Nu we meer binnen zijn en de blaadjes herfstig kleuren is er niets lekkerder dan een pan met stoofvlees op het vuur en kruidige pompoen in de oven. Dit zijn de ingrediënten voor deze heerlijke lasagne met pompoen en stoofvlees schotel. Heerlijk om bij op te warmen, probeer hem zelf!
Na veel buiten zijn met warm weer is het ook heerlijk om het binnen knus te maken. Niets is fijner om binnen op te warmen na een mooie herfstwandeling of een flinke regenbui. Lekkere geuren thuis maken het nog fijner binnen. Vandaar dat we dan ook extra trek krijgen in langzaam gegaard stoofvlees. Het is superrijk aan ingetrokken smaken en omdat het zo lang moet sudderen kan je lang genieten van de heerlijke geur.
Omdat het kouder wordt buiten krijgen we vanzelf trek in wat zwaardere gerechten dan in de zomer. Deze lasagne met pompoen en stoofvlees is de ultieme winter of herfst schotel om zelf te maken. Het is onze variant op de ‘eenvoudige’ lasagne van Jamie’s dinners. Heel erg eenvoudig vonden wij zijn recept niet. Je maakt namelijk alles zelf; heerlijk zacht suddervlees, pompoen met kruiden in de oven en wij maken hem met zelfgemaakte bechamelsaus (ipv crème fraîche met ansjovis). Je bent dus even bezig, maar dan heb je ook wat! Jamie gebruikt veel buikspek en pancetta in zijn recept. Wij gebruiken wat minder biologische spekblokjes en die bakken we even uit. Hierdoor hoef je ook niet zoveel olijfolie te gebruiken als in het originele recept.
Het recept is leuk om te maken. De meeste tijd zit in het sudderen van het vlees. Jij hebt dan je handen vrij voor andere dingen en heerlijke geuren vullen ondertussen je huis. Je kunt de lasagne ook een dag van tevoren maken en op de dag dat je hem gaat eten afbakken. Je maakt het jezelf ook makkelijker door kant en klare pompoenstukjes te gebruiken (2 zakken van 400 gram ipv 1 pompoen), dat scheelt weer een half uur schoonmaken.
Hoe je het ook doet, wij vinden het maken genieten, zeker als het buiten regent of flink waait. Heerlijk binnen koken en genieten van heerlijke lasagne, wat boffen we toch ♥
Zo maak je lasagne met pompoen en stoofvlees:
Ingrediënten
- Voor de pompoen - stoofvlees vulling:
- 250 gr magere spekblokjes
- 1/4 tl. kaneel
- 1 ui, gesnipperd
- 2 wortels, in dunne plakjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el. verse (of 1 el. gedroogde) Italiaanse kruiden (salie, rozemarijn, tijm, oregano, peterselie)
- 4 1/2 el olijfolie
- 400 gr magere runderlappen in blokjes
- 800 gram gepelde hele tomaten in blik
- 2 glazen rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 1/4 tl. zeezout
- grof gemalen peper
- 1 el. korianderzaad, gestampt of geplet
- 1 gedroogde rode peper, in kleine stukjes
- 1 pompoen, schoongemaakt in stukjes
- *
- Voor de bechamelsaus:
- 600 ml. melk
- 50 gr. boter
- 50 gr. bloem
- 1 schijfje ui
- 1 laurierblaadje
- gemalen peper
- *
- Voor de lasagne:
- 1 el olijfolie (voor invetten schaal)
- 250 gr. verse lasagnevellen
- 375 gr. mozzarella, in plakken
- 35 gr. Parmezaanse kaas, geraspt
- *
- Verder nodig:
- Braadpan, steelpan, zeef, garde, grote ovenschaal
Bereiding
Voorbereiden:
Maak eerst de pompoen schoon; haal eerst de schil eraf, halveer daarna de pompoen en haal de zachte binnenkant met zaden eruit (gaat makkelijk met een lepel). Snijd elke helft in dikke repen en snijd de repen in blokjes. Doe dit met de hele pompoen.
Snipper de ui, bewaar 1 schijfje voor de bechamelsaus. Snijd het vlees in grote dobbelstenen, snijd de schoongemaakte wortel in plakjes en snijd de knoflook fijn. Doe de korianderkorrels in een een stevige bak of vijzel en doe daar de gedroogde peper of wat chilivlokken bij. Stamp deze met de vijzel of een grote lepel plat. Ris de kruiden van de takjes en snijd ze fijn. Snijd de mozzarella in plakken en rasp de Parmezaanse kaas.
Lasagne met pompoen en stoofvlees maken:
Maak eerst het stoofvlees: doe 1 el. olijfolie in een braadpan. Bak hier de spekjes met de kaneel tot ze knapperig zijn. Voeg de ui, wortel, kruiden en knoflook toe en roer dit goed door. Laat dit 3 minuten bakken. Verwarm de oven voor op 180 °C. Voeg nu 1 1/2 el. olijfolie toe aan de pan en doe het vlees erbij. Bak dit ca. 7 minuten op halfhoog vuur. Hak ondertussen de tomaten uit blik in kleine stukjes en voeg deze samen met de wijn met laurierblaadjes toe. Roer dit goed door. Dek de pan luchtvrij af met een vel natgemaakt bakpapier (pas op dat dit niet te dicht bij het vuur komt. Het is om je deksel goed af te sluiten) en doe hier de deksel bovenop. Zet de pan 2 uur op een heel laag pitje (of in de oven op 180 graden) en haal hierna de laurierblaadjes eruit.
Bak ondertussen de kruidige pompoen: Doe de pompoen samen met 2 el. olijfolie, de fijngestampte korianderzaadjes, peper, zout en peper in een kom en meng dit goed. Verspreid de pompoen met kruiderij over de bakplaat. Doe de pompoen 45 minuten in de oven. Schep na 20 minuten de pompoen even om en bak deze verder af.
Maak de bechamelsaus als het vlees klaar is: Giet je de melk in een (steel)pan met het ui schijfje, laurierblad en wat gemalen peper. Breng dit aan de kook en laat het daarna 5 minuten zachtjes koken. Giet de melk door een zeef in een kom. Doe de boter in een steelpan en voeg de bloem toe als de boter gesmolten is. Laat dit mengsel even 4 minuten zachtjes garen en voeg dan scheutje voor scheutje, terwijl je goed roert met de garde, de melk toe. Roer goed, zodat het een mooie egale saus wordt zonder klontjes. Laat het nu nog 1 minuut koken en zet het vuur daarna uit.
Nu kan je de lasagne afmaken: vet een grote schaal in met wat olijfolie. Begin nu met 1/2 deel van het vlees en 1/3 deel bechamelsaus. Dek dit af met 3-4 lasagnebladen. Maak daarna de tweede laag: 1/2 deel pompoen, 1/3 deel Parmezaanse kaas. Dek dit af met 3-4 lasagnebladen. Dan weer een laag: 1/2 vlees, 1/3 bechamelsaus, 1/2 pompoen, 1/3 Parmezaanse kaas. Dit dek je af met de laatste lasagne bladen. Je maakt de lasagne af met een laatste laag: verspreid de bechamelsaus erover, scheur de Mozzarellaplakken en verdeel ze. Strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover. Zet de schaal 30-35 minuten in de oven.
Je lasagne is klaar!
Geniet ervan!