Italiaans stoofpotje rundvlees – Stracotto

door Babs

Soms eet je een gerecht wat zo geweldig lekker is, dat je het nooit meer vergeet. Dat hadden wij in Italië bij het eten van Stracotto. Dit is een héél lang (meer dan 6 uur!) gegaard rundvlees in een heerlijke saus. Een echt Italiaans familierecept wat je met lekkere verse pasta of zelfgemaakte aardappelpuree eet. Een heerlijk wintergerecht, echt superlekker!

Het lekkerste Stracotto recept

Vorig jaar zijn we voor het eerst in Italië gaan skiën. Niet alleen de omgeving was schitterend, we hebben extra genoten van het fantastische Italiaanse eten. Echt, te lekker, we voelden ons extra op vakantie. Na een lange dag buiten kregen we Stracotto voorgeschoteld. Dit was een stoofpotje van rundvlees waarvan het vlees bijna smolt op je tong, zo zacht was het. De smaken waren ook geweldig; tomaat met lichte smaak van verse kruiden, olijfjes, paprika, echt zalig!

Na het eten hebben we opgezocht wat Stracotto was en hoe je het maakt. In Nederland hebben net zo lang gezocht totdat we een lekker recept tegenkwamen en deze hebben we aangepast naar onze eigen smaak. Het resultaat is bijna hetzelfde gerecht geworden wat we in Italië aten. We zijn er superblij mee want het is zo lekker, een nieuwe familiefavoriet!

Meer dan 6 uur in de oven garen

Belangrijk aan het stoofpotje rundvlees is het vlees wat je hiervoor gebruikt. Wij hadden het geluk, dat we stoofvlees konden krijgen van Galloway koeien uit de buurt. Dit is heerlijk vlees van ‘wilde’ koeien, die hier grazen op de hei. Een mooi stuk vlees van de slager is aan te bevelen want dat maakt echt het verschil in de smaak van het gerecht.

Je maakt het stoofpotje verder met ui, knoflook, tomatenpuree (eventueel kant en klaar), bleekselderij, paprika, zongedroogde tomaten, zwarte olijven en kruiden. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn, braad je het vlees niet van tevoren. Je legt het vlees, wat je hebt gemengd met ui, knoflook, peper, zout en pepers op dunne plakken spek. Daaroverheen giet je de tomatensaus met kruiden en dit laat je een uurtje bakken. Daarna gaat de deksel op de pan (je kunt er eventueel nog bakpapier tussen doen om het helemaal dicht te maken). Dit laat je het 5 uur in de oven garen. Na 5 uur voeg je bleekselderij en sjalotjes toe. Dit suddert een uur mee, waarna je zwarte olijven, paprika en tomaten toevoegt. Na nog een uur sudderen (vergeet niet af en toe tussendoor te roeren) is je Stracotto ofwel héél lang gestoofde potje klaar.

Lekker met dikke pasta of heerlijke aardappelpuree

In Italië eten ze de saus van de Stracotto (zonder het vlees) als primi met dikke pasta. Het vlees met de rest van de saus eten ze met groente als ‘secondi’. Wij eten het stoofpotje rundvlees met heerlijke verse pappardelle (dikke pasta) of zelfgemaakte aardappelpuree. Je kunt dit gerecht ook prima een dag van tevoren maken, daar wordt het alleen maar lekkerder van!

Zo maak je het Italiaanse stoofpotje rundvlees:

Italiaans stoofpotje rundvlees - Stracotto

Recept printen
Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.4/5
( 21 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1 kg. sudderlapjes (stoofvlees rund) in blokjes
  • 1 1/2 el. olijfolie (om te bakken)
  • 3 el. bloem
  • 1 1/2 el. milde paprikapoeder
  • 3 uien, gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, in stukjes
  • 2 gedroogde pepertjes, zaadlijst verwijderd in plakjes
  • 100 gr. ontbijtspek plakjes
  • 1/2 l. pure tomatensaus (passata)
  • 2 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 5 blaadjes verse basilicum
  • 1 el oregano (gedroogd) of 2 takjes vers
  • 4 stengels bleekselderij, in gehalveerde plakjes
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 rode paprika`s in stukjes
  • 3 zongedroogde tomaten in stukjes
  • 1 el zwarte olijven in stukjes
  • zout
  • versgemalen peper
  • *
  • Verder nodig: dikke braadpan, oven

Bereiding

Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Maak ondertussen de groente schoon en snijd ze klein. Spoel de kruiden af. Laat het vlees minimaal een uur voor het bakken op kamertemperatuur komen en snijd deze daarna in blokken van ca. 3 cm.

