Soms eet je een gerecht wat zo geweldig lekker is, dat je het nooit meer vergeet. Dat hadden wij in Italië bij het eten van Stracotto. Dit is een héél lang (meer dan 6 uur!) gegaard rundvlees in een heerlijke saus. Een echt Italiaans familierecept wat je met lekkere verse pasta of zelfgemaakte aardappelpuree eet. Een heerlijk wintergerecht, echt superlekker!
Het lekkerste Stracotto recept
Vorig jaar zijn we voor het eerst in Italië gaan skiën. Niet alleen de omgeving was schitterend, we hebben extra genoten van het fantastische Italiaanse eten. Echt, te lekker, we voelden ons extra op vakantie. Na een lange dag buiten kregen we Stracotto voorgeschoteld. Dit was een stoofpotje van rundvlees waarvan het vlees bijna smolt op je tong, zo zacht was het. De smaken waren ook geweldig; tomaat met lichte smaak van verse kruiden, olijfjes, paprika, echt zalig!
Na het eten hebben we opgezocht wat Stracotto was en hoe je het maakt. In Nederland hebben net zo lang gezocht totdat we een lekker recept tegenkwamen en deze hebben we aangepast naar onze eigen smaak. Het resultaat is bijna hetzelfde gerecht geworden wat we in Italië aten. We zijn er superblij mee want het is zo lekker, een nieuwe familiefavoriet!
Meer dan 6 uur in de oven garen
Belangrijk aan het stoofpotje rundvlees is het vlees wat je hiervoor gebruikt. Wij hadden het geluk, dat we stoofvlees konden krijgen van Galloway koeien uit de buurt. Dit is heerlijk vlees van ‘wilde’ koeien, die hier grazen op de hei. Een mooi stuk vlees van de slager is aan te bevelen want dat maakt echt het verschil in de smaak van het gerecht.
Je maakt het stoofpotje verder met ui, knoflook, tomatenpuree (eventueel kant en klaar), bleekselderij, paprika, zongedroogde tomaten, zwarte olijven en kruiden. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn, braad je het vlees niet van tevoren. Je legt het vlees, wat je hebt gemengd met ui, knoflook, peper, zout en pepers op dunne plakken spek. Daaroverheen giet je de tomatensaus met kruiden en dit laat je een uurtje bakken. Daarna gaat de deksel op de pan (je kunt er eventueel nog bakpapier tussen doen om het helemaal dicht te maken). Dit laat je het 5 uur in de oven garen. Na 5 uur voeg je bleekselderij en sjalotjes toe. Dit suddert een uur mee, waarna je zwarte olijven, paprika en tomaten toevoegt. Na nog een uur sudderen (vergeet niet af en toe tussendoor te roeren) is je Stracotto ofwel héél lang gestoofde potje klaar.
Lekker met dikke pasta of heerlijke aardappelpuree
In Italië eten ze de saus van de Stracotto (zonder het vlees) als primi met dikke pasta. Het vlees met de rest van de saus eten ze met groente als ‘secondi’. Wij eten het stoofpotje rundvlees met heerlijke verse pappardelle (dikke pasta) of zelfgemaakte aardappelpuree. Je kunt dit gerecht ook prima een dag van tevoren maken, daar wordt het alleen maar lekkerder van!
Zo maak je het Italiaanse stoofpotje rundvlees:
Ingrediënten
- 1 kg. sudderlapjes (stoofvlees rund) in blokjes
- 1 1/2 el. olijfolie (om te bakken)
- 3 el. bloem
- 1 1/2 el. milde paprikapoeder
- 3 uien, gesnipperd
- 6 tenen knoflook, in stukjes
- 2 gedroogde pepertjes, zaadlijst verwijderd in plakjes
- 100 gr. ontbijtspek plakjes
- 1/2 l. pure tomatensaus (passata)
- 2 takjes tijm
- 3 blaadjes laurier
- 5 blaadjes verse basilicum
- 1 el oregano (gedroogd) of 2 takjes vers
- 4 stengels bleekselderij, in gehalveerde plakjes
- 4 sjalotjes, gesnipperd
- 2 rode paprika`s in stukjes
- 3 zongedroogde tomaten in stukjes
- 1 el zwarte olijven in stukjes
- zout
- versgemalen peper
- *
- Verder nodig: dikke braadpan, oven
Bereiding
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 160 °C. Maak ondertussen de groente schoon en snijd ze klein. Spoel de kruiden af. Laat het vlees minimaal een uur voor het bakken op kamertemperatuur komen en snijd deze daarna in blokken van ca. 3 cm.
Doe het vlees in een flinke kom of bak en strooi er wat peper, zout en de paprikapoeder over. Bestrooi de blokken daarna met de helft van het bloem. Hussel het vlees goed door elkaar en bestrooi het vlees erna met de rest van het bloem. Hussel nogmaals. Doe nu de kleingesneden pepers, ui en knoflook bij het vlees en meng dit goed door elkaar. Je kunt nu het stoofpotje gaan maken.
Italiaans stoofpotje rundvlees maken:
Vet de bodem van de pan in met olijfolie en bedek de bodem van de pan met de plakjes spek. Leg hierop het vlees met de ui, knoflook en pepers en bestrooi het vlees met oregano. Giet de tomatensaus over het vlees en leg hierop de laurierblaadjes en de tijm. Scheur de basilicumblaadjes klein en strooi die er ook over. Zet de pan met de deksel op een flinke kier een uur in de opgewarmde oven.
Verlaag de oven temperatuur naar 120 °C en doe de deksel op de pan. Laat het stoofpotje met de deksel erop 5 uur stoven. Roer om de 2 uur even door. Voeg na 5 uur de bleekselderij en de kleingesneden sjalotjes toe en roer dit goed door. Laat dit nog een uur sudderen en roer er dan de kleingesneden paprika, kleingesneden zongedroogde tomaten en olijven door. Laat dit nog een uur stoven en bereid ondertussen de pappardelle of maak er lekkere aardappelpuree bij.
Zooo lekker. Helemaal als het lekker koud is buiten.