Walnootboom in de tuin

door Babs
Walnootboom in je tuin
Al zo lang als we ons kunnen herinneren hebben onze families een walnootboom in de tuin. Dit is een traditie die van ouder op kind overgaat. Onze grootouders (van beide kanten) hadden een walnootboom in de tuin, onze ouders ook. Dus toen wij verhuisden naar een huis met eigen tuin moest er natuurlijk een walnootboom in de tuin komen!  Wij zijn opgegroeid met een walnoot traditie en dat is een heel gezellige. Zodra het walnoten seizoen aanbreekt (laatste week september, eerste week oktober) en de walnoten vallen, worden ze verzameld en opgespaard totdat er genoeg zijn. De noten belanden samen met dikke muskaatdruiven en goede rode wijn op tafel, waarna er druk gekraakt, gepeld en gepeuzeld wordt. Vooral het pellen van de walnoten zorgt ervoor dat je heel lang bezig bent en je dus lang natafelt en bijkletst. Dat maakt dat het een supergezellige avond wordt en een traditie om elk jaar weer naar uit te kijken. Het verschil met de walnoot die iedereen kent, is dat de walnoot die van de boom valt en direct wordt opgegeten een zogenaamde ‘natte’ noot is. De noot bevat eenvoudigweg nog veel vocht en is ‘nat’. Omdat de walnoot en ook het velletje om de walnoot nat is, kan je na het kraken het velletje van de walnoot makkelijk aftrekken. Je houdt dan een spierwit nootje over, wat samen met een korreltje zout een heel subtiele, fantastische smaak heeft. En dan hebben we het nog niet over de combinatie met heerlijke herfstdruiven en rode wijn..

Zo zet je een walnootboom in de tuin

Kies de juiste soort walnootboom
Bij het aanschaffen van een walnootboom is het belangrijk om te letten op:
  • de toekomstige omvang en vorm van de boom
  • zelfbestuivendheid of niet (zo niet, dan heb je nog een boom nodig)
  • soort walnoot die je wilt (groot, klein)
  • snelgroeiend of langzaam
Het meest gangbare ras is de Juglans Regia. Hiervan worden de varianten Broadview en Buccaneer het meest verkocht. De Broadview is een wat trager groeiende boom en de Buccaneer produceert minder noten dan de Broadview. Na wat onderzoek op het internet kwam wij de Juglans Regio ‘Bella Maria’ tegen. Een vrij nieuwe ras, die opvalt vanwege de grote noten die hij produceert (2,5 keer zo groot als noten van een gewone walnotenboom). De boom wordt niet zo groot; maximaal 7-8 meter hoog en is met goed onderhoud ook geschikt voor in de kleinere tuinen. De Bella Maria is niet overal te koop, dus we hebben er een eindje voor moeten rijden. Maar beloofd is beloofd, we hebben de boom in maart 2017 geplant en twee en een half jaar later hebben we de eerste oogst van 13 super lekkere walnoten mogen meemaken, topboom! Wil je ook een walnotenboom kopen, dat kan je bij boomkwekerij ‘de Batterijen’ een compleet overzicht vinden van de soorten.
Planten van de boom:
Walnotenbomen houden niet van natte grond. Houdt daar dus rekening mee bij het uitzoeken van een plek. Wij hebben de grond waar de boom zou komen eerst verbeterd met compost. Daarna hebben we een flink gat gegraven en de boom er voorzichtig in gezet. Dit gat hebben we opgevuld met potgrond en een flinke plens water. Ook hebben we er meteen een paal naast gezet met een rubberen band die de boom stevigheid biedt maar wel groeiruimte. Tot slot wat kalk erover en groeien maar. Het is verstandig om de boom de eerste maanden in de gaten te houden om eventueel bij te bewateren en wat extra kalk te geven indien nodig. De walnootboom is een echte familie favoriet. We hopen dat jij er net zo van zult genieten als wij!

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!