Spaghetti koken en kopen – keukengeheimen

door Babs
Spaghetti koken

Wij Nederlanders nemen over het algemeen het niet zo nauw met spaghetti koken. Dat is voor Italianen wel anders. Voor hen is het maken van spaghetti een ware kunst. Toch is het maken van heerlijke spaghetti niet moeilijk. We vertellen je onze spaghetti geheimen in deze special.

Spaghetti gebruikten wij net als aardappelpuree; lekker bij de saus of het gerecht wat we hebben gemaakt, niet andersom. Italianen maken juist eerst de saus. Daarna wagen ze zich aan de echte klus; het perfect al dente (net beetgaar) maken van de spaghetti. Deze wordt dan ook meteen opgediend. Je mag deze -zonder op de rest te wachten- opeten, want spaghetti laat je niet koud worden, basta!

Het kan dus anders. Met een paar kleine tips zet je zelf ook heerlijke spaghetti op tafel. Lekker met een scheutje olijfolie en met saus een top gerecht. Daarom deze special met tips én eerlijk is eerlijk; dit kunnen we het beste leren van de Italianen.

Kies de lekkerste soort spaghetti

Lange pasta soorten

Spaghetti behoort tot de lange pasta soorten. Deze variëren van heel dun (spaghettini) tot dik en hol van binnen (bucatini).

Fabrikanten nummeren hun lange pasta soorten om aan te geven welke dikte ze hebben. Bij Barilla heeft gewone spaghetti nummer 5. Barilla spaghetti is ‘liscio‘ ofwel glad. Hierdoor glijd de saus er makkelijk af. Bij de Cecco kan je kiezen uit dunne spaghetti (nr. 11), gewone (nr 12) en dikke spaghetti (nr. 13). De Cecco spaghetti is ‘trafilata al bronzo‘ ofwel stugger, waardoor de saus beter hecht aan de pasta. Volgens Italianen is de Cecco pasta makkelijker al dente te koken dan spaghetti van Barilla, die snel (te) gaar is.

Wij zijn sinds onze vakantie in Lari fan van Martelli pasta. We vonden het superleuk om te zien hoe deze werd gemaakt in de kleine fabriek. Sinds we de spaghetti hebben geproeft weten we wat voor verschil er alleen al zit in gladde en stugge spaghetti. De pasta heeft meer bite en een lekkere smaak. We bestellen de pasta altijd online en beschouwen het echt als een kadootje. Voor gewone maaltijden gebruiken we ook vaak de Cecco. Dat scheelt toch weer in de portemonnee (het is niet elke dag feest;-)

Spaghetti trafilata al bronzo of liever liscio?

Eeeehh.. wat? Voor onze vakantie in Italië hadden we je nu wazig aangekeken. Sinds Lari zijn wij fan van spaghetti ‘trafilata al bronzo“. Dit is spaghetti die tijdens de productie door een bronzen mal wordt geperst, zodat de buitenkant ruwer is en beter saus vasthoudt. Dat merk je echt! Wij eten dus geen glibberige ‘liscio’ slierten meer, waarbij de saus in je bord blijft liggen en de pasta in je mond. Wij kopen liever spaghetti waar de saus zich aan hecht.

En als we dan toch bezig zijn, we eten het liefst Italiaanse spaghetti gemaakt van zongedroogde Italiaans tarwe. Sinds 2018 moeten Italiaanse fabrikanten de oorsprong van de gebruikte tarwe te vermelden op de verpakking van hun gedroogde pasta, dus je pikt ze er zo uit.

Spaghetti koken en opdienen

Italianen hebben nooit het typisch Nederlandse probleem, dat de spaghetti aan elkaar plakt na het koken. Zij mengen, zodra de spaghetti klaar is, meteen de saus door de spaghetti. Deze gaat meteen op de borden met een eventuele laatste schep saus of Parmezaanse kaas. Wil je dus spaghetti maken als een Italiaan zonder plak problemen, zorg dan dat je saus voor je spaghetti klaar is.

Spaghetti kook je het liefst in een hoge pan met ruim water. Per 100 gram spaghetti gebruik je minimaal 1 liter water. Breng het water aan de kook en zorg dat het de hele tijd blijft koken! Voeg zodra het water kookt een handvol (gewoon) zout in het water. Zout is belangrijk want je maakt tijdens het koken de pasta op smaak met het zoute water wat diep in de pasta zelf dringt.

Nu kan de spaghetti erin. Reken op zo’n 100 – 125 gram per persoon. Gewone spaghetti kook je in 9-10 minuten beetgaar (al dente).

Het is belangrijk om de spaghetti daarna snel af te gieten omdat de pasta nog doorgaart in het water en te gaar kan worden. Een truc is om een glas water naast de pan te zetten en deze direct na de kooktijd in de pan te doen. Je laat de spaghetti zo schrikken en remt het kookproces.

Spoel de spaghetti niet af met water! Gewoon afgieten in vergiet of via deksel op de pan. Als je toch graag de spaghetti naast de saus serveert kan je er het beste direct na het afgieten een flinke scheut lekkere olijfolie doorheen roeren. Anders roer je er direct de saus doorheen en dien je deze op.

Buon appetito!

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!