Onze oudste van 12 is dol op Italiaans en lekker eten. Dus zijn we samen een keer de keuken ingedoken om zelf lasagne bolognese te maken. Die was zo ontzettend lekker dat er nu echt geen pakje meer in komt. En nu eet hij het liefst deze lasagne elke week…
Zelf lasagne maken kost even tijd. Je bent er zo’n uur of 2 mee bezig maar het verschil proef je zo goed dat we het er zeker voor over hebben.
Twee verse sauzen maken
De lasagne bolognese bestaat uit de bolognese of vlees saus, die je maakt met gehakt, een mix van gehak met vega gehakt of helemaal vega gehakt. Deze bak je lekker aan met een uitje en knoflook en blus je met wat balsamico azijn. Je strooit er wat (verse)oregano bij en dan is je saus alweer bijna klaar. Na wat pruttelen voeg je gekookt water met een bouillonblokje met tomatenpulp en tomatenpuree toe en dit roer je goed door elkaar. Dat is het! Je saus kan nu lekker pruttelen zodat de smaken goed intrekken. Laat de deksel op de pan zodat er niet veel vocht verloren gaat en de saus straks de lasagne bladen zacht kan maken.
Terwijl de bolognese saus lekker pruttelt maak je bechamel saus. Dit is zo gebeurd. Je kookt de melk met een uitje, laurier en peper 5 minuten. Pas wel op bij het koken, zodra de melk haar kookpunt bereikt gaat ze supersnel omhoog in de pan. Haal de pan snel van het vuur en zet het vuur laag om de saus 5 minuten te laten koken. Je giet de gekookte melk door een vergiet en smelt in een steelpan boter. Zodra dit is gesmolten voeg je dezelfde hoeveelheid bloem toe. Je roert totdat dit goed is gemengd en laat het mengsel (roux) zachtjes 4 minuten gaar worden. Nu giet je de helft van de melk bij de roux en klopt dit tot een glad beslag. Zodra de klontjes eruit zijn doe je de rest van de melk erbij en je bechamelsaus is klaar. Als deze wat dun is kan je hem nog 1 minuten laten koken (wel goed roeren), als de saus te dik is doe je er nog een scheutje melk bij.
Opmaken en in de oven
Als de sauzen klaar zijn kan je de lasagne gaan maken. Je begint met de bologense saus, hierover doe je bechamel saus en je bedekt de sauzen met een laag lasagnebladen. Dit herhaal je nog twee keer. Bovenop de laatste laag lasagne bladen komt bechamelsaus en wat vers gemalen peper. Je bestrooit de bechamel laag rijkelijk met geraspte kaas en tot slot wat extra Parmezaanse pittige kaas voor een extra bite. Je schotel kan nu de oven in. In ca. 35 minuten bak je de lasagne gaar en knapperig bruin en kan je heerlijk gaan genieten.
Zo maak je de lasagne bolognese:
Ingrediënten
- Voor de Bolognese saus:
- 1 ui, in kleine stukjes
- 2 el. bak olijfolie
- 1 knoflookteentje, geperst
- 2 tl. gedroogde oregano
- 450 gr. runder- of vegetarisch gehakt
- 1 blokje runder- of groente bouillon
- 300 ml water, gekookt
- 1 blik tomatenstukjes (400gr.)
- 1 blikje tomatenpuree (140 gr.)
- 2. tl. balsamicoazijn
- 5 takjes verse basilicum
- *
- Voor de bechamelsaus:
- 700 ml. melk
- 1 schijfje ui
- 1 laurierblaadje
- gemalen peper
- 50 gr. boter
- 50 gr. bloem
- *
- Voor de lasagne:
- boter (voor invetten schaal)
- 175 gr. lasagne bladen (gedroogd)
- 150 gr. geraspte pittige kaas
- 50 gr. Parmezaanse kaas, geraspt
- *
- Verder nodig:
- Braadpan, steelpan, zeef, garde, grote ovenschaal
Bereiding
Bolognese saus maken:
Fruit het uitje in de olijfolie in de braadpan. Voeg na 2 minuten bakken de knoflook toe. Zodra het kleur krijgt doe je het gehakt erbij. Dit bak je 5 minuten. Hierna doe je de oregano en de balsamico azijn erbij. Bak het vlees met de kruiden nog 5 minuten totdat het gekleurd is. Let op: als je vegetarisch gehakt gebruikt, is je baktijd een stuk korter. Je doet dan gelijk met het gehakt de kruiden erbij en bakt dit 3 minuten. Eventueel voeg je nog wat extra olijfolie toe.
Doe het bouillonblokje in het gekookte water en roer dit even. Voeg de bouillon met de tomatenstukjes en tomatenpuree aan het gehakt toe. Breng het aan de kook en laat de saus circa 20 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Hak de basilicum in stukjes en doe halverwege het sudderen bij de saus. Laat de saus lekker pruttelen tot je bechamelsaus klaar is en je de lasagne kunt afmaken.
Bechamelsaus maken
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Terwijl de bolognese saus pruttelt kan je mooi de bechamelsaus maken. Hiervoor giet je de melk in een (steel)pan met het ui schijfje, laurierblad en wat gemalen peper. Breng dit aan de kook en laat het daarna 5 minuten zachtjes koken. Giet de melk door een zeef in een kom.
Doe de boter in een steelpan en voeg de bloem toe als de boter gesmolten is. Laat dit mengsel even 4 minuten zachtjes garen en voeg dan scheutje voor scheutje, terwijl je goed roert met de garde, de melk toe. Roer goed, zodat het een mooie egale saus wordt zonder klontjes. Laat het nu nog 1 minuut koken en zet het vuur daarna uit.
Lasage maken:
Vet een ovenschaal in met de boter. Lepel 1/3 van de bolognese saus op de bodem. Doe daarna 1/4 van de bechamelsaus erover. Bedek dit met de lasagne vellen (1 laag). Maak op dezelfde manier nog 2 lagen. Bedek de laatste laag lasagne bladen met de bechamelsaus en strooi er de Parmezaanse- en geraspte kaas over. Tip: afhankelijk van de grootte van je ovenschaal kan je meer of minder lagen maken.
Zet nu de ovenschaal in de oven en bak je lasagne in 35 - 40 minuten gaar. Je lasagne is klaar als de bovenkant knapperig lichtbruin kleurt. Laat 5 minuten afkoelen en serveer!
Buonissimo ♥