Meringuetaart met witte chocolade en frambozen

door Babs
Meringuetaart met witte chocolade en frambozen

Hoe fijn is het om feest te vieren en iedereen te verrassen met een superlekkere zelfgemaakte taart? Succes gegarandeerd als je deze heerlijke meringuetaart zelf bakt en bij een diner of feestje op tafel zet! Je maakt hem grotendeels van tevoren dus jij staat niet lang in de keuken als iedereen gezellig aan tafel zit.

Het heerlijke van dit recept voor meringuetaart met witte chocolade en frambozen is dat je wel 3 lagen meringues hebt en deze vult met zachte mascarpone slagroom crème met witte chocolade snippers, limoncello (of vlierbloesemsiroop als je er liever geen drank in wilt) munt en frambozen. Tot slot kan je het extra feestelijk maken met glitters en sterretjes ⭐⭐

Meringues langzaam bakken

Het recept voor de meringuetaart is eenvoudig; je maakt en bakt de meringues, vult deze met crème en versiert de taart.

Het bakken van meringues is niets meer dan het heel stijf kloppen van eiwitten (die je misschien wel over hebt van eerder gemaakte chocolademousse) met heel schoon en vetvrij materiaal. Zodra de eiwitten super stijf zijn voeg je in etappes suiker toe en ondertussen klop je lekker door. Dit gaat trouwens het makkelijkste met een keukenmachine. Met een handmixer moet je mixen en suiker toevoegen tegelijk, dus zet de kom in dat geval goed vast. Je spatelt zodra alle suiker erdoor is nog wat maïzena erdoor en klaar ben je.

Nu kan het bakken beginnen en dat gaat héél langzaam. Je bakt het eiwit droog en dat kost minimaal 3 uur. Ik bak de meringues op 100 °C in de hetelucht oven. Als je de oven hoger zet worden je meringues lichtbruin en dat is minder mooi. Op 100 °C zijn ze in 3 uur klaar en mooi wit. Ik laat ze lekker in de oven afkoelen totdat ik ze nodig heb om de taart op te maken. Je haalt ze voorzichtig los van het bakpapier met een lange spatel en kunt ze vullen.

Vullen in een handomdraai

De vulling is zo klaar. Je schept hiervoor de mascarpone in een kom met de vanillesuiker en limoncello en klopt dit tot een gladde crème. Hier mix je op de laagste stand geraspte chocolade door en tot slot spatel je stijfgeslagen slagroom door de crème. Dat is het! Omdat het meringue schuim zacht wordt door de crème kan je de taart het beste maximaal een uur voor het opdienen afmaken. Dit is zo gebeurd. Je begint met de onderste laag, deze vul en versier je met frambozen en munt, daarna volgt de tweede laag en tot slot de laatste. Het staat extra leuk als je de taart nog versiert met wat glitters en een sterretje aansteekt bij het serveren.

Onderstaand recept is voor 10 personen. Je kunt de meringuetaart ook voor 4 -5 personen maken. Hiervoor halveer je de ingrediënten en maak je twee in plaats van 3 lagen taart. Succes gegarandeerd!

Zo maak je meringuetaart met witte chocolade en frambozen: 

Meringuetaart met witte chocolade en frambozen

Meringuetaart met witte chocolade en frambozen

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor de meringuetaart:
  • 250 gr eiwit (8-9 eiwitten)
  • 500 gr fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille extract
  • 2 tl citroensap
  • rasp van 1 citroen
  • 1/2 citroen
  • 20 gr. maïzena
  • mespuntje zout
  • *
  • Voor de vulling & versiering:
  • 150 gr witte chocolade, geraspt
  • 500 gr mascarpone
  • 2 el limoncello
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 ml. slagroom
  • 250 gr frambozen
  • handvol kleine muntblaadjes (of kleingesneden grote blaadjes)
  • zilveren parels (of andere taartversiering)
  • *
  • Verder nodig:
  • bakpapier, grove rasp, spatel, mixer

Bereiding

Voorbereiden

Maak de binnenkant van je kom en gardes schoon met een halve citroen. Verwarm de oven op 100 °C en rasp de witte chocolade fijn met een grove rasp. 

Meringuetaart met witte chocolade en frambozen maken:

Maak eerst de meringuetaart delen: meng de eiwitten met het zout, de vanille, het citroensap en citroenrasp in een glazen of rvs/metalen kom. Klop tot het mengsel helemaal wit is en er mooie stijve pieken ontstaan. Blijf kloppen en schep er nu om de 20 seconden een eetlepel suiker bij totdat alle suiker op is en je een mooi glad mengsel hebt. Check of alle suiker mooi is opgenomen door wat van het mengsel tussen je vingers te houden. Als je nog suikerkorrels voelt moet je even doorkloppen. Het mengsel is goed als je het op zn kop kunt houden of het mooi aan de gardes blijft plakken zonder eraf te vallen. Spatel tot slot de (gezeefde)maïzena door je meringue mengsel zodat de taarten mooi droog bakken. 

Bekleed nu 2 bakplaten met bakpapier en maak 3 taartvormen in oplopende grootte van het meringue mengsel. Dit doe je door het mengsel met een grote lepel te verdelen over de 2 bakplaten, waarbij je het meeste van het mengsel op een bakplaat schept voor de grootste vorm en op de andere bakplaat de twee kleinere vormen maakt.

Zodra je het mengsel hebt verdeeld strijk je dit met een spatel tot een mooie ronde vorm met hogere rand van ca. 4 cm (zie foto's). De rand moet hoger zijn omdat anders de vulling uit je taart gaat. Zet de taartvormen in de hete oven en bak deze in 3 uur zacht en gaar. Tip: laat de vormen na het bakken in de oven afkoelen, hoe langer ze staan hoe brosser ze zijn.

Maak de vulling: klop de slagroom lobbig stijf en zet apart. Klop de mascarpone glad met de suiker en de limoncello. Mix de geraspte chocolade er op de laagste stand door en schep tot slot met een spatel de geklopte slagroom erdoor.

Maak de taart (uiterlijk een uur van tevoren) af:  leg de grootste meringue op een grote schaal of taartvorm, schep hier 1/2 van het mascarpone mengsel op. Pak een handvol frambozen en verdeel deze langs de rand van de vulling. Leg de middelgrote meringue op de vulling en vul deze met iets meer dan de helft van de overgebleven  mascarpone mengsel. Leg bovenop de vulling 1/2 van de overgebleven frambozen en wat muntblaadjes. Leg de laatste meringue bovenop en vul deze met de rest van het mascarpone mengsel. Maak de taart op met de frambozen en muntblaadjes. Strooi wat poedersuiker bovenop en versier de hele taart met vrolijke glitter pareltjes of andere versiering.

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

De meringuetaart is niet alleen superlekker, het is ook écht een feestje!

Meringuetaart met witte chocolade en frambozen
Familie favorieten

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!