Doe het vlees in een flinke kom of bak en strooi er wat peper, zout en de paprikapoeder over. Bestrooi de blokken daarna met de helft van het bloem. Hussel het vlees goed door elkaar en bestrooi het vlees erna met de rest van het bloem. Hussel nogmaals. Doe nu de kleingesneden pepers, ui en knoflook bij het vlees en meng dit goed door elkaar. Je kunt nu het stoofpotje gaan maken.

Italiaans stoofpotje rundvlees maken: 

Vet de bodem van de pan in met olijfolie en bedek de bodem van de pan met de plakjes spek.  Leg hierop het vlees met de ui, knoflook en pepers en bestrooi het vlees met oregano. Giet de tomatensaus over het vlees en leg hierop de laurierblaadjes en de tijm. Scheur de basilicumblaadjes klein en strooi die er ook over. Zet de pan met de deksel op een flinke kier een uur in de opgewarmde oven. 

Verlaag de oven temperatuur naar 120 °C en doe de deksel op de pan. Laat het stoofpotje met de deksel erop 5 uur stoven. Roer om de 2 uur even door. Voeg na 5 uur de bleekselderij en de kleingesneden sjalotjes toe en roer dit goed door. Laat dit nog een uur sudderen en roer er dan de kleingesneden paprika, kleingesneden zongedroogde tomaten en olijven door. Laat dit nog een uur stoven en bereid ondertussen de pappardelle of maak er lekkere aardappelpuree bij.  

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Zooo lekker. Helemaal als het lekker koud is buiten.

Italiaans stoofpotje rundvlees

Familie favorieten

Laat een bericht achter

31 reacties

Anoniem 16 januari 2021 - 1:25 pm

Dat ziet er heerlijk uit! Zou het ook zonder oven, op de inductiekookplaat kunnen?

Reactie
Babs 16 januari 2021 - 5:14 pm

Hoi, je kunt het ook gewoon stoven op het fornuis (gas, inductie). Zet het op de laagste stand, zodat het een héél klein beetje pruttelt en laat het uren stoven. De geur alleen al is zo lekker! Veel plezier ermee:-)

Reactie
Anoniem 16 januari 2021 - 7:42 pm

Ga ik doen, dank je!

Reactie
Anoniem 17 januari 2021 - 4:19 pm

Kan het ook inde slowcooker. P

Reactie
Babs 21 januari 2021 - 10:31 am

Dat kan het zeker! De slowcooker is superhandig bij het heel lang laten garen van gerechten. Veel succes!!

Reactie
Anoniem 22 februari 2021 - 11:29 am

Zou je ook ipv tomatensaus passata kunnen gebruiken? Of bedoel je dat ook ?
Groetjes Tessa

Reactie
Babs 22 februari 2021 - 2:13 pm

Hoi Tessa, ik bedoel inderdaad saus van gepureerde tomaten. Ik gebruik meestal passata van Mutti. Ik zet het erbij in het recept. Bedankt en veel plezier bij het koken!! Groetjes, Babs

Reactie
Anoniem 26 januari 2021 - 8:37 pm

Hi Babs, we hebben het zaterdag gemaakt en vanavond gegeten. Hoe lekker!!! En wat top dat je het vlees niet hoeft aan te braden. We deden er ipv tomatensaus de cherry tomaatjes uit blik bij en ipv gewone zwarte olijven de broodolijven van de markt. Deze gaan we vaker maken.

Reactie
Babs 28 januari 2021 - 11:15 am

Superleuk om te horen, wat fijn dat jullie er net zo van hebben genoten als wij!

Reactie
Anoniem 18 maart 2021 - 2:53 pm

Hoi Babs,
ik ben deze stracotta aan het maken, in de ingredientenlijst staan 2 eetlepels paprikapoeder, op welk moment moet ik deze toevoegen?

Reactie
Babs 18 maart 2021 - 3:21 pm

Hoi en oei… volgens mij ben ik de paprikapoeder de laatste keer bij het maken vergeten erdoor te doen. Je moet het eigenlijk over het vlees strooien nader je het zout en peper erover hebt gedaan. Daarna hussel je het door de bloem. Ik zal het erbij zetten. Mocht je al verder zijn in het recept dan kan je het door het vlees mengen voordat de tomatensaus erover gaat. Of je doet nog 1 el. door de tomatensaus als je daar al bent. Wat heerlijk dat jullie dit gaan eten straks. Eet smakelijk vast! Groetjes, Babs

Reactie
Anoniem 25 maart 2021 - 2:56 pm

Ziet er erg lekker uit.
Wat zou je adviseren bij een bereiding in de slowcooker? tijd/stand/verschillende stappen?
Bv alles in de slowcooker tegelijk en 10 uur op low?

