Heerlijk romige sla soep

door Babs
Lentesoep met sla recept

Als het lichter wordt buiten en warmer krijg ik altijd zin in lichtere gerechten. Deze sla soep is een van onze favorieten en is zo gemaakt. Het leuke van sla soep is, dat je er niet zoveel werk aan hebt en het smaakt zalig! Het soepje is extra lekker als er verse kroppen sla van het land komen en de sla nog meer smaak heeft dan normaal, een echte lieveling deze soep.

Vegetarisch of met vlees/vis

De basis ingrediënten voor dit heerlijke soepje zijn sla en een uitje. Je krijgt een krachtige smaak aan de soep door er kokend hete kippenbouillon over te gieten en deze even mee te koken. Ik gebruik graag krachtige kant en klare kippenfond. Je kunt natuurlijk ook zelfgemaakte kippenfond of bouillonblokjes gebruiken. Voor een vegetarische soep gebruik je in plaats van kippenbouillon lekkere groentebouillon.

Het eindresultaat is echt geweldig en met wat druppels olijfolie, peper en basilicumblaadjes zet je helemaal een mooi soepje op tafel. Je maakt deze echt supersnel!

Zo gemaakt

Je fruit (=kort bakken tot het net iets kleurt) een uitje in een hoge pan. Hier voeg je twee schoongemaakte kroppen sla aan toe. Je roerbakt op een laag tot middelhoog vuur tot de sla is geslonken. Als het meeste vocht is verdampt voeg je kippen-of groente bouillon toe. Dit laat je 4 minuten even trekken. Daarna roer je er slagroom bij met wat zout, gemalen peper en een mespuntje cayennepeper. Je maakt het vervolgens mooi glad met de staafmixer en kunt naar smaak eventueel nog wat zout of peper toevoegen. Je soepje is nu klaar.

Je kunt de sla soep voor een speciale gelegenheid of diner extra bijzonder maken voor door er wat rivierkreeftjes in te doen. Hollandse garnalen smaken zijn er ook erg lekker in. Voor een vegetarische variant kan je wat courgetteblokjes kort bakken met wat citroen, peper en zout en deze erin doen. De soep is zonder deze extra’s ook heerlijk!

Zo maak je heerlijk romige sla soep:

Lentesoep met sla recept

Heerlijk romige sla soep

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.5/5
( 11 beoordeling )

Ingrediënten

  • 2 kroppen botersla
  • 50 gr boter
  • 1 uitje, fijngesneden
  • 4 dl kippenfond (met of zonder stukjes kip 🐓)
  • 2 dl slagroom
  • Versgemalen peper
  • 1/4 tl. Zout
  • Mespuntje cayennepeper
  • 8 basilicumblaadjes
  • Optioneel: bakje rivierkreeftjes 🦞
  • 2 tl citroensap
  • 1/2 el bak olijfolie
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • Staafmixer

Bereiding

Voorbereiden

Maak de sla schoon, was- en droog ze goed (in bijvoorbeeld een slacentrifuge). Maak de ui schoon en snijd deze klein. Dep de rivierkreeftjes droog en besprenkel ze met citroensap.

Lentesoep met sla maken

Smelt de boter in de pan en fruit hierin de ui licht bruin. Doe de sla in de pan en bak dit goed door totdat het geslonken is en bijna al het vocht eruit is verdampt. Giet nu de (liefst hete) kippenbouillon bij de sla en roer dit goed door. Laat dit 4 minuten zachtjes koken. Verhit ondertussen licht de olie in een koekenpan en doe hier de rivierkreeftjes met citroen bij. Maal er wat peper over en laat ze verwarmen in de pan. Voeg de slagroom aan de soep toe met wat zout, gemalen peper en een mespuntje cayennepeper 🌶 Roer dit goed door en laat dit even koken. Maak nu de soep fijn met de staafmixer. Maak eventueel verder op smaak met zout of peper. Verdeel de rivierkreeftjes over de soepborden of kommen. Giet de hete soep erover. Maak het af met wat basilicum blaadjes, peper en wat druppels extra vierge olijfolie.

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Geniet ervan!🥬

Familie favorieten
error: Content is protected !!