Pangsit Goreng – de allerlekkerste

door Babs
Pangsit goreng

Een van de lekkerste hapjes die wij kennen is zelfgemaakte pangsit goreng. Dat zijn kleine, gefrituurde flapjes gevuld met gekruid gehakt. Oma nam het recept mee naar Nederland na jarenlang in Indonesië gewoond te hebben en gelukkig is het recept bewaard gebleven. We maken het vaak op familiefeestjes en denken dan altijd even terug aan ‘oma pangsit’.

Oma pangsit

Toen wij klein waren vierden we elk jaar oud en nieuw met de hele familie bij mijn ouders thuis. Iedereen nam wat lekkers mee en oma pangsit nam dus … zelfgemaakte pangsit mee. Na het vuurwerk s’nachts werd het buffet geopend en konden we heerlijke pangsit (en nog meer lekkers) met z’n allen eten. Het was zo”n kadootje, de knapperige buitenkant en dan de heerlijke vulling met garnalen en drooggebakken uitjes. We doopten de pangsit altijd even in de grote kom zelfgemaakte gember karamelsaus die ernaast stond. Een echte smaaksensatie!

Gelukkig is het recept van oma bewaard gebleven. Als er wat te vieren valt maken we deze overheerlijke pangsit (opa noemde ze ook wel ‘vuile oortjes’) met veel plezier. Het is even werk want je moet flink wat kleine balletjes rollen en vouwen maar dat hebben we er graag voor over!

Mengen, rollen, vouwen, frituren

In pangsit gaat gemalen kip, garnaal en varkensvlees. Je hebt het allemaal in gehaktvorm nodig. Tegenwoordig kan je makkelijker aan kipgehakt komen maar puur varkensgehakt moet je van tevoren meestal aan je slager vragen of zelf maken van varkenslapjes. Aan dit gehaktmengsel voeg je kruiderij toe en hier draai je kleine balletjes van die echt niet groter mogen zijn dan een knikker (anders past het niet en vallen ze eruit bij het frituren).

De balletjes vouw je heel makkelijk in kant en klare pangsit velletjes van 12,5×12,5 cm. Je koopt ze bij de toko (diepvries).

Pangsit goreng velletjes

De gehaktballetjes rol je in het velletje; je legt het op een hoekje en rollen maar. Daarna vouw je de puntjes naar binnen en drukt deze heel licht tegen het midden, klaar! In het recept hieronder zie je een uitgebreide tekening met vouwtips.

Je vouwt alle balletjes in de velletjes en frituurt ze dan per 3 of 4 stuks in hete olie. Zodra je ze in de olie doet klappen puntjes vaak naar buiten, dat hoort. Schep ze een keer om zodat beide kanten bruin worden en haal ze er op tijd uit, zodat ze niet te donker worden. Leg ze op een bord of plank met keukenpapier om uit te lekken en houd ze daarna warm in de oven. Als je ze niet meteen gebruikt kan je ze laten afkoelen en net voor gebruik opwarmen in de oven.

Pangsit eten doe je niet alleen…

Pangsit goreng maak je meestal niet alleen voor jezelf. Dit recept is voor 80 stuks. Gemiddeld eet iedereen 3 tot 4 pangsits (je kunt ook nog wat bewaren voor jezelf). Als je 80 stuks teveel vindt volg je gewoon het recept maar doe je de helft of meer van de gedraaide balletjes in de vriezer voor een andere keer. Wie wat bewaard heeft wat! Wij eten de pangsit altijd met zelfgemaakte gember karamelsaus, die hier echt voor gemaakt is. De saus eet je koud en kan je makkelijk van tevoren maken. Echt een overheerlijke combinatie!

Zo maak je pangsit goreng:

Pangsit goreng

Pangsit Goreng - lekker recept

Recept printen
Aantal personen: 20 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • 100 gr roze garnalen
  • 150 gr kipgehakt
  • 200 gr varkensgehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el drooggebakken uitjes
  • 1,5 el ketjap manis
  • 2 eieren
  • 1/2 tl. suiker
  • peper, zout
  • 2 pakken pangsit velletjes (tyi spring roll pastry van spring home)

Bereiding

Voorbereiden:

Maak de teentjes knoflook schoon en hak ze fijn. Hak eventueel zelf het varkensvlees tot gehakt.

Pangsit Goreng maken:

Maak eerst de balletjes: meng alle ingrediënten in een kom en draai hier kleine balletjes van zo groot als een knikker (dit gaat het beste met koude handen). Maak daarna de pangsit (uit het recept van oma): pangsit goreng maken en frituur deze in hete olie tot hij bruin wordt. Bak alle pangsit in de frituur en houd ze warm in de oven. Heerlijk met zelfgemaakte gember karamelsaus!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Enak sekali!

Pangsit Goreng lekkerste recept
Familie favorieten

Laat een bericht achter

2 reacties

Anoniem 17 oktober 2021 - 10:10 pm

Lijkt me heerlijk

Reactie
Babs 1 november 2021 - 6:10 pm

Ja écht dat zijn ze ook!!

Reactie

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!