Peperkoekhuisje maken

door Babs
Peperkoekhuisje maken

Hoe leuk is het om een eigen peperkoekhuisje te maken? Je bakt de wanden en daken zelf, plakt het aan elkaar met poedersuiker glazuur en versiert het huisje met snoep of ander lekkers. Het peperkoekhuisje kan je gerust een tijdje laten staan, zelfs na een week of twee smaakt hij nog lekker!

Samen knutselen met kerst

Een peperkoekhuisje maken is superleuk om te doen. Je bouwt samen een echt huis en mag zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien. Dat er soms een hapje uit verdwenen is hoort er wel bij natuurlijk;-) Afhankelijk van wat je maakt ben je lang of kort bezig. Wij waren een halve dag bezig met het maken en bakken van de onderdelen voor drie huisjes en een halve dag met versieren en in elkaar zetten. Daarna hebben we de huisjes op de ondergrond geplaatst en zijn we verder gegaan met versieren.

Kies het ontwerp voor je peperkoekhuisje

Je begint met het ontwerp van je peperkoekhuisje. Hiervoor zijn online diverse voorbeelden en patronen te vinden. Wij hebben onze eigen favorieten hier bij elkaar gezet. Zelf hebben we dit peperkoek kasteel ontwerp en twee kleine peperkoekhuisjes ontwerp gebruikt. Die zagen er uiteindelijk zo uit:

Afhankelijk van je plannen heb je veel of weinig deeg nodig. Met de hoeveelheid deeg van dit recept maak je een kasteel én twee kleine huisjes. Voor het kasteel hadden we genoeg deeg voor een ondergrond. Voor de kleine huisjes hebben we een ondergrond van karton met aluminium folie erover gebruikt. Deze hebben we wit gemaakt met dunne poedersuiker glazuur en verder versierd. Wil je alleen een kasteel maken of twee kleine huisjes? Halveer dan de hoeveelheid deeg.

Rollen, snijden, lijmen en stutten

Zodra je je ontwerp hebt gekozen, print je deze uit en knip je de afzonderlijke onderdelen uit het papier. Dit zijn de onderdelen die je van deeg gaat maken. Je maakt het deeg en rolt het uit tot circa 4 -5 mm. dik. Nu leg je de papieren voorbeelden op het deeg en snijd je met een scherp mes de onderdelen uit het deeg. De delen die klaar zijn leg je op een bakplaat met bakpapier. Je maakt alle onderdelen en bakt deze in de oven gaar en krokant.

Zodra de onderdelen goed afgekoeld zijn kan je gaan versieren en bouwen. Versieren doe je met een mengsel van poedersuiker en eiwit. Dit doe je in een plastic zakje en hier knip je een hoekje af. Zo krijg je een spuitzak en kan je makkelijk versieren.

Zodra je versieringen droog zijn kan je de onderdelen die tegen elkaar aan moeten ‘lijmen’. Dat doe je ook met poedersuiker glazuur. Dit is helaas geen seconden lijm. De onderdelen die je aan elkaar lijmt moeten echt een nacht drogen. Dan zitten ze pas goed en stevig vast. De daken die je vastlijmt kan je stutten zodat ze goed blijven zitten. Wij deden dat zo:

Versieren en genieten

Na een nacht drogen kan je weer verder met je huisjes. Je zet ze op de gewenste ondergrond die je kunt opmaken met een hekje, bloemen of bomen van snoep. Je kunt je huisjes verder versieren door er met poedersuiker glazuur snoep op te plakken. Tot slot kan je het nog laten sneeuwen zodat je huisje wit wordt en is je peperkoekhuisje klaar! Door de samenstelling van het deeg kan je het huisje enkele weken laten staan zonder dat het instort of zacht wordt. Uiteindelijk is het ook erg lekker om op te eten😉

Zo maak je een peperkoekhuisje:

Extra tips bij het maken

Laat het deeg goed hard worden: laat de deeg onderdelen na het uitsnijden 20 minuten drogen en na het bakken heel goed afkoelen zodat ze goed hard zijn en niet meer buigen als je gaat bouwen.

Werken met poedersuiker glazuur: voor het in elkaar zetten van de huisjes moet je poedersuiker glazuur goed dik zijn. Je kunt de glazuur verdunnen met wat water en verdikken met poedersuiker. Ben je klaar met versieren en wil je poedersuiker glazuur bewaren? Zet de poedersuiker in de spuitzakjes in een glas in de koelkast met de kleine opening naar beneden op een vochtig keukenpapiertje. Hierdoor droogt het glazuur niet op en kan je de volgende dag verder. Let op! De poedersuiker glazuur wordt gemaakt met rauw eiwit en is niet geschikt voor zwangeren of ouderen.

Peperkoekhuisje maken

Peperkoekhuisje maken

Recept printen
Aantal personen: 3 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.2/5
( 13 beoordeling )

Ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 900 gr bloem
 • 20 gr bakpoeder
 • 500 gr zachte boter
 • 480 gr donkere basterdsuiker
 • 10 gr zout
 • 4 tl gemberpoeder
 • 4 tl gemalen kaneel
 • 1½ tl gemalen kruidnagel
 • 1 tl gemalen peper
 • *
 • Voor het glazuur:
 • 2 eiwitten
 • 450-500 gr. poedersuiker
 • *
 • Voor de versiering:
 • Snoepgoed, glitters ed
 • *
 • Verder nodig:
 • Scherpe mesjes, Bakpapier, oven, 2 bakplaten, spuitzakjes of plastic zakjes, deegroller.

