te maken en deze erbovenop te plakken. Houd aan de bovenkant van het bladerdeeg een gaatje van ca. 2-3 cm. open en maak hier van bladerdeeg een schoorsteentje voor, die je erop plakt. Giet tot slot in dit schoorsteentje de cognac. Klop het eigeel los en bestrijk hiermee de buitenkant van het bladerdeeg. 

Nu kan je rosbief met paté in bladerdeeg in de oven! Bak hem in 20-25 minuten mooi krokant en lichtbruin. Snijd de rosbief aan met een scherp mes en geef iedereen wat bladerdeeg met paté erbij. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!