Herman – Kijken, Knijpen, Voelen, Ruiken, Proeven, Koken

door Babs
Kookboek Herman den Blijker

Het boek Herman is het tweede kookboek van Herman den Blijker. Het is in 2007 uitgebracht en stond bij ons al een tijdje in de kast. Het boek is een combinatie van informatie en verhalen van Herman, aangevuld met recepten. Als je kookboeken gebruikt om snel recept inspiratie op te doen ben je er snel doorheen en de recepten zijn soms erg uitgebreid. Als je de tijd hebt is de informatie die Herman deelt zeker de moeite waard.

Marmeren, afhangen en blenden

In het kookboek Herman vertelt Herman den Blijker uitgebreid over zijn wereld van de smaak en ingrediënten. Hij legt veel uit over de manier waarop iets wordt gemaakt of waar het vandaan komt. Er komen ook veel termen (blenden, temperen, fermenteren, marmeren, afhangen) aan bod, die goed worden uitgelegd.

Hij vertelt hoe je op zoek kunt naar het beste vlees en hoe dat er moet uitzien. Het hoofdstuk rund is wat dat betreft echt een aanrader om te lezen. Datzelfde doet hij bij vis, groente, wijn en dessert.

Cocktails, ossenstaart en slagroomtruffels

Naast zijn uitgebreide uitleg zijn er natuurlijk ook recepten te vinden in Herman’s boek. Hij start met cocktails en champagne. Daarna volgen er vis, kreeft en oester recepten waarvan we de oesters wel gaan uitproberen. Gevolgd door witte, rode wijn, gevogelte (lijkt ons lekker de winter kip met truffel en zomer kip met citroen), lam en rund. De dessert recepten vinden we niet allemaal super, maar de slagroomtruffels gaan we wel maken.

Dikke sigaren en passie

Wat leuk is aan het boek, is de manier waarop met passie wordt beschreven over vlees, vis, schelp- en schaaldieren en de uitleg die -soms in kleine lettertjes- bij foto’s te vinden is over diverse bereiding wijzen. Het is wel op z’n Herman’s opgeschreven, zoals je hem kent van TV met soms grote woorden, dikke sigaren ed. Maar.. het is leuk om nu ook te zien hoeveel een kennis hij wel niet heeft en hoe hij deze heeft vergaard. De eet en smaak passie spat ervan af, leuk om te lezen. De recepten zijn soms wel erg veel werk maar er zitten ook makkelijke tussen. Leuk boek dus om lekker door te lezen en een recept of wat uit te onthouden.

kookboeken Herman den Blijker

Meer over Herman – Kijken, Knijpen, Voelen, Ruiken, Proeven, Koken

Auteur: Herman den Blijker, Jaap van Rijn

ISBN: 978-90-215-1534-2

Aantal pagina’s: 224

Uitgegeven in: 2007

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!