Als we vroeger héél veel geluk hadden maakte mijn vader gravelachs op Noorse wijze. Die was zo verschrikkelijk lekker, dat je daar echt naar uit kon kijken. Je moest er wel altijd even op wachten want gravelachs is pas echt lekker als de kruiden er goed in zijn getrokken. Dan snijd je het in heel dunne pakjes en is het smullen geblazen.
Inmiddels is mijn vader overleden maar zijn recept en de herinneringen zijn nog springlevend. Toen hij jong was, had hij een goede vriend in Noorwegen, die hem het recept leerde van echte Noorse gravelachs. Wij vinden gravelachs op deze manier echt het lekkerste en we hebben er heel wat geproefd!
Dit voorgerecht is écht en dikke tip voor een (kerst)diner. Want ook dit gerecht maak je ruim van tevoren, Je kunt het zelfs de dag van tevoren al snijden, hoef je het alleen maar op te dienen.
Van oorsprong is gravelachs een manier om rauwe vis te bewaren. De zalm werd gezouten en in zand begraven om alles in te laten trekken. Om het vocht eruit te halen legden ze er zware stenen op.
Gravelachs op Noorse wijze is een supermakkelijk recept. Je zout en kruid de moten zalm, je pakt het goed in in aluminiumfolie en legt het met iets flink zwaars erop in de koelkast. Om de 12 uur draai je het pakketje en na 48 uur is de gravelachs klaar. Je verwijdert de kruiderij en spoelt de vis even heel kort af. Daarna snijd je het in heel dunne plakken, wij serveren het graag met wat veldsla.
Dit recept is voor 1 kilo zalm en voor ca. 10 personen. Als je met minder bent houd je best wat over maar je kunt gravelachs heel goed invriezen. Dan heb je nog 6 maanden een heerlijk voorraadje. Je kunt het recept ook halveren en alles meteen gebruiken.
Zo maak je gravelachs op Noorse wijze:
Ingrediënten
- Per 1000 gram zalm:
- 3 eetlepels grof zeezout
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel geplette zwarte peperkorrels (in plastic zakje doen en op steen leggen en met hamer of zijkant keukenbijltje pletten)
- 1 grote bos verse dille
Bereiding
Gravelachs op Noorse wijze voorbereiden:
Je koopt bij vishandel een hele zalm zonder vel (zonder vel marineert het beter). De zij zalm snij je in 2 ongeveer gelijke stukken. Ze moeten op elkaar passen. Zo is een hele zalm iets makkelijker te verwerken.
Gravelachs op Noorse wijze maken:
Voeg aan de suiker een scheutje cognac toe en roer dit door elkaar. Smeer de 4 zijden (onder en bovenkant) van de 2 stukken zalm hiermee in. Strooi evenveel zout, peper en dille over de 4 zijden.
Leg 1 stuk op alu folie leg het tweede stuk hier op met de binnenkanten op elkaar. Maak met meerdere vellen alufolie een mooi pakketje. Doe dit in een grote schaal. Leg hier een plankje op en daarop iets zwaars van ca. 1.5 – 2 kg (baksteen of iets dergelijks).
Plaats het geheel 48 uur in de koelkast en draai het pakketje iedere 12 uur. Bij het openmaken van het pakketje schraap je de zalm schoon en verwijder je alle stukjes peperkorrel. Spoel het even heel kort na met water.
Je echte Noorse gravelachs is klaar! Snijd het in heel dunne plakjes snijden en knip er wat verse dille over, zalig 💖
Als je een hele zalm hebt gebruikt kan je de moten in stukken van 200-300 gr snijden en invriezen in plastic. Dit blijft6 maanden gevroren op -20 graden prima.