Spaghetti koken en kopen – keukengeheimen

door Babs
Spaghetti koken

Wij Nederlanders nemen over het algemeen het niet zo nauw met spaghetti koken. Dat is voor Italianen wel anders. Voor hen is het maken van spaghetti een ware kunst. Toch is het maken van heerlijke spaghetti niet moeilijk. We vertellen je onze spaghetti geheimen in deze special.

Spaghetti gebruikten wij net als aardappelpuree; lekker bij de saus of het gerecht wat we hebben gemaakt, niet andersom. Italianen maken juist eerst de saus. Daarna wagen ze zich aan de echte klus; het perfect al dente (net beetgaar) maken van de spaghetti. Deze wordt dan ook meteen opgediend. Je mag deze -zonder op de rest te wachten- opeten, want spaghetti laat je niet koud worden, basta!

Het kan dus anders. Met een paar kleine tips zet je zelf ook heerlijke spaghetti op tafel. Lekker met een scheutje olijfolie en met saus een top gerecht. Daarom deze special met tips én eerlijk is eerlijk; dit kunnen we het beste leren van de Italianen.

Kies de lekkerste soort spaghetti

Lange pasta soorten

Spaghetti behoort tot de lange pasta soorten. Deze variëren van heel dun (spaghettini) tot dik en hol van binnen (bucatini).

Fabrikanten nummeren hun lange pasta soorten om aan te geven welke dikte ze hebben. Bij Barilla heeft gewone spaghetti nummer 5. Barilla spaghetti is ‘liscio‘ ofwel glad. Hierdoor glijd de saus er makkelijk af. Bij de Cecco kan je kiezen uit dunne spaghetti (nr. 11), gewone (nr 12) en dikke spaghetti (nr. 13). De Cecco spaghetti is ‘trafilata al bronzo‘ ofwel stugger, waardoor de saus beter hecht aan de pasta. Volgens Italianen is de Cecco pasta makkelijker al dente te koken dan spaghetti van Barilla, die snel (te) gaar is.

Wij zijn sinds onze vakantie in Lari fan van Martelli pasta. We vonden het superleuk om te zien hoe deze werd gemaakt in de kleine fabriek. Sinds we de spaghetti hebben geproeft weten we wat voor verschil er alleen al zit in gladde en stugge spaghetti. De pasta heeft meer bite en een lekkere smaak. We bestellen de pasta altijd online en beschouwen het echt als een kadootje. Voor gewone maaltijden gebruiken we ook vaak de Cecco. Dat scheelt toch weer in de portemonnee (het is niet elke dag feest;-)

Spaghetti trafilata al bronzo of liever liscio?

Eeeehh.. wat? Voor onze vakantie in Italië hadden we je nu wazig aangekeken. Sinds Lari zijn wij fan van spaghetti ‘trafilata al bronzo“. Dit is spaghetti die tijdens de productie door een bronzen mal wordt geperst, zodat de buitenkant ruwer is en beter saus vasthoudt. Dat merk je echt! Wij eten dus geen glibberige ‘liscio’ slierten meer, waarbij de saus in je bord blijft liggen en de pasta in je mond. Wij kopen liever spaghetti waar de saus zich aan hecht.

En als we dan toch bezig zijn, we eten het liefst Italiaanse spaghetti gemaakt van zongedroogde Italiaans tarwe. Sinds 2018 moeten Italiaanse fabrikanten de oorsprong van de gebruikte tarwe te vermelden op de verpakking van hun gedroogde pasta, dus je pikt ze er zo uit.

Spaghetti koken en opdienen

Italianen hebben nooit het typisch Nederlandse probleem, dat de spaghetti aan elkaar plakt na het koken. Zij mengen, zodra de spaghetti klaar is, meteen de saus door de spaghetti. Deze gaat meteen op de borden met een eventuele laatste schep saus of Parmezaanse kaas. Wil je dus spaghetti maken als een Italiaan zonder plak problemen, zorg dan dat je saus voor je spaghetti klaar is.

Spaghetti kook je het liefst in een hoge pan met ruim water. Per 100 gram spaghetti gebruik je minimaal 1 liter water. Breng het water aan de kook en zorg dat het de hele tijd blijft koken! Voeg zodra het water kookt een handvol (gewoon) zout in het water. Zout is belangrijk want je maakt tijdens het koken de pasta op smaak met het zoute water wat diep in de pasta zelf dringt.

Nu kan de spaghetti erin. Reken op zo’n 100 – 125 gram per persoon. Gewone spaghetti kook je in 9-10 minuten beetgaar (al dente).

Het is belangrijk om de spaghetti daarna snel af te gieten omdat de pasta nog doorgaart in het water en te gaar kan worden. Een truc is om een glas water naast de pan te zetten en deze direct na de kooktijd in de pan te doen. Je laat de spaghetti zo schrikken en remt het kookproces.

Spoel de spaghetti niet af met water! Gewoon afgieten in vergiet of via deksel op de pan. Als je toch graag de spaghetti naast de saus serveert kan je er het beste direct na het afgieten een flinke scheut lekkere olijfolie doorheen roeren. Anders roer je er direct de saus doorheen en dien je deze op.

Buon appetito!

Laat een bericht achter

2 reacties

Danny 13 augustus 2022 - 8:36 pm

Olijfolie door je spaghetti als je die naast je saus wil serveren zou ik afraden, omdat dat ervoor zorgt dat je saus ook minder aan de pasta blijft plakken. Wat je beter kan doen is een heel klein beetje van de saus (zonder vulling, enkel wat van je tomatensaus bijvoorbeeld) er doorheen mengen. Een half koffiekopje is méér dan genoeg voor een halve kilo pasta.

Afgieten doe ik persoonlijk overigens niet, ik vis m’n pasta met een kooktang (lange pasta) of schuimspaan (korte pasta zoals macaroni en penne) uit de pan , laat het 10 seconden boven de pan uitlekken en gooi het dan gelijk in de pan met saus. Ik kook vaak voor twee dagen tegelijk en dan kun je het pastawater de dag erop gebruiken bij het opwarmen. Als je de pasta wel afgiet, zorg dan dat je een kopje pastawater bewaart en meng er een beetje van door je saus. Je saus wordt er enorm romig van door alle zetmelen die van de pasta in het water terecht gekomen zijn.

Reactie
Babs 10 september 2022 - 11:33 am

Hoi Danny, dank je wel voor je tips. Ik bewaar inderdaad ook graag een of twee kopjes pastawater voor het maken van zalige saus, bijvoorbeeld deze https://familiefavorieten.nl/tagliatelle-met-paddenstoelen. Bij het koken van pasta weet ik nooit of alle pasta opgaat, dus ik doe er wat olie door zodat het niet gaat plakken en laat iedereen opscheppen wat ze willen. Vaak houd ik dan pasta over voor een volgende keer. Maar zoals je al schrijft, meteen in of met saus is natuurlijk veel lekkerder! 🍝😋 Groetjes Babs

Reactie
error: Content is protected !!