Heerlijke Kersttulband zelf bakken

door Babs
Kersttulband

Het leuke aan een zelfgemaakte Kersttulband is dat bij het maken wordt je huis gevuld met heerlijke kerstgeuren. Hoewel er in de weken naar kerst altijd genoeg kant en klaar te koop is in de winkels vinden wij zelfgemaakt toch het lekkerste. Dat geldt ook voor deze heerlijke zelfgemaakte Kersttulband. De tulband is rijk gevuld en smaakt heerlijk. 

Wij konden dit jaar niet wachten tot kerst. Enkele weken geleden liepen we langs een oliebollen kraam en na die geur moesten we gewoon thuis aan de slag om zo snel mogelijk zelf een heerlijke Kersttulband te gaan maken, zo lekker! Alleen al het maken van het beslag, het vullen van de vorm en de geur in huis zijn kadootjes. Maar het allerleukste was natuurlijk het op eten, haha!

Belangrijk bij het maken van de tulband zijn de ingrediënten. Wij houden niet zo van sukade, dus gebruiken wij alleen rozijnen. Je kunt ook chocolade of rum toevoegen. Het is ook erg leuk om de tulband na het bakken af te maken met witte glazuur en zilveren balletjes, dan is het helemaal een kerst kadootje. Neem in ieder geval de tijd voor het mixen en luchtig worden van het beslag dan kan het niet misgaan!

Zo maak je de heerlijke Kersttulband

Kersttulband

Het Kersttulband recept:

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd:
Nutrition facts: 1 uur 20 minuten Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.3/5
( 4 beoordeling )

Ingrediënten

  • 2oo gram rozijnen
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • poedersuiker

Bereiding

Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zeef de bloem in een kom en meng in een apart bakje 1 eetlepel bakmeel met de rozijnen (hierdoor zakken ze niet zo snel naar de bodem in het beslag).

Snijd de boter in kleine stukjes en klop deze met de mixer in 5 tot 10 minuten met de basterd- en vanille suiker tot een romig mengsel. Let op; dit kan langer duren dan je denkt. Klop totdat de boter bijna wit ziet en het mengsel is toegenomen in volume. Klop daarna de eieren er een voor een doorheen. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen en luchtig is geklopt.

Nu kan je de 'droge' ingrediënten mengen met de 'natte'; dit doe je met een spatel in plaats van de mixer. Voeg het gezeefde bakmeel in 3 tot 4 rondes toe en vouw ze door het beslag met een spatel. Meng niet te lang. Tot slot voeg je de rozijnen toe, deze meng je ook met de spatel door het beslag.

Kersttulband bakken: 

Je beslag is nu klaar! Vet de tulband vorm goed in (alles moet ingevet zijn) en strooi en tot slot een handje bloem erover, zodat de oppervlakte licht bedekt is. Houd de vorm daarna even op zijn kop om het overtollige bloem eruit te laten vallen. Nu kan je vorm vullen met het beslag, strijk de bovenkant mooi glad. Hierbij kan een spatel je weer goed helpen.

Schuif de tulband in het midden van de oven en bak hem in ongeveer een uur gaar. Je kunt met een satéprikker of een mes checken of je tulband gaar is. Laat de tulband na het bakken nog 10 minuten in de vorm staan en haal hem er daarna voorzichtig uit. Bestrooi hem met poedersuiker en het feest kan beginnen!

Lekker!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!