Lamsbout maken en braden

door Babs
Lamsbout maken en braden

Lamsbout is heerlijk en wordt vaak met Pasen gegeten. Dit is een christelijke- en joodse traditie. Je vult een mooie lamsbout met kruiden, rolt hem op en bindt hem dicht. Daarna braad je hem aan en laat je hem mooi rosé worden. Superlekker met aardappel-venkel gratin en haricot verts!

Opa’s overheerlijke lamsbout

Het is altijd fijn om goede koks en vlees liefhebbers in de familie te hebben, daar is dit recept uit ontstaan. Al sinds wij ons kunnen herinneren maakte opa met Pasen zelf lamsbout uit de oven. Hiervoor haalde hij altijd een mooi stuk vlees zonder been bij de slager. Deze werd met veel liefde gevuld met verse kruiden, flinke tenen knoflook en een drupje cognac. Daarna werd de lamsbout opgebonden met slagerstouw, aangebraden in de braadpan en daarna de oven ingeschoven om verder te garen. De kruiden trokken heerlijk in het vlees en samen met de knoflook die gegaard had in de oven waren de plakken lamsbout met jus echt een feestje. Vandaar dus net voor Pasen voor jullie dit heerlijke familie recept!

Het eten van lamsvlees komt uit de joodse en christelijke traditie waarbij voorafgaand aan de wederopstanding van Jezus (Pasen) werd gevast. Daarna was het feest en werd het lam van God geëerd met het slachten en eten van het lam met Pasen. Een oude traditie dus.

Mooi vlees kopen, vullen en braden

Om de lamsbout te maken heb je een mooie lamsbout zonder been nodig van de slager. Als je erbij vertelt dat je hem zelf gaat kruiden en opbinden weet hij precies hoe hij deze moet maken. Het opbinden lijkt een lastige klus maar dat valt flink mee. Je maakt steeds rondjes touw, die trek je dicht met een knoopje, dit doe je van voren naar achteren. Dit hoeft niet netjes, als het maar dicht zit. Opbinden doe je met slagers touw want dat brandt niet. Je kunt dit touw niet eten!

De lamsbout vul je met kruiden. Wij gebruiken tijm, rozemarijn, marjoraan en peterselie, maar je kunt ook andere kruiden zoals oregano gebruiken. Er gaan 2 tenen knoflook in. Deze snijd je in stukken en die duw je in het vlees. Hiervoor maak je met een scherp mes een diepe snee, net zo lang als het stuk knoflook en die duw je erin. Opa giet altijd een theelepel cognac over de kruiden aan de binnenkant, dus dat doen wij ook, dat geeft wat extra smaak.

Je braadt de lamsbout aan in een braadpan. Als deze rondom mooi bruin is blus je hem af met cognac. Daarna gaat de bout met de deksel op de pan de oven in. Voor 800 gram vlees reken wij op 50 minuten oven, dan is hij rosé, niet gaar en niet rood. Je kunt de lamsbout natuurlijk zo gaar of rood laten worden als je zelf wilt. Na het garen laat je het even rusten op een plank met aluminiumfolie erover. Je maakt jus van het braadvocht en snijd de lamsbout in dunne plakken. Serveer het met de jus. Superlekker met aardappel-venkel gratin en gekookte haricots verts of doperwten. Fijne dagen!

Zo maak en braad je lamsbout:

Lamsbout maken en braden

Lamsbout maken en braden

Recept printen
Aantal personen: 6 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.0/5
( 3 beoordeling )

Ingrediënten

 • 800 gr. lamsbout zonder been
 • 50 gr. boter
 • 3 el. olijfolie
 • verse kruiden: tijm, rozemarijn, marjoraan, peterselie
 • 2 tenen knoflook
 • 1/2 wijnglas cognac
 • zout
 • versgemalen peper
 • slagers opbind touw
 • cocktail of halve satéprikker
 • *
 • Verder nodig:
 • Braadpan, grote tang

Bereiding

Voorbereiden: 

Spoel de kruiden af en snijd ze grof. Snijd de lamsbout open zodat je een dikke plak hebt. Maak de knoflook schoon en snijd deze in tenen van ca. 1,5 cm lang.

De lamsbout maken:

Snijd met een scherp mes gaten in de binnenkant van de lamsbout. Stop in elk gat een teen knoflook. Voor de binnenkant gebruik je alle stukjes knoflook van één teen. Bestrooi de binnenkant van de lamsbout lekker met alle kruiderij, de gemalen peper en zout.  Doe hier tot slot 1 tl. cognac over. Rol nu de lamsboutlap in de lengte op en zet deze vast met een prikker. Pak nu het opbindtouw, wikkel deze aan het begin van de rol om de lamsbout heen, rek het strak aan en leg er een knoop in. Draai het touw verder om de lamsbout en leg weer een knoop in. Ga zo door totdat je aan het einde bent gekomen. Je kruiden zitten lekker binnenin en de lamsbout is goed dicht. Verwijder de prikker. Prik nu gaten in de buitenkant en stop hier (goed diep) de overige knoflooktenen in. Bestrooi de lamsbout weer met de kruiderij, zout en peper. 

De lamsbout braden:

Verwarm de oven op 150 °C. Doe de olijfolie met de boter in een braadpan. Zet dit op een middelhoog vuur en laat de boter smelten. Als de boter is gesmolten en de bubbels weg zijn doe je de lamsbout met de vette kant naar beneden in de pan. Dit laat je ca. 3-4 minuten lekker bruin bakken, daarna rol je met de tang (niet in het vlees steken met iets scherps!) de bout om en braad je zo de lamsbout rondom bruin. Dit duurt ca. 15 minuten. Zet nu het vuur lager en blus de lamsbout af met de resterende cognac. Doe de deksel op de pan en zet deze 50 minuten in de voorverwarmde oven. 

Haal de pan uit de oven, leg de lamsbout met de tang op een plank en bedek deze met aluminium folie. Laat het vlees 10 minuten rusten en snijd het daarna lekker aan. Maak ondertussen de jus met het bakvet uit de pan, deze is heerlijk over wat haricots verts, doperwten of sperziebonen. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Echt zalig 🧡 geniet ervan!

Lamsbout maken en braden
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!