Zelf friet maken

door Babs
Zelf friet maken

Er gaat niets boven zelfgebakken friet, dat is zo verschrikkelijk lekker. Je hebt niets meer nodig dan aardappelen, zout en frituurvet en het is nog leuk om te doen ook. Je bepaalt zelf of je dunne Franse friet snijdt, of lekkere dikke oma friet. Even drogen, voor-en afbakken en smullen maar!

Zondag frietdag

Bij ons werd vroeger -als het onze geluksdag was- friet gemaakt. Mijn vader begon hier al vroeg in de ochtend mee. Hij sneed mooie lange frieten van grote frietaardappelen en bakte ze voor in de frituur. Als de avond naderde ging de frituur nog een keer aan, deze keer om ze af te bakken. We konden echt niet wachten om aan te vallen, zo lekker. Helemaal met gegrilde kip van het spit. Zondag werd zo echt een feestdag.

Frietaardappelen

In tegenstelling tot MC Donalds friet waar meer dan 7 ingrediënten (en siliconen😮) in zitten gaat in zelfgebakken frieten maar 1 ingrediënt: aardappel. De soort aardappel die je gebruikt bepaalt hoe je friet smaakt en hoe deze wordt (slap of strak). De lekkerste friet die wij ooit hebben gemaakt was van zilte kruimige aardappelen van de Waddeneilanden. Je kunt daar echt overal aardappelen bij de boerderij kopen, dus mocht je ooit de kans krijgen, neem een zakje (of twee) mee!

Tegenwoordig verkopen bijna alle supers frietaardappelen, dus als je die kunt vinden, is dat een prima aardappel om frieten mee te maken. Overige rassen die worden aanbevolen om mee te bakken zijn: bintjes, santé, agria, désirée en première.

Welk frituurvet?

De alom geroemde Belgische friet wordt traditionele gebakken in rundvet. Dit wordt ook wel ossenwit genoemd omdat het een blok wit vet is. Sommigen voegen ook wat paardenvet toe voor extra smaak. In Nederland bakken we minder met dierlijk- maar meer met plantaardig vet. Vandaar dat de geur van versgebakken Belgische frieten ook opvalt; deze is anders door het soort vet wat wordt gebruikt.

Wij bakken onze frieten in plantaardige frituurvet met olijfolie. Dit geeft een lichte smaak en deze vinden wij lekker. Maar smaken verschillen. Houd je juist van echte Belgische frieten, gebruik dan ossenwit. Wil je plantaardig, dan gebruik je die.

Spoelen en twee keer bakken

Friet maken is een leuke klus; je kiest de lekkerste aardappel en bepaalt daarna wat je gaat doen. Worden het dunne lange Franse frites of dikke oma frieten? Je kunt dit ook samen met je kinderen bepalen en samen snijden. Meestal schillen we de aardappelen voor de friet. Als we aan biologische friet aardappelen kunnen komen (de meeste friet aardappelen zijn niet biologisch) schillen we ze niet. We boenen ze alleen even schoon.

Wel of niet wassen

Zodra de aardappelen gesneden zijn doe je ze in een bak met koud water. Hierdoor kan het zetmeel wat door het snijden uit de aardappelen komt eruit. Zo worden je frieten egaler bruin en minder vet. Mocht je nou net van heel kruimige dikke oma frieten houden, was deze dan niet. Al het zetmeel blijft dan aan je dikke frieten plakken en je krijgt hierdoor bij het bakken een dikkere zetmeel laag over je friet. Je frituurvet wordt wel wat korreliger dus je zult deze wel sneller moeten verversen.

Gaar- en afbakken

Zet de friet in de bak met koud water gerust een uur of meer weg. Spoel de frieten daarna af en droog ze goed in een theedoek. Nu ga je de friet gaarbakken, maar nog niet bruin. Je bakt de frieten in frituurvet van 140 graden in twee porties gaar. Als je dunne frieten hebt zijn ze gaar in ca. 5 minuten, dikke oma friet is in ca. 10 minuten gaar. Friet is gaar als ze gaat drijven en de uiteinden lichtbruin worden. Haal de frieten voorzichtig (ze zijn nog niet hard van buiten en breken snel) uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Nu laat je de frieten minimaal een uur rusten. Hoe groter het verschil in temperatuur tussen de friet en het frituurvet, hoe knapperiger de friet wordt.

Ongeveer een kwartier voordat je wilt gaan eten bak de je frieten af. Ook dit doe je weer in twee rondes. Ik zet meestal de oven even aan en schuif de na de eerste bakronde de frieten even in de oven. Zo blijft deze warm en knapperig totdat de tweede ronde af is. Gouden regel bij friet is; doe nooit een deksel op de schotel met frieten! Friet bevalt veel vocht, wat snel verdampt. Dit vocht komt op de deksel en drupt op je versgebakken friet, die slap en nat wordt. Je bakt de frieten in frituurvet van ca. 190 graden in 3-4 minuten lekker knapperig bruin. Schud het vet er even af, doe ze in een schaal en bestrooi ze met (zee)zout, heerlijk!

Zo maak je zelf friet:

Zelf friet maken

Zelf friet maken

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.8/5
( 6 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1 kilo frites aardappels
  • Schoon vers frituurvet
  • (Zee)zout
  • *
  • Verder nodig:
  • Frituurpan

Bereiding

Voorbereiden: 

Schil de aardappelen en snijd ze met een groot keukenmes in mooie lange frieten. Leg de friet minimaal en uur in een grote bak met koud water. 

Zelf friet maken

Verhit het frituurvet in de frituurpan tot ca. 160 °C. Giet ondertussen de friet af en dep ze droog in een theedoek. Bak de helft van de friet in 10 minuten gaar (niet bruin) in de frituurpan. Zodra de frieten kleuren aan de uiteinden zijn ze gaar. Haal de friet uit de pan en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken en afkoelen. Bak nu de tweede ronde op dezelfde manier. Laat deze friet ook uitlekken op keukenpapier en zet de frituurpan uit. Deze zet je pas weer aan voordat je gaat eten. 

Verhit het frituurvet nu tot ca. 190 °C. Frituur de helft van de friet in 3 tot 4 minuten lekker knapperig bruin en schud ze even uit. Doe de friet in een (voorverwarmde) schaal, bestrooi ze met (zee)zout en houd de friet warm in de oven of op een warmhoud schaal. Doe geen deksel op de schaal want dan word je friet slap! Bak nu de tweede ronde tot ze lekker bruin zijn, schud ze even uit en doe ze bij de andere friet in de schaal. Bestrooi ze met nog wat zout en je friet is klaar!

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Heerlijk met vers gegrilde kip uit de oven!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!