Zelf brood maken leek me erg ingewikkeld totdat ik dit heerlijke breekbrood gevuld met pesto & tapenade ontdekte. Het is zo lekker en makkelijk om te maken, dat ik het nu eigenlijk bij elke gelegenheid als het even kan bak. Je kunt het vullen met tapenade, pesto of een andere vulling, het smaakt allemaal even heerlijk!
Experimenteren met brood
Zoals jullie wellicht gezien hebben op mijn instagram account ben ik al enige tijd aan het experimenteren met brood. Ik begon met een ‘no knead bread’ en bakte daarna mn eerste bruine brood met een recept van Robert. Ze waren allebei lekker maar… een tijdje terug vond ik een recept voor gevuld brood. Ik heb het iets aangepast (machinaal kneden, andere vulling) en het resultaat was echt geweldig! Iedereen blij en ik ook.
Ik maak het brood nu vaak en probeer steeds andere vullingen uit. De pesto- tomatentapenade vulling is echter wel onze favoriet! Oh ja, laat je vooral niet afschrikken door de kook-en baktijden. De meeste tijd gaat zitten in het rijzen en bakken van het brood, je bent er zelf niet erg lang mee bezig.
Lekker aan de slag
Het recept voor breekbrood gevuld met pesto & tapenade begint makkelijk met het mengen van de ingrediënten. Daarna ga je dit flink kneden (ik doe het met de kitchen aid;-) en doe je nog wat bloem erbij totdat het niet meer plakt. Dit laat je lekker rijzen op een warme, niet tochtige plek.
Daarna bestuif je het aanrechtblad flink met bloem en verdeel je het deeg in 2 bollen die je tot twee rechthoeken uitrolt. Hierop doe je de vulling, waarbij je ca. 2 cm ruimte leeg houd bij de rand. De rechthoeken rol je op en de naad van de rol leg je naar beneden op het aanrechtblad. Deze rollen snijd je nu in de lengte door de midden (zie foto’s hieronder).
Vlechten met breekbrood
Daarna leg je de rollen met verschillende ingrediënten naast elkaar en kan je gaan vlechten. Je legt en duwt de bovenkanten op elkaar en slaat de strengen dan om en om elkaar tot je bij het uiteinde bent en de uiteinden druk je dan weer goed op elkaar. Dit geheel leg je in een S vorm (zoals je bij banketbakker ziet bij gevulde banketstaaf).
En nou komt het; het uiteinde van de S rechtsboven haal je onderlangs door het midden en stop je bovenlangs terug in het rondje wat je hebt gemaakt. Aan de onderkant pak je ook het uiteinde van de S en deze haal je ook onderlangs door het midden en duw je in het rondje aan de onderkant wat je ziet. Dat is het! Lukt het niet, dan maak je er wat gewoon wat van. De vorm maakt niet uit want dit brood is in elke vorm lekker😋
De eerste keer is het misschien even stoeien, maar de keren erna draai je je hand er echt niet meer voor om en iedereen zal superblij met je brood zijn. Je laat de broden (want het twee kleine broodjes) rusten op een bakplaat en doet deze een uurtje voordat je gaat eten in de oven. Besprenkel de broden nog met wat olijfolie en zeezout en bakken maar!
Na 40 minuten (of iets meer/minder, het brood is goed als het hol kinkt als je erop klopt) is het tijd om te gaan genieten van zalig zelfgemaakt brood én je huis geurt ook fantastisch. Eet het lekker met een olijfolie dipje of zelfgemaakte kruidenboter, eet smakelijk!
Zo maak je breekbrood gevuld met pesto & tapenade:




Ingrediënten
- Voor 2 broden:
- 10 gr gist
- 125 gr speltmeel
- 2 tl zout
- 2 tl honing
- 3 el extra vierge olijfolie
- 500 gr witbroodmeel (plus ca. 2-3 el extra)
- 400 ml lauw warm water
- 1/2 tl zeezout
- *
- Voor de vulling:
- bakje tomaten tapenade (ca. 90gr)
- bakje pesto (ca. 90 gr)
Bereiding
Voorbereiden:
Doe het witbroodmeel met het speltmeel, gist en zout in een kom en meng deze door elkaar. Maak en kuiltje in het midden en giet hierin de honing, 2 el olijfolie en het water. meng de ingrediënten door elkaar en kneed het deeg 10 minuten zodat het mooi elastisch is. Voeg wat extra (2-3 el) witbrooddeeg bloem toe als het deeg na 10 minuten nog teveel plakt. Vet een kom en een stuk vershoudfolie met gewone olijfolie in en leg de deegbol in de kom. Dek de kom af met het vershoudfolie (olijfolie naar beneden). Laat het deeg een uur rijzen op een warme, niet tochtige plek.
Breekbrood gevuld met pesto & tapenade maken:
Bestrooi je werkvlak goed met bloem. Verdeel het deeg in twee helften en rol beide helften uit tot een rechthoek van 30x20 cm. Verspreid nu de pesto over de bovenkant van de ene rechthoek waarbij je ca. 2 cm van de randen leeg laat. Hetzelfde doe je met de andere rechthoek en de tomaten tapenade. Rol nu de rechthoeken op als een rol en leg de rollen met de naad naar beneden op je werkblad (zie foto's). Snijd met een scherp mes beide rollen in de lengte door de helft. Leg de helft van de pestorol nu naast de tapenade rol en de helft van de tapenade rol naast de pesto rol. Je kunt de broden nu gaan vlechten. Leg de bovenkant van de pestorol op de bovenkant van de tapenade rol en duw ze goed in elkaar. Leg de tapenaderol nu links over de pestorol en haal de pestorol weer over de tapenaderol. Vlecht zo beide rollen in elkaar tot dat je bij het eind bent. De uiteinden duw je op elkaar. Leg je lange vlecht nu in een S vorm en haal het einde van de bovenste S onderlangs door het midden en stop deze boven in het rondje van de S terug. Onderaan doe je hetzelfde; het uiteinde van de S haal je onderlangs door het midden en stop je bovenlangs terug in het rondje van de S onderaan. Doe dit nog een keer met je andere brood. Leg de broden nu op een bakplaat met bakpapier en laat ze een uur met een theedoek of ingevet vershoudfolie erover op een warme plek verder rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Bestrijk de broden met de olijfolie en strooi er zeezout over. Je bakt de broden in c. 40 minuten mooi bruin en gaar. Ze zijn gaar als je erop klopt en ze hol klinken. Ze zijn heerlijk warm én koud!
Echt waanzinnig lekker brood❤️🔥

