Oh deze springrolls zijn zo lekker! Je maakt ze met een heerlijk frisse vulling, pittige dipsaus en rolt ze zo op. In de vulling zit veel groente, wat dipsaus en limoen. De buitenkant zijn rijstvelletjes, deze worden in 20 seconden zacht en koop je bij de super. Je kunt de vegetarische springrolls van tevoren maken en eten als lunch, voorafje of als hoofdgerecht, echt zalig💗
Lief voor je darmen
Er wordt wel eens gezegd dat onze darmen ons tweede brein zijn. In je darmen zitten biljoenen bacteriën, je darmflora. Deze bacteriën zorgen voor communicatie met je hersenen en maken het geluk hormoon serotine. Zorg je goed voor je darmen, dan voel je je dus ook beter én help je je immuunsysteem.
Ik probeer natuurlijk zo gezond mogelijk te eten; veel groente , minder vlees maar dat lukt niet altijd. Daarom zijn deze vegetarische springrolls extra fijn. De Vietnamezen noemen ze ok wel ‘Gỏi Cuốn’ wat gerolde salade betekent. Je maakt een heerlijk frisse vulling, rolt deze in zachte rijst velletjes en klaar ben je. Mijn darmen vinden het heerlijk en ik voel me altijd stukken beter na het eten van vegetarische springrolls dan na een zware maaltijd met vlees (ook lekker hoor). Lekker én goed voor je, een perfecte combinatie dus!
Hakken, vullen en rollen
Springrolls zijn niet moeilijk om te maken. Je moet wel eerst even groente en fruit wassen en klein snijden. Deze meng je met dunne noedels en wat je verder lekker vind. In dit geval met mango, cashewnoten en vega kipstukjes. Maar je kunt ook een vulling maken met bijvoorbeeld garnalen.
Je maakt er een Aziatische dipsaus bij. Een beetje hiervan gaat door de vulling. Als deze klaar is kan je beginnen met vullen van de rijst velletjes. Rijstvelletjes koop je in een pak in de super. Ze worden zacht als ze in aanraking komen met warm water. Je laat een velletje in een kom glijden en na ca. 20 seconden vis je deze er weer uit. Je legt hem op een wat nat gemaakte plank (anders blijft het plakken) en kunt vullen. Dit doe je door wat in het midden te scheppen, waarna je de boven en onderkant van het velletje over de vulling vouwt. Hierna flap je de linkerkant over de vulling en rol je de springroll van links naar rechts dicht tot een mooie loempia.
Je kunt de vegetarische springrolls van tevoren maken. Het is ook gezellig en leuk om dit aan tafel te doen. Hiervoor dien je de vulling op met één of twee kommen warm water, rijstvelletjes en dipsaus. Iedereen maakt en eet en zijn eigen springrolls. Kinderen vinden dit echt superleuk om te doen. Let er -bij het van tevoren maken van de springrolls- op dat je ze niet tegen elkaar aan legt. Ze plakken tegen elkaar en dat zou zonde zijn van je werk. Je eet ze met je zelfgemaakte dipsaus én krijgt van al die verse groente en fijne smaken een extra blij gevoel, wat wil je nog meer?
Zo maak je vegetarische springrolls met mango:
Ingrediënten
- 12- 14 ronde rijstvelletjes
- 2 el gehakte munt
- 2 el gehakte Thaise basilicum
- 2 el gehakte koriander
- 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 1 grote wortel, in dunne (julienne) reepjes
- 1 kropje little gem (kleine kropjes sla) in reepjes
- 1/4 komkommer
- 100 gram droge (fijne) rijstnoedels
- 1 grote rijpe mango
- handje cashewnoten (ongezouten)
- 150 gr vegetarische kipstukjes (Vivera of Vegetarische slager)
- sap van 1 limoen
- *
- Voor de saus:
- 1 lente uitje in dunne ringen gesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper zonder zaden in dunne ringen
- 2 el fijne suiker
- 90 ml vissaus
- 2 el rijstazijn
- 1 el hoisin saus (of 1 1/2 el sojasaus)
Bereiding
Voorbereiden:
Voor de springrolls: was en snijd de kruiden fijn. Snijd de lente ui in dunne ringetjes. Was of rasp de wortel schoon, halveer ze en snijd ze in heel dunne reepjes. Snijd de little gem in dunne reepjes, was deze in een bak met water en sla ze droog in de (sla) centrifuge. Snijd de mango in reepjes. Hak de cashewnoten fijn en snijd de kipstukjes in kleinere stukjes. Snijd de komkommer doormidden en verwijder het zachte binnenste met een lepel. Snijd de komkommer in dunne lange reepjes.
Voor de saus: was de peper, verwijder de zaadlijst met zaadjes en snijd ze in dunne ringetjes. Maak de knoflook schoon en hak deze in kleine stukjes. Was de lente ui en snijd deze in dunne ringetjes.
Vegetarische springrolls met mango maken:
Maak eerst de saus: meng de rijstazijn, vissaus en suiker totdat de suiker goed is opgelost. Voeg daarna de peper, knoflook en lenteui toe. Roer het even door, proef of het naar je smaak is en zet het in de koelkast totdat je het gebruikt. De hoisin- of sojasaus voeg je later toe.
Maak nu de springrolls: zet een pan met water op en doe hier de rijstnoodles in. Laat ze 3-4 minuten weken en giet ze dan af in een vergiet. Spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken en hak ze grof. Meng nu in een (grote) kom de: rijstnoodles, cashewnoten, mango, kipstukjes, wortel, little gem, komkommer, lente ui met de kruiderij (munt, basilicum en koriander). Roer er de limoensap en 1 eetlepel saus door, meng alles goed en proef of het goed op smaak is. Doe er anders nog wat meer saus door en proef nogmaals (let op dat het niet te nat wordt).
Zet nu een grote kom warm water klaar. Zet de kom met vulling ernaast en leg een grote plank klaar. Dompel het eerste rijstvelletje in de kom met warm water. Haal deze eruit als ze helemaal zacht is (ca. 20 seconden), schud even het water eruit over de plank en leg deze erop. Schep een lepel vulling in het midden van het rijstvelletje, vouw de randen boven en beneden naar binnen en rol hem op als een loempia.
Doe dit met alle rijstvelletjes. Let op dat je de springrolls die klaar zijn niet tegen elkaar aan legt op een schaal, want ze plakken tegen elkaar aan.
Je kunt de springrolls in de koelkast bewaren tot je gaat eten. Meng nu de hoisin- of sojasaus (als je geen hoisin saus hebt) door de rest van de saus en proef of deze naar je smaak is. Dien ze samen op👌
Eigenlijk altijd lekker! Geniet ervan🐉