Wat heb ik veel reacties gehad na het plaatsen van de foto’s van deze heerlijke Toscaanse groentesoep op facebook. Op veler verzoek hierbij het recept van echte Toscaanse ribollita. Een zalige maaltijdsoep vol groente en voor de liefhebbers met gehaktballetjes en gegratineerde bruscetta’s. Hier krijg je echt een zingende buik van🤗
Cavalo nero
Jaren terug las ik een heerlijk recept voor een Italiaanse maaltijdsoep. In de soep ging onder andere cavalo nero, een in die tijd voor mij onbekende groente. Omdat het recept me zo lekker leek, heb ik het altijd bewaard. Jaren later, toen ik een eigen moestuin kreeg ben ik cavalo nero gaan verbouwen. Ik was wel benieuwd naar deze typisch Italiaanse groente en het recept!
Cavalo nero is een Italiaanse kool met uitgesproken smaak. Het smaakt naar een kruidige boerenkool en heeft zachtere bladeren. De kool groet als een palm. Je trekt de onderste bladeren eraf en de palm groeit gewoon verder. Zo kan je de hele winter oogsten! Je vind cavalo nero in eco winkels. AH heeft het ook in een mix met paddenstoelen (die je heerlijk kunt roerbakken).
Soffritto, venkelzaad en cannellibonen
Deze heerlijke Toscaanse groentesoep zit barstensvol groente. Je begint bij het maken van de soep met het rollen van gehaktballetjes. Deze bak je bruin in de pan waardoor een lekker smaakje in de pan ontstaat. Als je de soep vegetarisch wilt houden kan je hiervoor vega balletjes gebruiken en lekker aanbakken. Na het bakken van de balletjes bak je in dezelfde olie de soffritto. Dit is een mix van gehakte ui, bleekselderij en wortel. Deze bak je -samen met rozemarijn en laurier- tot ze lichtbruin kleuren.
Daarna is het tijd voor kruiderij en voeg je venkelzaad en wat gemalen chilivlokken toe. Nu alles lekker is gebakken en de smaken zijn vrijgekomen giet je warme kippen (of groente) bouillon in de pan. Je roert alles goed door elkaar en voegt dan nog tomatenblokjes met wat extra warm water toe. Ook de balletjes gaan weer terug in de pan. De Toscaanse groentesoep mag nu ca. 30 minuten pruttelen met de deksel op een kier.
Tot slot mogen de courgette blokjes, de cannellinibonen (heerlijk Italiaanse boontjes vol vitaminen én smaak) én de palmkool in de pan. Roer ze goed door en laat dit nog 15 minuten pruttelen. Als de soep nog veel vocht bevat laat je nu de deksel van de pan zodat het iets meer inkookt.
Ondertussen grill je 4 sneetjes oud brood of stokbrood, die je hebt besprenkeld met extra vierge olijfolie. Als ze knapperig zijn bestrooi je ze met Parmezaanse kaas en laat je ze nog even verder grillen tot de kaas zacht is.
Tijd om aan tafel te gaan! Je giet wat heerlijke Toscaanse groentesoep in een kom en legt er het gegratineerde broodje bovenop. Eet smakelijk, delizioso!
Zo maak je Toscaanse groentesoep:
Ingrediënten
- 400 gr. Italiaanse worstjes met kruiden (of vegetarische gehakt balletjes)
- 2 el (bak) olijfolie
- 1 grote wortel, in blokjes
- 1 grote stengel bleekselderij, in plakjes
- 1 ui
- 1 courgette, in blokjes
- 400 gr. gepelde tomaten in blik
- 1 bos palmkool (cavalo nero)
- 400 gr. cannellinibonen in blik
- 1 takje rozemarijn
- 1 tl. gemalen venkelzaad
- 1/4 tl. chilivlokken
- 1 liter kippenbouillon (van tablet of pot verse bouillon)
- 250 ml. warm water
- vers gemalen peper
- zeezout
- 4 sneetjes (oud) brood
- 2 el. extra vierge olijfolie
- 50 gr. geraspte Parmezaanse kaas
- sap en rasp van 1/2 citroen
Bereiding
Voorbereiden:
Gehaktballetjes (niet vega): knijp het gehakt uit de worstjes en vorm hier balletjes van zo groot als een grote knikker. Was de bleekselderij, maak de wortel schoon en snijd beide in kleine stukjes. Maak de uit schoon en snipper deze. Was de courgette, snijd deze in vier lange plakken en vervolgens in blokjes. Haal de grote nerven uit de cavalo nero. Snijd de kool in dunne reepjes en was deze daarna goed. Laat de kool uitlekken (of gebruik een sla centrifuge). Snijd de tomaten in kleine stukjes en bewaar het sap. Spoel de cannellinibonen af met water in een vergiet.
Zo maak je de Toscaanse groentesoep:
Giet 11/2 eetlepel bakolie in een soeppan en bak hierin de (vega) gehaktballetjes rondom bruin. Haal ze uit de pan zodra ze bruin zijn. Voeg nog een beetje bakolie toe en bak op een middelhoog vuur de bleekselderij met de ui, wortel, rozemarijn en laurier in circa 8 minuten lichtbruin. Kook ondertussen het water voor de bouillon en extra 250ml.
Voeg nu het venkelzaad toe met de gemalen chilivlokken. Bak deze even mee totdat je de aroma's ruikt. Doe nu de tomatenblokjes met het sap in de pan en giet de hete bouillon met extra heet water erbij. Roer dit goed door en doe de gehaktballetjes weer in de soep. Laat de soep nu met deksel op een flinke kier 30 minuten zachtjes (in)koken. Na 30 minuten mogen de courgette, palmkool en de bonen bij de soep. Laat dit nog 10 tot 15 minuten zachtjes koken met de deksel van de pan.
Zet ondertussen de grill aan en snijd 4 plakken (stok)brood. Besprenkel de plakken brood met de extra vierge olijfolie en rooster ze knapperig onder de grill. Bestrooi daarna de broodjes met Parmezaanse kaas en grill ze tot dat de kaas gesmolten is.
De soep is klaar! Roer het citroensap met rasp door de soep. Proef en voeg eventueel nog wat versgemalen peper en zout toe naar smaak. Giet in elke kom of bord een of twee soeplepels en leg het gegratineerde broodje in het midden.
Dit is pas genieten; zelfgemaakte, heerlijke Toscaanse groentesoep!