Als het om bijgerechten voor etentjes gaat proberen wij altijd iets lekkers te vinden wat makkelijk te maken is. Het liefst vooraf te maken en weer eens wat anders. Daarom zijn wij zo dol op deze salade van sperziebonen, asperges met walnoten. Er gaat een geweldige dressing over. De combinatie is echt heerlijk!
Wij eten vaak sla, sperziebonen, witlof, broccoli, eigenlijk alle groenten. Deze maken we vaak in de drukte van alle dag op dezelfde manier klaar. Daarom hebben we ons voorgenomen om dit eens anders aan te pakken. Dit recept van Nina uit haar boek Saint Tropez is wat ons betreft helemaal geslaagd.
Van tevoren maken of in 6 minuten warm op tafel
Je kunt de sperziebonen met asperges en walnoten salade koud of warm eten. Nina serveert hem koud. Dat is waarschijnlijk wel zo lekker in de warmte van Saint Tropez. Als je hem koud serveert kan je hem zeker een dag van tevoren maken. Net voor het serveren doe je dan de dressing erover en klaar ben je. Als je hem warm serveert kan je de dressing en walnoten van tevoren klaar maken. Je hoeft dan alleen nog de groenten 4 minuten te blancheren, dat kost je niet veel tijd. Daarna meng je dressing en noten erdoor en je bent klaar om te serveren!
Je maakt de salade door walnoten te roosteren, de groente heel kort te koken en er een zelfgemaakte dressing door te mengen. Dat is het! De salade ziet er heerlijk uit en is het ook. Ideaal voor een lekker etentje, als je eens wat anders wilt wat groente betreft of voor een kerstdiner.
Zo maak je de sperziebonen met asperges en walnoten:
Ingrediënten
- 100 gr. walnoten
- 200 gr. groene asperges
- 200 gr. sperziebonen
- 1 tl. zout
- *
- Voor de dressing:
- 1 teen knoflook
- 4 el arachideolie
- 1 el. witte wijn (of appel) azijn
- 2 tl. verse citroensap
- 1/2 tl. honing
- versgemalen peper
- 1 mespuntje zout
Bereiding
Voorbereiden:
Maak de sperziebonen schoon. Spoel de asperges af en snijd het onderste houterige uiteinde van de asperges af. Snijd elke asperge in drie stukken. Pers de citroen uit.
Sperziebonen met asperges en walnoten maken:
Verwarm de oven op 200 °C. Verwarm de walnoten over een bakplaat en rooster ze 10-12 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen. Hak ze daarna in grove stukken.
Breng een grote pan water aan de kook en doe hier 1 tl. zout in. Doe de sperziebonen met de asperges in de pan en blancheer ze 4 minuten totdat ze beetgaar zijn en nog lekker knapperig. Giet de groente voorzichtig af en laat deze afkoelen (je kunt deze ook warm serveren).
Maak nu de dressing: knijp de knoflook uit met de knoflookpers en prak de knoflook in een grote kom met een lepel en een mespuntje zout tot knoflook pasta. Voeg nu de arachideolie toe en meng deze samen met de azijn, citroen, honing en wat versgemalen peper met een (kleine) garde tot een gladde dressing. Proef en breng het eventueel nog verder op smaak.
Doe de groenten en de walnoten in een grote serveerschaal en meng de dressing voorzichtig door de salade. Of leg op elk bord wat sperziebonen met asperges en walnoten en meng de dressing erdoor.
Bon appetit!