Kasteel & Martelli pasta in Lari – Toscane

door Babs

Als je ooit in de buurt van Pisa in Italië verblijft en een leuke dagtocht wil maken, is een ritje naar Lari een échte aanrader. Lari is een klein oud stadje met een mooi middeleeuws kasteel en de kleinste pastafabriek van Italie van de Familie Martelli. Na afloop kan je heerlijk afkoelen met een overheerlijk ijsje van de Gelateria. Je rijdt in ongeveer 35 minuten van Pisa naar Lari en kunt er een leuke middag doorbrengen. 

Lari is echt een goed bewaard geheim in Toscane. Er zijn nog niet heel veel toeristen dus je kunt op een relaxte manier het dorpje, het kasteel en de pastafabriek verkennen. Wij ontdekten Lari wat jaren geleden toen we in een heerlijke agritourismo iets uit de drukke toeristische route in Toscane zaten. We waren moe na de reis met kleine kids, dus hadden heerlijk aan het zwembad gelegen en lekker aan het bijkomen. We waren onder de indruk van het schitterende uitzicht wat op een kasteel leek.

Na wat dagen opperde onze gastheer om mee te gaan naar het dorpje Lari waar we op uitkeken. Dit was dicht bij, dus ook voor de jongens te bewandelen. Je kunt trouwens ook prima in Lari parkeren, er zijn 4 parkeerterreinen verspreid rondom het dorp. De parkeerplaatsen liggen tegen Lari aan dus je loop meteen het dorpje in en hebt er echt een leuke middag of ochtend.

Leuke dingen in Lari

Kasteel ‘Castello dei Vicari’:

Midden in Lari ligt het kasteel ‘dei Vicari’. Het kasteel is rond het jaar 1000 gebouwd op de top van de heuvel van Lari, zodat vandaar uit de hele vallei bewaakt kon worden. Rond 1400 vormde het kasteel een belangrijke functie, omdat een derde van de provincie Pisa werd aangestuurd vanuit het kasteel. In de jaren erna werd de functie van het kasteel minder belangrijk en werd het voornamelijk gebruikt voor officiële gelegenheden. Vanaf 1991 is men begonnen met de restauratie van het kasteel.

Je kunt het kasteel in voor E4,- per persoon, kinderen zijn gratis. Check voor de zekerheid de website van tevoren voor openingstijden en informatie. Je beklimt het kasteel via een mooie trap, waarna je op de binnenplaats komt. Vanuit het kasteel kan je het gerechtshof en meer officiële kamers bewonderen. Je kunt afdalen naar de gevangenis en kerkers en hebt een schitterend uitzicht als je na afloop buiten een rondje loopt rond het kasteel.

Pastafabriek Martelli; de kleinste pastafabriek van Italië:

Na het afdalen van de kasteeltrap zie je rechts in een zijsteeg de ingang de kleinste pastafabriek van Italie; pastafabriek Martelli van de familie Martelli. De familie maakt hier al sinds 1926 de lekkerste pasta’s en dat is niet onopgemerkt gebleven. Ook in 2019 wonnen ze weer de Tuscany Food Awards 2019 Categoria Pasta Menzione Speciale. Je kunt je hier melden voor een rondleiding door de (kleine) fabriek.

Je ziet hoe spaghetti wordt gemaakt van deeg, kunt proeven en ziet hoe de spaghetti wordt gedroogd, gesneden en ingepakt.

Het was superleuk om te zien hoe dit in z’n werk gaat. Na afloop kan je pasta kopen en is echt een aanrader! De pasta is superlekker en goedkoper dan in Nederland, waar de pasta trouwens lastig te krijgen is. Check de website van de Martelli’s voor meer informatie.

Italiaanse vleeswaren proeven

Na het kasteel en de fabriek leidde onze gastheer ons nog naar de slager, waar we in de kelder uitgelegd kregen hoe de heerlijke Italiaanse ham wordt gemaakt. Het was geweldig om te zien hoe begaan de slager was met het bereidingsproces en de smaak van zijn hammen. Die we na afloop natuurlijk even moesten proeven!

Na afloop van de tour sloten we af bij de Gelateria voor een heerlijk ijsje.

We hebben genoten van ons tripje aan Lari, sindsdien zijn we enorme fan van de Martelli pasta. Ook voor de kids was het erg leuk om het kasteel te bezichtigen, pasta te proeven en in de kelder verkoeling te zoeken en ham te proeven. Echt een aanrader!

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!