Wij zijn echt dol op Italiaans eten. Onze vegetarische cannelloni met spinazie en mascarpone is echt een succesnummer. Als ik deze maak is de schotel zo leeg! De meeste recepten voor cannelloni met spinazie zijn met ricotta. Omdat wij deze kaas wat brokkelig vinden vullen wij de cannelloni’s met zacht romige mascarpone, wat citroensap en kleingesneden pijnbompitjes, zooo lekker!
Cannelloni’s zijn pastapijpjes die je kunt vullen met lekkers. Hier gaat en saus over, waarna je de schotel bakt in de oven. Door het vocht in de saus worden de cannelloni’s zacht en vormt dit met de vulling en saus een heerlijk gerecht.
Cannelloni’s worden vaak gevuld met ricotta, spinazie en gehakt. Wij zijn niet zo dol op ricotta maar wel op mascarpone, dus vullen wij met mascarpone en een beetje ricotta. Omdat we vaker vegetarisch willen eten doen we geen gehakt in de cannelloni’s maar gaat er extra mozzarella met Parmezaanse kaas over de schotel. Zeker geen straf en dit maakt het tot een heerlijk gerecht!
Sauzen maken en vullen maar!
Cannelloni met spinazie en mascarpone is niet moeilijk om te maken. Je maakt twee sauzen: tomatensaus met wat ui, knoflook, bleekselderij en oregano. Daarnaast meng je mascarpone met ricotta, citroensap, pijnboompitten en roergebakken spinazie met ui en knoflook. Dit mengsel gaat in de cannelloni.
Je kunt de cannelloni’s vullen met een klein lepeltje of je doet de vulling in een spuitzak met grote opening en vult de cannelloni’s hiermee. In onderstaand recept heb ik de cannelloni’s gevuld met een klein lepeltje. Als je vult met een spuitzak ben je ongeveer 10 minuten sneller klaar.
Na het vullen van de cannelloni’s bedek je een ovenschaal met een dunne bodem tomatensaus. Hierop leg je de cannelloni’s. De rest van de tomatensaus giet je over de cannelloni’s. Tot slot leg je lekker wat plakjes mozzarella met stukjes Parmezaanse kaas over de saus. Je bestrooit de schotel met wat vers gemalen peper en schuift de schaal in een voorverwarmde oven.
In een hete lucht oven bak je schotel in 35 minuten klaar. De kaas is dan heerlijk gesmolten en de cannelloni’s zijn dan zacht geworden. Ik krijg er nu al weer zin in, bellissimo. Geniet van je heerlijke gerecht!
Zo maak je cannelloni met spinazie en mascarpone:
Ingrediënten
- 1 ui 🧅
- 3 teentjes knoflook 🧄
- 250 gr. mascarpone
- 100 gr. ricotta
- 700 gr passata tomaat 🍅
- 8 blaadjes basilicum
- 60 g Parmezaanse kaas snippers🧀
- 3 el pijnboompitten
- 200 gr mozzarella
- Sap 1/4 citroen
- 1 bleekselderij stengel
- 1/2 tl oregano
- Peper, zout
- 1/2 pak cannelloni buisjes
- 200 g verse spinazie
- Snuf Cayenne peper
- Olijfolie
Bereiding
Voorbereiden:
Maak de ui en knoflook schoon en snijd deze fijn. Snijd de pijnboompitten klein. Was de bleekselderij, halveer deze twee keer en snijd de repen in kleine stukjes. Snijd de mozzarella in plakjes.
Cannelloni met spinazie en mascarpone maken:
Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 °C . Fruit 1/3 van de ui en knoflook met een klein beetje (!) cayennepeper in 11/2 eetlepel olijfolie. Voeg na 3 minuten de (gewassen en uitgelekte) spinazie toe. Roerbak dit circa. 5 minuten totdat alle spinazie geslonken is. Haal de pan van het vuur en knijp de spinazie uit zodra deze wat is afgekoeld. Snijd de spinazie fijn.
Doe weer 1 1/2 eetlepel olijfolie in de pan en bak de rest van de ui en knoflook met de bleekselderij 4 minuten. Voeg de passata met de oregano en wat gemalen peper toe, roer dit goed door en laat dit zachtjes koken.
Meng de mascarpone met ricotta, citroensap, pijnboompitten, spinazie en wat peper en zout samen in een kom. Vul de cannelloni met het mengsel. Dat kan met een klein lepeltje of met een spuitzak (dat gaat een stuk sneller😉)
Smeer de bodem van een ovenschaal in met wat olijfolie en schep hier 8 eetlepels tomatensaus in. Leg hierop de gevulde cannelloni. Schenk de rest van de tomatensaus erover. Zorg ervoor dat alle cannelloni goed is bedekt met saus. Verdeel de mozzarella over de saus en strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover.
Zet de cannelloni in de oven en bak deze in circa 35 minuten mooi bruin en zacht van binnen. Kijk na ongeveer 20 minuten even hoe het gaat. Elke oven is anders dus het kan zijn dat je de schotel iets korter of langer moet bakken. Haal de schaal uit de oven en verdeel de basilicumblaadjes erover.
Buon appetito 😋!
2 reacties
Heerlijk! Hier een blijvertje.
Bij ons ook Martin! Wat leuk om je bericht te ontvangen over dit heerlijke recept. Fijn weekend! Groetjes, Babs