Aan zakjes kant en klare aardappelpuree hebben we ons nooit gewaagd. Aardappels zijn makkelijk te verkrijgen en zo gestampt, toch? Eigenlijk zagen we aardappelpuree als een onderdeel van een stamppot of bijgerecht. Totdat we dit recept maakten en lekkerste aardappelpuree proefden…
Dat aardappelpuree echt een gerecht op zichzelf kon zijn. Sterker nog, een gerecht waar je ons wakker voor kunt maken hadden we nooit kunnen bedenken. Wij kookten en stampten altijd gewoon de aardappels. Dan deden we er wat boter en wat melk bij, nog even doorstampen, zout en peper en klaar! Altijd lekker, als onderdeel van..
We zijn volledig omgeslagen na het maken van een recept van Gordan Ramsay. Het recept was gebakken kabeljauw (wat ook heerlijk was) met knoflook aardappelpuree. Na het proeven van deze puree kom je erachter dat het zo verschrikkelijk lekker kan zijn, dat je dit gerust alleen opeet, dus zonder iets anders.
Wat is het geheim van de lekkerste aardappelpuree?
- Gebruik lekkere kruimige aardappels zoals de Doré, Bintje of Bildstar;
- Laat de aardappels na het koken indrogen door ze nog even door te verwarmen op een zacht vuurtje. Hier wordt je puree zachter van;
- Prak de aardappels met een vork of gebruik een pureeknijper. Door aardappels zo te prakken blijft de puree luchtiger en wordt deze gladder;
- Gebruik verwarmde melk zodat deze snel door de aardappels wordt opgenomen;
- Voeg (liefst ook verwarmde) slagroom toe, zodat je puree lekker romig wordt;
- Gebruik een boter van goede kwaliteit en wees er niet te zuinig mee;-)
Als je aardappelpuree op deze manier maakt, is deze niet alleen lekkerder maar vult hij ook meer. Je hebt er dus wat minder van nodig.
Zo maak je de lekkerste puree:
Ingrediënten
- 800 gr. aardappelen (kruimig)
- 150 ml melk
- 40 gr. (room)boter
- 4 el. slagroom
- zeezout
- gemalen peper
Bereiding
Voorbereiden:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken die even groot zijn. Snijd de boter in kleine blokjes.
Aardappelpuree maken:
Kook de aardappels in 15 minuten in licht gezouten kokend water gaar. Giet ze af en laat ze 1-2 minuten op een heel laag vuur indrogen, zodat ze goed droog zijn voordat je ze prakt. Prak ze vervolgens met een vork of pers ze door een pureeknijper. Doe de geprakte aardappels terug in de pan.
Verwarm de melk tot het net begint te koken en roer dit geleidelijk door de aardappelpuree. Voeg het zout en peper toe (naar smaak). Roer nu de slagroom door de aardappelpuree zodat het een gladde zachte structuur krijgt en verwarm de puree nog 5 minuten op een heel laag vuur.
Voeg tot slot in gedeelten de klontjes boter toe aan de puree en roer deze goed door zodat ze lekker gaan smelten.
Geniet ervan!
Zooo… ik krijg er nu alweer zin in, heerlijk!