Bereiding

Voorbereiden

Kies een ontwerp uit en bepaal of je al het deeg maakt (2-3 huizen) of de helft (1-2 huizen). Dit recept gaat uit van de totale hoeveelheid deeg voor 2-3 huisjes. Meng de ingrediënten voor het deeg tot twee mooie deegballen. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het een uur in de koelkast. 

Peperkoekhuisjes maken

Onderdelen maken en bakken: bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Knip de onderdelen van je ontwerp uit en verdeel je deeg in grote stukken. Rol het deeg met de deegroller in plakken van 4-5 mm dik. Leg je ontwerp onderdelen op het deeg en snijd ze uit met een scherp mes. Vergeet bij ramen niet de stukjes eruit te snijden. Leg onderdelen die klaar zijn op de bakplaten. Verwarm de oven voor op 170 °C als je op de helft van bent met onderdelen maken. Maak alle onderdelen af en laat ze en laat ze minimaal 20 minuten op de bakplaten drogen bij kamertemperatuur. Bak de onderdelen in 20-30 gaar en krokant in de oven en laat ze goed afkoelen. 

Onderdelen versieren: sla 2 eiwitten luchtig en meng hier met de garde poedersuiker door totdat je een dik mengsel krijgt. Doe dit met een lepel in een spuitzakje en draai de bovenkant dicht. Knip een klein gaatje in de onderkant en spuit op de onderdelen die je wilt versieren mooie randjes, sterretjes en meer. Zet de rest van de glazuur met de open kant naar beneden in een glas met vochtig papier op de bodem in de koelkast. Laat de versiering goed drogen (minimaal 2-3 uur). 

Onderdelen in elkaar zetten: gebruik de glazuur die je eerder hebt gemaakt en maak deze eventueel wat dunner of dikker. Als je een ondergrond van koek hebt doe je glazuur aan de onderkant en zijkant van de muur delen en zet je deze op de ondergrond en tegen elkaar. Je muren staan dan rondom. Span er eventueel een touwtje omheen om het bij elkaar te houden en te laten drogen. Als het na wat uren goed vast zit kan je de dak delen erop lijmen. Deze kan je stutten door er iets onder te zetten. Gebruik dik glazuur om het goed vast te zetten en laat dit een nacht drogen. Nb: als je geen koek ondergrond gebruikt lijm je het huisje niet vast, maar zet je het los op de andere ondergrond. 

Huisje en tuin versieren: gebruik de glazuur die je al eerder hebt gemaakt of maak wat extra. Met de glazuur kan je de huisjes beplakken met smarties, snoepjes, glitter bolletjes (oetker) of meer. Je kunt ook alles rondom je huisje versieren en bijvoorbeeld een pad maken naar je huisje met snoepveters en snoeppaaltjes, wat je wilt!

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Wij vonden het een geweldig om te doen met kerst, gezellige muziek erbij en knutselen maar! Fijne dagen 💖

Familie favorieten

Laat een bericht achter

6 reacties

B 14 december 2022 - 10:50 am

4-5cm dik??!! Het staat er zelfs 2x in, maar dat is toch echt wel belachelijk dik. Op de foto’s zou ik eerder zeggen 1cm?

Reactie
Babs 15 december 2022 - 5:43 pm

Dank je wel, dat klopt inderdaad, wat suf! Ik heb het al zo vaak gemaakt en heb er dus vaak overheen gelezen. Gelukkig heb ik er ook foto’s bijgedaan😉Dank je wel voor je feedback👌 Ik heb het aangepast en de link naar het kasteel doet ook het weer! Succes met de peperkoekhuisjes en vast héél fijne dagen, groetjes, Babs

Reactie
Daan Beekenkamp 23 december 2022 - 11:25 am

klopt het dat de bouwvormen hier niet bij staan?
weet iemand toevallig waar ik de bouwvormen van het grote huis in dit recept kan vinden?

Reactie
Babs 23 december 2022 - 1:21 pm

Dag Daan, de bouwvormen vind je in de begeleidende tekst boven het recept. Dit is het ontwerp van het kasteel: https://familiefavorieten.nl/wp-content/uploads/2022/12/pepparkakshus7MEDIUM-1.jpg Succes en fijne kerst!✨✨ Groetjes, Babs

Reactie
Carella 29 december 2023 - 8:26 pm

Wat een inspirerend recept! De koek smaakt verrukkelijk en het was erg leuk om met de hele familie met kerst huisjes en andere vormpjes te versieren. Scandinavische winkels verkopen peperkoekhuisvormen en handige tubes eetbare lijm.

Reactie
Babs 8 januari 2024 - 1:03 pm

Hoi Carella, wat superleuk om te horen! Het recept maken en plaatsen was behoorlijk wat werk met de bouwtekeningen uploaden etc dus ik ben heel blij dat jullie er zoveel plezier van hebben gehad. Daar doe ik het voor hoor! Dank ook voor de tips voor vormen en eetbare lijm voor andere lezers🥰 Fijn 2024!! Groetjes, Babs

Reactie
error: Content is protected !!