Tomatensoep maken van verse tomaten

door Babs
Tomatensoep maken

Als de tomaten in Nederland geoogst worden en op de markt volop te krijgen zijn kunnen wij niet wachten om tomatensoep te maken. Ons favoriete recept voor tomatensoep is een echt familie recept voor een heldere tomatensoep met een heerlijke smaak, een echte zomersoep.

In onze familie maken we al meer dan 50 jaar zomer tomatensoep volgens dit recept. We wisselen qua ingrediënten wel af met verschillende soorten tomaten. Meestal kiezen we trostomaten, die zijn midden in de zomer fantastisch qua smaak en heel goed betaalbaar. We hebben ook wel eens tomatensoep gemaakt van super smaakvolle kleine tomaatjes, maar die zijn meestal te prijzig voor de benodigde 2 kilo tomaten die we voor de soep nodig hebben. Pomodori tomaten zijn ook heerlijk, alleen de geur al van verse tomaten is zo heerlijk!

We variëren wel wat met de overige groenten; soms gaat er lavas (vers maggi kruid) uit de moestuin in. De ene keer hebben we nog groen van bleekselderij over en de andere keer gebruiken we selderij. Er gaan wel altijd wortelen in en een ui, dat is de basis.

Na het bakken, mengen en sudderen van de tomaten met de verse kruiden en groenten voegen we bouillon toe. Ook hier kan je kiezen tussen zelfgemaakte bouillon, groente bouillon tabletten of kippenbouillon. De laatste geeft meteen meer pit aan de soep maar haalt het zuivere van de tomaten er een beetje af. Wij vinden een combinatie van een tuinkruiden en een groente bouillon het lekkerste.

Na het toevoegen van de bouillon is je soep bijna klaar. Je voegt nog wat kruiderij en peper toe en dan is het pruttelen (laat de soep op een niet te hoog vuur trekken) geblazen. Na een uur of 2 zijn de smaken zo lekker ingetrokken dat je de soep kunt afmaken. Je zult deze moeten ‘passeren’, ofwel zeven. Wij doen dit met een gewone zeef maar je kunt dit ook doen met een speciale passeer zeef waarin je de groente door de zeef heen draait.

Na het zeven (vergeet niet de tomatenpuree aan de onderkant van de zeef in je soep te doen, dat is zo lekker!), kook je de soep nog even door en breng je deze op smaak. Meestal is hij in een keer goed, maar je kunt altijd nog wat vers gemalen peper, maggi of citroensap toevoegen.

Om de soep goed te houden moet je hem elke dag even 5 minuten laten doorkoken. Het leuke is, dat door het koken de smaken steeds meer intrekken en de soep met de dag lekkerder wordt!

Zo maak je verse tomatensoep:

Tomatensoep maken

Tomatensoep maken van verse tomaten

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.6/5
( 23 beoordeling )

Ingrediënten

  • 2 kilo verse tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 1/2 el. olijfolie
  • 3 - 5 zomer wortels (of 1 winterwortel)
  • 4 stengels selderij
  • 1 stengel lavas (maggi plant indien beschikbaar)
  • 2 l. kokend water
  • 2 bouillon blokjes
  • vers gemalen peper
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm

Bereiding

Voorbereiden:

Snipper de ui, maak de wortels schoon en snijd ze in kleine stukjes. Was de selderij, tijm en eventuele lavas. Je kunt de ui, wortel en selderij ook in de keukenmachine fijn hakken. Was en snijd de tomaten in zessen. 

Verse tomatensoep maken: 

Zet in een ruime hoge soep van op een middelhoog vuur en giet de olijfolie erin. Roer na 4 minuten de gehakte wortel, ui, selderij en lavas erdoor. Bak het rustig en laat het in 5 minuten even kleur krijgen. Voeg nu de tomaten toe en roer ze even goed door. Zet het vuur iets hoger zodat de tomaten gaan pruttelen en laat de tomaten vervolgens op een iets lager vuur 20 minuten sudderen. 

Kook ondertussen het water (in de waterkoker) en los hier de bouillon blokjes in op. Roer dit goed door en doe de bouillon bij de tomaten in de pan.  Voeg tot slot de tijm en laurier toe en maal erg grove peper boven (ca. 3 keer malen of voeg 4 geplette peperkorrels toe). Laat de soep nu ca. 2 uur pruttelen met de deksel van de pan op een kier. 

Gebruik een tweede, kleinere pan dan de pan met de soep en hang hier een zeef boven. Giet nu met een soeplepel de soep op de zeef in de kleinere pan. Gebruik een houten lepel om de tomaten smurrie door de zeeg te wrijven en vang de puree aan de onderkant van de zeef op en voeg die bij de soep. Gooi tussendoor de tomaten smurrie waar geen soep of puree meer uitkomt weg. Ga hiermee door, totdat de grote soeppan leeg is.

Je soep is nu klaar en zal de komende dagen steeds lekkerder worden!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Geniet nog even van de zomer!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

5 reacties

Mercedes 13 september 2020 - 10:56 am

Heerlijke soep!!! Ik deed er wel maar 0,5l water bij. De kinderen konden er geen genoeg van krijgen, dus de volgende keer gaan we voor 4kg 🍅 !

Reactie
Anoniem 13 november 2021 - 4:46 pm

1 1/2 liter olijfolie???????

Reactie
Babs 13 november 2021 - 8:20 pm

Oei, nee moet 1,5 el. zijn…om de uitjes lekker in te bakken. Dank voor je bericht, ik verbeter het meteen! Groetjes en veel plezier met het recept. Geniet van je lekkere zelfgemaakte soep! Babs

Reactie
Bent 2 september 2022 - 10:50 am

Als je dit recept maakt, hoeveel liter soep heb je dan (ongeveer)?

Reactie
Babs 10 september 2022 - 11:22 am

Dag Bent, oei, dat heb ik niet gecheckt na het maken maar ik denk 2L water + 2 kilo tomaten is ca. 3-4 liter soep? Groetjes, Babs

Reactie
error: Content is protected !!