Nu het steeds droger en warmer wordt is het belangrijk dat je (moes)tuin goed besproeid wordt. Je kunt dit zelf met de hand doen en in de vakanties je buren vragen maar het kan ook makkelijker… Je kunt een eigen irrigatiesysteem voor je tuin aanleggen met een klik systeem en bijbehorende besproeiingscomputer. Het is even een klus maar daarna heb je er geen omkijken meer naar en gaat alles vanzelf, ook tijdens je vakantie.
Na een vakantie troffen we ons gazon geel en dood aan. Er was niets meer mee te beginnen. We realiseerden ons, dat we het anders moesten aanpakken. Opa wist raad want hij had net een irrigatiesysteem aangelegd voor de besproeiing van zijn gazon. Hij zei ‘het is een soort lego wat je in elkaar klikt’. En dat vergeten we niet gauw want het is wel iets lastiger. Maar… als het af is en alles sproeit is het echt alle moeite waard!
Hoe werkt het?
Sproeien met een besproeiingscomputer
Gardena heeft een slim systeem (we worden niet gesponsord by the way, we vinden het gewoon erg handig). Het irrigatiesysteem voor je tuin bestaat uit een besproeiingscomputer, die je aansluit op je buitenkraan met daaraan een buissysteem wat je tuin in gaat. De besproeiingscomputer stel je zelf makkelijk in. Nadat je hem hebt ingesteld laat je de kraan open. De computer bepaalt zelf aan de hand van je instellingen wanneer hij gaat sproeien. Je hebt er daarna geen omkijken meer naar en kunt de instellingen makkelijk onderbreken of veranderen. Je kunt met dit systeem je hele tuin besproeien; van verzonken gazon sproeiers tot klein druppelsproeiers voor je plantenbakken. Echt super handig!
Jij bepaalt via de computer wanneer het water het systeem in gaat. Je koppelt een dikke buis eraan voor je gazon of een dunnere buis voor je border of moestuin. Je kunt ook afsplitsen en een zijtak maken vanaf de dikke buis voor je gazon naar je border.
Buizen netwerk in je tuin
Voordat alles werkt moet je eerst zelf bedenken hoe het irrigatiesysteem voor je tuin moet worden ingericht. Waarschijnlijk wil je voor je gras sproeiers, die het hele gazon water geven. Dit doe je met het sprinklersysteem met verzonken gazonsproeiers, die omhoog komen zodra de sproeier aangaat. Omdat de sproeiers flink wat water verbruiken moet je deze met 25 mm buizen installeren.
Voor je border en moestuin gebruik je het micro-drip systeem. Je kunt dit systeem met koppelstukken koppelen aan je sprinklersysteem voor het gazon. Het micro-drip systeem bestaat uit buizen van 13 mm met kleine sproeiers voor je moestuin en border. Je kunt met speciale koppelstukjes dit systeem weer koppelen aan kleinere buizen van 4,6 mm met kleine druppelaartjes voor je plantenbakken.
Hoe ga je te werk?
Het is goed om eerst de mogelijkheden van het irrigatiesysteem voor je tuin te begrijpen. Hiervoor kan je het beste de gids van Gardena doorlezen, hierin staat duidelijk uitgelegd wat er mogelijk is.
Nu je weet wat er kan kan je je bewateringsysteem voor je eigen tuin ontwerpen. Hierbij is belangrijk of je je gazon wilt besproeien met eventueel micro-drip systeem of alleen aan de slag wilt gaan met een micro-drip systeem. Voor het spinklersysteem heb je namelijk een goed ingericht en getest systeem nodig met leidingen. Je moet hiervoor graven want het systeem ligt op ca. 20 cm onder de grond. Het micro-drip systeem kan je makkelijker aansluiten, kan deels onder de grond of erboven en ontwerp je sneller.
Maak een ontwerp van je tuin
Wat je ook doet, het is goed om eerst te bedenken hoe je de bewatering in je tuin wilt maken. Hiervoor heb je een ontwerp van je tuin nodig. Je kunt deze maken via de voorbeelden in de brochure of online. Online staan ook wat voorbeelden (sjablonen), die je kunt gebruiken en aanpassen.
Ontwerp een spinklersysteem
Als je een spinklersysteem wilt voor je gazon, moet je deze uitwerken in stappen. Dat kan op papier of via de tool online; klik op ‘sprinklerplan’ en je wordt in stappen meegenomen in het ontwerp. Je begint met de sproeiers (er zijn diverse soorten, lees goed wat ze doen en selecteer de sproeiers die je wilt). Vervolgens zet je de sproeipunten in je tekening. Hierbij moet je rekening houden met het bereik van de sproeiers, ze moeten wel alles bereiken wat nat moet worden. Je kunt dit ook laten berekenen via het spinklerplan op de website. Als je hierop klikt plaatst het systeem de beste optie in je tekening.
Als de sproeiers in je tekening staan geef je op de tekening aan, waar je water kraan zit. Dit is het startpunt om te bepalen waar de leidingen komen. Deze kan je ook zelf uittekenen of door het systeem laten bepalen. Als je alles online ontwerpt kies je uiteindelijk het besteloverzicht en de ijst met benodigde onderdelen rolt eruit.
Ontwerp je micro-drip systeem
Met het ontwerp van je tuin heb je duidelijk voor ogen waar je je border, (moes)tuin en eventuele plantenbakken hebt en waar je ze wilt besproeien. Nu kan je met de onderdelen die je vindt in de gids zelf een micro-drip systeem ontwerpen. Dit doe je in ieder geval met een aansluiting op de kraan (handmatig of automatisch); een watertoevoer met een 13 mm slang met sproeiers erin en een eventueel koppelstukje naar een dunnere slang. Het is echt opmeten, kiezen en bestellen. Daarna op maat maken (knippen of met ijzerzaagje), in elkaar klikken, sproeiers erin draaien en testen.
Onze aanpak
Wij hebben in 2014 in de achtertuin een sprinklerinstallatie gemaakt met een micro-drip systeem voor de border. Omdat dat goed beviel en we een moestuin hadden gemaakt, was deze daarna aan de beurt. Hiervoor kozen we verhoogde sproeiers in een 13 mm buis, die we onder de stenen en border lieten doorlopen. We moesten hiervoor de tegels uitgraven. Op de 13 mm buis hebben we een verloopstukje gezet naar een dunne slang die naar plantenbakken gaat. Die hebben we ook onder de tegels door laten lopen (en moesten we ook uitgraven..oef!). Dit alles hebben we met een koppelstuk op de kraan aangesloten met een computer ertussen waar ook nog een losse tuinslang aan kan.
Tot slot
Afhankelijk van je tuin kost het bedenken, bestellen en installeren van een irrigatiesysteem voor je tuin toch wel 2-3 dagen. Wij moesten bijvoorbeeld de klinkers uit de tuin halen om de dikke buizen voor de gazon besproeiing diep in te graven. In het begin kan je wel eens een onderdeel of twee verkeerd bestellen of vergeten, dus ben je even bezig om de set compleet en goed te hebben. Maar het is een leuke puzzel en als het eenmaal werkt ben je natuurlijk niet alleen trots op jezelf maar hoef je nooit meer je tuin water te geven of eraan te denken!