Vijgentaart met noten en lavendel

door Babs
Vijgentaart

Zoete verse vijgen kunnen we niet weerstaan. Ze zijn zo lekker van binnen en je kunt er een fantastische vijgentaart mee maken. Onze vijgentaart is een echte herfsttaart met lekkere amandelvulling, noten en een Spaanse twist met lavendel en tijm. Echt even een genietmomentje.

Er gaat niets boven seizoensgroente- en fruit. Het is zo een kadootje om ineens op de markt en in de supers weer verse vijgen te zien liggen! Verse vijgen zijn echt heerlijk. Gewoon om zo te eten of in heerlijke gerechten. Omdat we nogal enthousiast waren hadden we behoorlijk wat vijgen gekocht.

We vonden op bijzonderspaans een mooie vijgentaart die ons aansprak met noten, amandelmeel én tijm en lavendel. Dat moesten we natuurlijk proeven! Het resultaat was een hele mooie lekkere taart, waarvan we de receptuur iets hebben aangepast. We gebruiken andere noten, iets meer honing en minder deeg zodat je een minder dikke bodem krijgt.

Je maakt de taart door eerst een bodem te maken en deze even kort voor te bakken. In het deeg van de bodem zitten wat lavendel bloemen, dat zijn de bovenste delen van de lavendelplant. We hebben het erin gedaan en het is lekker. Het geeft echt een smaakeffect. Mocht je geen lavendel in de tuin of pot hebben kan je het ook weglaten.

Je vult de bodem met een vulling van amandelbloem, ei, noten, vanille, slagroom en wat tijm (alleen de blaadjes, gedroogd of vers). Vervolgens leg je de vijgenhelften bovenop de vulling met eventueel wat stukjes in het midden en bak je de taart af in de oven. Daarna doe je er nog wat lekkere abrikozenjam over en bestrooi je de taart met noten en eventueel wat tijm.

En dan.. is het genieten geblazen met een kop thee, herfstblaadjes buiten en een stuk zalige, zelfgemaakte stoere Spaanse vijgentaart ♥

Zo maak je de vijgentaart met noten en lavendel:

Vijgentaart

Vijgentaart met noten en lavendel

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.0/5
( 5 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor de taartbodem:
  • 250 gr. bloem
  • 2 kleine eieren (of 1 grote)
  • 115 gr. roomboter in vlokjes
  • 4 el. fijne suiker
  • 1 afgestreken theelepel lavendelbloemen (optioneel)
  • mespuntje zout
  • 1/2 el. boter om in te vetten
  • *
  • Voor de vulling:
  • 150 ml. slagroom
  • 80 gr. amandelmeel
  • 2 eieren en 1 eidooier
  • 2 1/2 el. honing
  • merg van 1 vanillestokje
  • 1/2 el verse tijmblaadjes (optioneel)
  • 10 gr. blanke amandelen
  • 10 gr. pecannoten
  • 6 grote rijpe vijgen (8 kleinere)
  • *
  • Om op te maken
  • 3 el. abrikozenjam
  • 1 el. heet water
  • 10 gr. blanke amandelen
  • 10 gr. pecannoten
  • 1/2 el. tijm
  • *
  • Verder nodig:
  • Springvorm van 22 cm

Bereiding

Voorbereiden:

Meng alle ingrediënten voor de taartbodem en kneed er een soepele bal van. Voeg wat extra bloem toe als het deeg teveel plakt. Wikkel vershoudfolie om de bal en leg deze tot gebruik in de koelkast. Vet de taartvorm vast in met boter. 

Hak ondertussen de noten klein en rooster ze in een koekenpan zonder vet toe te voegen. Laat de noten afkoelen. Was en snijd de vijgen door de helft. Verwijder eventuele harde puntjes. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vijgentaart met noten en lavendel maken: 

Maak eerst de taartbodem: haal de deegbal uit de koeling. Druk de deegbal uit in de vorm. Maak met je handen een egale bodem en een opstaande rand van ca. 2-3 cm hoog. Prik er met een vork gaatjes in de bodem. Leg bakpapier op het deeg en vul de taartbodem met bak bonen of een bak kralen ketting. Zet de taartbodem nu 10 minuten in de oven (dit heet 'blind' bakken). Verwijder na het bakken de bak bonen en het bakpapier. 

Bereid ondertussen de vulling: meng in een kom het amandelmeel, het vanillemerg, de slagroom, eieren en de honing door elkaar zodat het een egale massa wordt. Schep daarna de noten en de tijm erdoor en giet de vulling in de gebakken taartbodem. Leg de vijgen met de binnenkant naar boven op de amandelvulling. Begin aan de buitenkant en eindig in het midden. 

Taart afbakken en opmaken: bak de taart 25-30 minuten op 180 °C. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en laat de taart nog 10-15 minuten garen totdat hij mooi bruin is. Meng het water met de abrikozenjam en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Strooi de noten en tijm over de taart en laat de taart verder afkoelen.  

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Proef de herfst!

Vijgentaart uit de oven
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!