Zelfgemaakte kruidenboter is supersnel en makkelijk te maken. Je mengt verse kruiden en wat citroen door de boter en je bent klaar. Als je eenmaal zelfgemaakte kruidenboter bent gewend, wil je niets anders meer. Je vriest het makkelijk in zodat je altijd zelfgemaakte kruidenboter bij de hand hebt. Zalig over een gepofte aardappel of stukje vlees.
Maak je eigen kruidenboter mix
Zelf kruidenboter maken is eigenlijk zo makkelijk. Elke keer als ik het maak, vraag ik me af waarom ik het niet vaker doe, want het is ook zo lekker! In de winkel vindt je altijd dezelfde kruidenboter met dezelfde ingrediënten. Als je zelf kruidenboter maakt kan je zelf bepalen waar je zin in hebt en je eigen kruidenmix maken.
Zo maak je bij vis bijvoorbeeld boter met dille en een beetje salie. Voor rood vlees kan je zongedroogde tomaten en fijngesneden kappertjes toevoegen. Bij kip smaakt een mix van rozemarijn en tijm erg goed. Afhankelijk van het seizoen en wat er in kruidentuin groeit kan je je eigen mix samenstellen.
Altijd een voorraadje in de vriezer
Wij hebben altijd in de vriezer en rolletje van onze favoriete kruidenboter liggen. Gewoon omdat het superlekker is, ook uit de vriezer. Je snijd gewoon een plak (of meer), laat dit even ontdooien en smullen maar! Deze kruidenboter smaakt fantastisch bij vers gebakken brood. Is echt geweldig bij een gepofte aardappel en lekker bij een stukje rood vlees.
De kruidenboter zelf heb je echt zo gemaakt; laat wat roomboter ontdooien, prak er met een vork citroensap door totdat het is gemengd. Voeg dan kruiden toe, in dit geval kleingesneden bieslook, ui, knoflook en peterselie.
Voeg wat versgemalen peper en zeezout naar smaak toe en klaar ben je! Je kunt de boter in een kommetje bewaren of wat extra maken en dit in de lengte op aluminiumfolie leggen. Dit rol je op tot een mooi rond staafje en leg je in de vriezer, zo heb je altijd heerlijke kruidenboter tot je beschikking. Ook heerlijk met zelfgemaakt breekbrood!
Ingrediënten
- 125 gr. ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 el citroensap
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 klein (rood) uitje, fijn gesnipperd
- gemalen verse peper
- (zee)zout
- 2 el verse peterselie, fijngeknipt
- 2 el. bieslook, fijngeknipt
Bereiding
Voorbereiden:
Maak de ui schoon en snipper deze heel fijn. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Pers voldoende citroen uit voor 1 eetlepel. Spoel de peterselie en de bieslook goed schoon, schud het water eraf en knip deze met een schaar fijn.
Zo maak je zelfgemaakte kruidenboter:
Meng de boter met de citroen. Dit gaat het handigste met een vork, meng totdat alles citroen is verdwenen in de boter. Meng nu de overige ingrediënten door de citroenboter. Je kunt de kruidenboter serveren in een bakje en zo opdienen. Je kunt er ok een mooie rol van maken zodat je elke keer een plakje kruidenboter kunt afsnijden. Hiervoor verdeel je de kruidenboter in de lengte over een stuk folie. Je slaat het linkerdeel van de folie over de boter en rolt deze dan in de lengte op. Je draait de uiteinden vast en legt de boter in de koelkast of vriezer. Je kunt de kruidenboter in de koelkast 1 week bewaren. In de vriezer anderhalve maand.
Heerlijk met zelfgemaakt breekbrood!