Reactie
Babs 1 april 2021 - 5:42 pm

Dank je wel en sorry lees je bericht te laat vrees ik.. is het nog gelukt? Groetjes Babs

Reactie
Anoniem 8 april 2021 - 12:23 pm

Nu voor de tweede keer aan het maken, zo lekker dank je wel voor het recept 😋

Reactie
Babs 12 april 2021 - 9:22 pm

Wat heeeerlijk om te horen😋😋😋 Daar doe ik het voor hoor! Geniet ervan!! X Babs

Reactie
Anoniem 12 juli 2021 - 5:53 pm

Echt superlekker! Door het lange stoven in de oven op een relatief lage temperatuur is het vlees heerlijk zacht geworden en de “Italiaanse” geurtjes vulden de keuken. Ik heb alleen drie keer tijdens het stoven een klein scheutje rode wijn toegevoegd. Geweldig recept!

Reactie
Babs 22 juli 2021 - 5:02 pm

Wat superleuk dat je gerecht zo goed is gelukt en zo zalig is geworden! Dank je wel voor je geweldige reactie! Groetjes, Babs

Reactie
Anoniem 25 augustus 2021 - 11:55 am

Waarom wachten tot het buiten koud is, dit ga ik zeker maken. Lijkt me heel lekker, bedankt.
Gr. Eric.

Reactie
Babs 26 augustus 2021 - 2:40 pm

Haha! Je hebt helemaal gelijk Eric! Geniet ervan en jij ook bedankt;-) Groetjes, Babs

Reactie
Anoniem 25 december 2021 - 8:30 pm

We hebben dit twee weken geleden gemaakt en ingevroren. Vandaag als hoofdgerecht gegeten bij het kerstdiner. Het was een groot succes! Hartelijk dank voor het lekkere recept!

Reactie
Babs 27 december 2021 - 7:10 pm

Wat super om te horen, daar doe ik het voor!! Liefs, Babs

Reactie
Anoniem 27 december 2021 - 6:34 pm

Roer je de plakjes spek erdoor heen, of laat je ze eruit bij het serveren?

Reactie
Babs 27 december 2021 - 7:09 pm

Hoi! De spekplakjes gaan heerlijk smelten en verdwijnen vanzelf in de stoofpot:-) Succes! Groetjes, Babs

Reactie
Anoniem 7 januari 2022 - 5:36 pm

Hoi Babs,
Vandaag voor de tweede keer op de bbq gemaakt, heerlijk als je de tuin inloopt.
Hmmmm
Groetjes Henk

Reactie
Babs 13 januari 2022 - 4:40 pm

Oeh dat linkt heel goed Henk! Wat super dat je er zo van geniet!! Groetjes, Babs

Reactie
Anoniem 1 februari 2022 - 1:39 pm

Hallo
Graag advies voor de bereiding met een slowcooker?
Kreeg het recept van een vriendin die heel enthousiast was!

Reactie
Babs 14 februari 2022 - 6:24 pm

Sorry….!! Ik ben door corona even met heel andere dingen bezig en check niet elke dag mn berichtjes. Ik hoop dat het gelukt is met je slowcooker! Omdat deze continue op dezelfde temperatuur staat/kookt denk ik dat je misschien 2 uur langer moet stoven dan in het recept staat. Ik zou het recept maken en na een uur of 6 stoven even proeven en kijken hoe zacht het vlees als is. Als het nog niet boterzacht is, laat je de slowcooker gewoon 2 uur langer aan staan. Succes en groetjes, Babs

Reactie
Peter 8 september 2022 - 12:40 pm

Ik ga het op de Kamado maken,lijkt mij heerlijk ,bedankt voor het delen.

Reactie
Babs 10 september 2022 - 11:18 am

Dag Peter, dat klinkt goed! En heel graag gedaan, het is echt een zalig recept. Groeten Babs

Reactie
Peter 9 oktober 2022 - 7:55 pm

Ik heb het vandaag gemaakt .en het was fantastisch, op de kamado en het heeft er een uurtje of7.5 in gestaan .mijn kinderen waren er die bleven eten .
Alleen maar complimenten zo lekker pa .met pasta.

Reactie
Babs 10 oktober 2022 - 1:42 pm

Hoi Peter, wow dat klinkt echt geweldig! Wij zijn er ook echt dol op, zo leuk om je bericht te lezen. Dank je wel!😊

Reactie
error: Content is protected !!