Zeezout uit de Camarque

door Babs
Zeezout uit de Camarque

Ten oosten van Montpellier aan de Middellandse zee in Frankrijk ligt een bijzonder natuurgebied; de Camarque. Daar ontdekten we enkele jaren geleden tijdens een zomervakantie Le Saunier de Camarque. Heerlijk zeezout uit de Camarque, wat we nu als tafelzout gebruiken. Dit zout is ook heerlijk als er een snuf zout in gerechten moet, bijvoorbeeld in appeltaart of over een mooi stuk (lams)vlees. 

We verbleven op een camping aan de kust ten zuiden van Montpellier. Tijdens een van onze ritjes spotten de kinderen roze flamingo’s. Even later zagen we prachtige paarden in een supermooi groen natuurgebied. Het bleek het natuurgebied de Camarque met meer dan 100.000 hectare aan duin, water, moeras en grasland. Meer dan 35% van de Europese flamingo’s is hier te vinden, evenals wilde paarden en uitzonderlijke vogelsoorten. Echt een schitterend gebied om in rond te rijden.

Flamingo's spotten Camarque

Flamingos'in de Camarque

Terwijl we rondreden zagen we enorme bergen wit zand. Dit bleek zout bleek te zijn; het zout van Aiques-Mortes. Dit zout wordt al sinds het begin van de 12e eeuw gewonnen in het gebied. Het wordt verkocht als onze favoriete Camargue Le Saunier fleur de sel. Je kunt de zoutwinning van Salines d’Aigues-Mortes ook van dichtbij bekijken. Dit kan met een treintje, per mountainbike (smeer je goed in en neem muggenspul mee) of wandelend. Op de site van Le Saunier de Camarque kan je alle informatie vinden.

Wat onze trip extra leuk maakte is het plaatsje Aiques Mortes. Aiques Mortes bleek het stadje wat je achter de flamingo’s ziet op het potje zeezout. Het is een superleuk oud vestingstadje, omheind met een oude stadsmuur waar je overheen kunt lopen. Je kunt er ook met een treintje langs- en doorheen rijden. In Aiques Mortes zelf vind je tal van leuke winkeltjes en restaurantjes waar je héérlijk doorheen kunt slenteren en kunt eten.

Aiges Mortes

Een leuke vakantie verrassing was, dat we het zeezout uit de Camarque bij de Supermarché vonden. Helemaal gelukkig namen we heel wat potjes mee naar huis. Eenmaal thuis bleek, dat je het zeezout uit de Camarque hier ook gewoon bij de supermarkt kunt krijgen… Superfijn, hoeven we in ieder geval niet voor het zeezout naar Frankrijk.

Zout uit de Camarque

Het zeezout uit de Camarque is dus niet alleen een aanrader. Juist het gebied waar het gewonnen wordt en de plaatsjes eromheen zijn echt de moeite van een bezoekje waard. Bijkomstig voordeel is natuurlijk het middellandse zeeklimaat en het overheerlijke Franse eten!

Tot slot nog even; we vinden het zout echt gewoon erg lekker, we worden niet gesponsord!

 

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!