Heerlijke kaneelcake met appel

door Babs
Kaneelcake met appel

Deze kaneelcake is zo lekker, dat hij zo op is. Je moet er dus snel bij zijn! De cake wordt gemaakt met appelstukjes in kaneelsuiker en we mengen er heerlijke kaneel basterdsuiker door in een zigzag patroon. De topping van kaneel basterdsuiker maakt het extra lekker. Dit is echt een cake waar je elke hap van geniet!

Kaneelcake met een kroontje

Een tijdje terug logeerden we in de buurt van Lochem. Omdat we brood nodig hadden voor het weekend waren we op zoek naar een bakker. Google maps gaf aan, dat bakker ten Broeke het dichtste in de buurt was. Een knusse bakkerij met een waanzinnig assortiment waar we gewoonweg niet uit konden kiezen. Monchou taarten, heerlijke broden, krentenwegge en.. kaneelcake! Dat laatste hadden we nog nooit gegeten, dus die ging (samen met nog twee tassen vol lekkers) mee naar huis.

Thuis maakten we iedereen blij met de heerlijke krentenwegge en was de kaneelcake binnen een dag soldaat gemaakt. Terwijl we zaten genieten van al het lekkers viel ons het kroontje op de verpakking op. De bakker bleek hofleverancier (wij begrijpen wel waarom).

Na het eten van de kaneelcake kregen we zin in nog meer heerlijke kaneelcake. Helaas is Lochem voor ons wel te ver rijden. Dus, zijn we zelf aan de slag gegaan met heerlijke kaneel, witte- en donkere basterdsuiker en is een nieuwe favoriet geboren!

Zigzag kaneelsuiker

Je maakt de cake eenvoudig met cakebeslag waar je appel-kaneel-suiker stukjes door mengt. Dit gaat in de cakevorm. Daarna maak je met de achterkant van een lepel een zigzag patroon in het beslag. In dit patroon doe je kaneel gemengd met donkere basterdsuiker. Het kaneel suiker mengsel schep je zo diep mogelijk in de patroonvorm in het beslag. Dit dek je af met het resterende cakebeslag, waarna je de cake bestrooid met de rest van de kaneel basterdsuiker.

Je bakt de cake in de oven en laat deze na de baktijd even rust in de oven. Als de cake is afgekoeld kan je hem uit de vorm halen en genieten van de heerlijke smaak en waanzinnige geur!

Zo maak je de kaneelcake met appel:

Kaneelcake met appel

Heerlijke kaneelcake met appel

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.3/5
( 3 beoordeling )

Ingrediënten

 • 250 gr. margarine in kleine stukjes
 • 250 gr. bloem
 • 8 gr. bakpoeder
 • 4 eieren op kamer temperatuur
 • mespuntje zout
 • 1 appel
 • 1 tl. citroensap
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gr.)
 • 210 gr. witte basterdsuiker
 • 30 gr. bruine basterdsuiker
 • 3 1/2 el. kaneel
 • *
 • Verder nodig:
 • Rasp, cakevorm, mixer, zeef

Bereiding

Voorbereiden:

Schil en rasp de appel in kleine stukjes, besprenkel de appelstukjes met de citroen en roer dit even door. Meng 1 el kaneel met 1 el witte basterdsuiker. Schep dit door de appelstukjes. Maak de kaneelsuiker voor de swirl en topping door 2 1/2 el kaneel te mengen met 30 gr. bruine basterdsuiker. 

Kaneelcake met appel

Verwarm de oven voor op 130 °C (hete lucht ca. 125°C). Maak eerst het beslag: doe de boter, 200 gr. gezeefde witte basterdsuiker, het zout, de vanillesuiker en appelstukjes bij elkaar in een beslagkom. Mix dit tot een glad en luchtig beslag. Klop daarna een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige is opgenomen. Zeef tot slot de bloem boven de beslagkom en mix deze rustig door het beslag. 

Maak nu de swirl en topping van de cake: vul hiervoor de ingevette cakevorm voor 3/4 met cakebeslag. Maak daarna met de achterkant van een lepel een zigzag patroon dwars door het beslag en strooi hier 3/4 van de kaneelsuiker in.

Kaneelcake met kaneelsuiker

Schep de kaneelsuiker met de achterkant van de lepel in de zigzagvorm dieper in het beslag. Schep nu de rest van het beslag over de cake en strijk dit glad. Strooi tot slot de kaneelsuiker over de bovenkant van de cake.  

Bak de cake: schuif de cake in de oven en bak deze in 1 uur en 15 minuten gaar. Open de oven niet tussendoor en laat de cake na de baktijd 10 minuten rusten in de dichte oven. Zet daarna de oven op een kier en laat de cake verder afkoelen. Haal de cake uit de vorm als deze is afgekoeld. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Die was zó op!!

Kaneelcake
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!