Makkelijke Trifle met rood fruit

door Babs
Makkelijke trifle

Het ziet er altijd zo verschrikkelijk lekker uit; een echte Engelse trifle. Een trifle is een overheerlijk toetje en is meestal gemaakt van cake, vla en vers fruit. Door de mooie lagen ziet het er spectaculair uit en zo smaakt het ook! Groot voordeel is, dat je een trifle van tevoren maakt omdat het moet opstijven en je deze dus bij een etentje zo op tafel zet.

Een trifle eet je meestal niet alleen (of je moet heel erg veel trek hebben!). Omdat het er feestelijk uitziet is het een perfect toetje voor een feest of kerst. Doordat je flink wat lagen maakt creëer je vanzelf een behoorlijk toetje. Onderstaand recept is dan ook voor 10 personen.

Je begint de opbouw met cake, daarover wordt meestal wat drank (limoncello, amandel- of sinaasappel likeur) gesprenkeld. Als er ook kinderen mee eten, kan je in plaats van drank er wat vruchtensap over doen. Over de cake doe je een laag heerlijke zelfgemaakte vla, die is echt super! Over de vla komt lekker rood fruit. Omdat er voornamelijk rood fruit in gaat en dit in de winter niet in het seizoen is, gebruiken we deels vers- en deels fruit uit de vriezer. Je kunt in de zomer natuurlijk heerlijk vers fruit gebruiken.

Hierna maak je weer een laag cake met vla en fruit en zo bouw je de trifle langzaam op. Als je klaar bent met opbouwen zet je de trifle in de koelkast zodat de smaken op elkaar inwerken en de vla opstijft. Net voor het serveren doe je er een laag slagroom over en decoreer je de trifle met fruit.

Klaar, just dig in!

Zo maak je de makkelijke trifle:

Makkelijke trifle

Feestelijke trifle

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.4/5
( 12 beoordeling )

Ingrediënten

  • 300 gr. roombotercake
  • 150 ml. appel diksap of likeur
  • 4 el. bosvruchtenjam
  • 250 gr. verse aardbeien
  • 150 gr. verse frambozen
  • 300 gr. verse blauwe bessen
  • 250 gr. blauwe bes framboos (vriezer, 1 doosje)
  • 1 vanillestokje
  • 150 gr. suiker
  • 6 eidooiers
  • 500 ml. slagroom
  • 500 ml. volle melk
  • 50 gr. custard poeder
  • *
  • Verder nodig:
  • Mixer
  • Flink hoge kom of vaas
  • Steelpannetje

Bereiding

Voorbereiden:

Snijd de cake in vierkante dobbelsteentjes en besprenkel deze met de diksap of likeur. Maak de aardbeien schoon en snijd 3/4 in kleine blokjes. Houd de hele aardbeien met een handvol frambozen en blauwe bessen apart voor de decoratie op het eind. Meng de aardbei blokjes door de rest van het rode fruit en schep hier de jam doorheen. 

Doe 250 ml. slagroom met de melk, het vanillestokje en 75 gr. suiker in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, zet het vuur weer uit en laat dit samen 5 minuten trekken. Haal het vanillestokje eruit, snijd het in de lengte open en schraap de vanille (de zwarte kleine korreltjes) eruit. Doe de vanille korreltjes terug in de pan en meng dit goed door.  

Mix de eidooiers met 50 gr. suiker en de custard poeder totdat het mooi schuimt. Hier voeg je langzaam het vanille mengsel aan toe. Doe dit terug in de steelpan en verwarm dit op een niet al te hoog vuur al roerend totdat je echte (dus wat dikkere) vla ziet ontstaan. Nu zet je het vuur uit en laat je de vla afkoelen. Roer wel zo nu en dan, anders krijg je een vel op de vla.

Trifle opbouwen:

Als de vla goed afgekoeld is, kan je de trifle gaan opbouwen. Je begint met de cakeblokjes, de helft ervan doe je onderop. De cake bedek je met de helft van het rode fruit/jam mengsel. Hier bovenop komt de helft van de zelfgemaakte vla. 

Dit herhaal je nog een keer; bovenop de vla komt de rest van de cake, daarna rood fruit en je eindigt met de rest van de vla. Je trifle kan nu opstijven in de koelkast, dit kost zo'n 3 uur. 

Haal een half uur voordat je de trifle wilt serveren de trifle uit de koelkast. Klop de rest van de slagroom met 25 gr. suiker stijf en bedek de trifle hiermee. Decoreer het met de rest van de (gehalveerde)aardbeien, frambozen, blauwe bessen en serveer!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!