Gegrilde kip van het spit

door Babs
Gegrilde kip recept

Een van de meest favoriete familie recepten is gegrilde kip van het spit. Deze wordt al meer dan 50 jaar op zondag in de familie gemaakt, meestal met zelfgemaakte frites (recept komt nog!). De kip wordt gekruid en knapperig geroosterd. De combinatie van het knapperige velletje, de kruiden en het sappige vlees maken dit gerecht een echte topper.

Voordat we tot het ultiem knapperige kippetje uit zijn gekomen waar iedereen blij mee was hebben eerst geëxperimenteerd. We begonnen met het grillen van een hele kip. Omdat iedereen de sappige bouten en drumsticks lekkerder vond bleef vaak de iets drogere kipfilet over. Hiervan maakten we heerlijke sandwiches met een gekookt eitje,  mayonaise, sla en tomaat. Superlekker, hoewel we er eigenlijk nu vaker ervoor kiezen om niet een hele kip maar alleen de bouten en drumsticks te grillen. Zo nu en dan gaan we voor een hele kip, vooral omdat we dol zijn op de overheerlijke kip-mayo-sla sandwiches;-)

Het grillen zelf hebben we ook verbeterd. In plaats van een flinke tijd alleen grillen, starten we nu met de oven én de grill tegelijk. Zo kan het kippenvlees, wat gaar moet zijn in verband met salmonella, goed garen én wordt de kip niet te donker door het lange grillen. Na 20 minuten zetten we de oven uit en is alleen de grill nog aan totdat het velletje perfect knapperig is. Daarna kan de kip uit de oven!

Wij zijn dol op een Frans gekruide kip met veel knoflookpoeder, herbes de provence en paprikapoeder. In herbes de provence zit meestal tijm, marjoraan en rozemarijn, dus als je de mix niet kunt vinden kan je gerust een andere Franse kruidenmix gebruiken of deze kruiden over de kip strooien.

Je kunt onderstaand recept gebruiken voor een hele kip of bouten met drumsticks. Als je niet een hele kip gebruikt moet je deze iets korter grillen. Daarna is het smullen geblazen! Mocht je kipfilets overhouden: snijd ze in dunne plakjes en maak hiermee de overheerlijke kip sandwiches.

Zo maak je de lekker gegrilde kip:

Gegrilde kip recept

Gegrilde kip

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.7/5
( 15 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1 hele kip (of 2 kippebouten + 2 tot 4 drumsticks)
  • 3 el. Franse kruiden (herbes de provence)
  • 1 el. paprikapoeder
  • 1 el. knoflookpoeder
  • peper en zout

Bereiding

Voorbereiden: 

Verwarm de (hetelucht) oven mét grill voor op 200°C.

Bestrooi de kip met de kruiden, paprika, knoflook, zout en peper. Als het niet goed blijft plakken kan je van tevoren de kip even nat maken met wat water en daarna de kruiderij erover strooien, dan blijft het zeker plakken. Rijg de kip aan het spit en zet dit goed vast door de stukken goed tegen elkaar aan te duwen. 

Heerlijke gegrilde kip maken:

Zet de kip vast in het spit en laat deze 30 minuten op de combi oven stand (oven plus grill) draaien. Na 30 minuten zet je de oven uit en laat je alleen de grill aan. Verlaag de temperatuur van de grill naar 180°C. Nu laat je de kip nog ca. 1 uur minuten lekker knapperig worden onder de grill.

Let op: elke oven is anders dus kijk de laatste 10 minuten zelf even of je kip al krokant genoeg is of dat deze nog even moet. Héérlijk met zelfgemaakte frites! Smullen maar

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Geniet ervan ❤️

Familie favorieten
error: Content is protected !!