Vlieland vakantie tips

door Babs
Vliehors Expres Vlieland

Vlieland is het eerste waddeneiland waar we kennis mee hebben gemaakt. Het is niet te groot en de meeste accommodaties liggen pal aan de kust, geweldig! We zijn er diverse vakanties geweest; in de zomer, herfst en in mei. Het maakt niet echt uit wanneer je naar Vlieland gaat. Er valt van alles te doen en beleven met mooi- en minder mooi weer. Het is een autoluw eiland vol natuur en mooie uitzichten, echt een eiland om verliefd op te worden. 

Je vakantie gevoel begint al op de boot naar Vlieland; bij Harlingen laat je je auto achter. Je spullen zet je op gereed staande karren, zodat je zonder bagage de boot op gaat. De overtocht naar Vlieland duurt ongeveer 50 minuten met de normale boot (er is ook een snelle boot, dat duurt ca. 20 minuten). Gedurende de tocht zie je langzaam de vuurtoren van Vlieland steeds dichterbij komen.

Bij aankomst Oost-Vlieland (het enige dorp wat Vlieland telt), kan je je tas of koffer uit de kar pakken. Deze kan je meteen weer afgeven bij een van de transporteurs op het eiland. Zij leveren je tas of koffer af bij het huisje of camping wat je hebt geboekt. Meestal moeten we de sleutel oppikken bij de VVV, direct tegenover de uitgang van de veerboot. Wij reserveren vaak van tevoren fietsen vlakbij de haven ( Jan van Vlieland, Zeelen fietsverhuur, Frisia fietsverhuur zijn allemaal prima) en fietsen dan meteen door de prachtige natuur naar ons huisje, heerlijk!

Eenmaal aangekomen verschijnt de bagage meestal gauw en staat voor ons een tas met bedden- en linnengoed klaar (deze kan je online van tevoren bestellen). Wij bestellen ook de zware boodschappen vaak online van tevoren via internet. Dat scheelt sjouwen en je hoeft na aankomst niet meteen aan de slag. Het grote kan genieten beginnen!

Leuke dingen doen in Vlieland

Bezoek aan het dorp en de vuurtoren:

Vlieland heeft één knus dorpje; Oost-Vlieland. Hier vind je de bakker, slager, Spar, een superleuk snoepwinkeltje en de Coop. Wij werden ook altijd erg blij van het winkeltje Eb&Vloed, aan het begin van de dorpsstraat. Soms is er braderie en kan je slenteren langs de diverse kraampjes en verse haring halen. Als je doorsteekt bij het kerkplein kan je naar de vuurtoren fietsen of wandelen. Superleuk om te beklimmen en een aanrader voor het mooie uitzicht. Let wel even op de openingstijden, de vuurtoren is niet de hele dag open.

Fietsen op Vlieland:

Vlieland is een fietseiland bij uitstek. Je kunt vanuit het dorp naar het westen fietsen totdat je uitkomt bij café/restaurant t’Posthuys, een heerlijk plekje. De afstand is een kleine 9 kilometer, wat je in een half uurtje fietst. Een aanrader met kleine kinderen is de huur van een kindertandem; jij achterop (met stuur) en kids voorop met lager zadel. Zo kan je samen fietsen en heb je geen probleem als het even teveel wordt. Terugfietsen naar je tent of huisje kan via het zesduinen pad. Tussendoor kan je overal stoppen voor het uitzicht of voor een plons in de zee!

t’Badhuys en Manege de Seeruyter:

Het enige strandpaviljoen op het eiland is t’Badhuys. Dit was een ouderwets strandpaviljoen maar is na de renovatie in 2017 enorm opgeknapt. Het is zelfs zo mooi geworden, dat het in 2017 is uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland! Hier kom je lekker bij na je fietstocht en kan je ook heerlijk borrelen en dineren.

Op steenworp afstand van ’t Badhuys ligt Manage de Seeruyter.

Vlieland Manege

Je kunt hier tussen april en oktober terecht voor een onvergetelijke wandeltocht met een pony voor de kleintjes. Je kunt ook een huifkar huren of zelf een rit door de duinen boeken.

Vliehors Expres:

In het westen van Vlieland ligt natuurgebied de Vliehors. Omdat dit gebied oefenterrein is van de Nederlandse Luchtmacht is het gebied verboden terrein. Je kunt er wel komen met de Vliehors Expres; een leuke rondrit in een strandtruck langs de duinen.

Je rijdt naar het meest westelijke puntje en stopt bij het drenkelingen huisje waar de zwarte hand je de weg terug wijst naar het dorp. Strandjutter Maarten vertelt spannende verhalen en de accordeon man zorgt voor een gezellig deuntje.

Zeehonden spotten op zee:

Wat ook een leuke activiteit is, is zeehonden spotten op zee. Dit kan je doen bij een van de zeehondentochten organisatoren van Vlieland. Nadat je je hebt gemeld in de haven krijg je een stevig zwemvest en mag je op de boot. Je vaart langs diverse zandbanken waar je de zeehonden lekker ziet zonnen en zwemmen.

Lekker uit eten:

Vlieland kent naast ’t Badhuys  en t’Posthuys genoeg leuke en lekkere restaurantjes. In de haven kan je lekker borrelen en eten bij restaurant Zeezicht, iets verderop in de dorpsstraat bij Lickebaert is het gezellig binnen én heb je een fijne tuin achter waar je pannenkoeken en poffertjes kunt eten. Wil je ‘chique’ uit eten? Dan kan je in dezelfde straat terecht bij Badhotel Bruin of iets verder rechts bij het Kerkplein bij restaurant het Armhuis. Bij het Armhuis moet je wél tijdig reserveren! Er zijn nog veel meer restaurantjes, die het proberen waard zijn. Tot slot kan je bij IJssalon min12 in de dorpsstraat overheerlijk ijs halen. Je moet er vaak even op wachten, maar dat is niet voor niets!

Er valt nog veel meer te doen op Vlieland, zoals kitesurfen, blokarten, bootcampen, midgetgolf en… ontdek het zelf! Totdat de zwarte hand onverbiddelijk naar huis wijst en het weer tijd is om te gaan….

Wegwijzer Vlieland Vliehors Expres
De zwarte hand wees vroeger de weg naar het dorp.

Laat een bericht achter

2 reacties

Anoniem 10 maart 2021 - 10:26 pm

Hoi Babs,
Leuk stukje. De reguliere veerboot naar Vlieland doet er al jaren 1 uur en 35 minuten over en niet 50 min zoals je schrijft. De snelboot heeft 45-50 minuten nodig om van Harlingen naar Vlieland te komen (of terug).
Mvg,
Harrie

Reactie
Babs 16 maart 2021 - 11:49 am

Dag Harrie, dank je wel en ook voor je update, ik pas het aan! Groetjes, Babs

Reactie
error: Content is protected !!