Orzo met halloumi en trostomaat smaakt zalig en is een heerlijk snel gerecht voor tussendoor. Fijn als je een keer druk bent, toch lekker en gezond wilt eten en het is weer eens wat anders! Hoewel .. orzo lijkt rijst maar is gewoon pasta! Dus heel onbekend is het niet, alleen de vorm😉 Orzo is ook prima te combineren met lekkere sauzen of groente.
Orzo en halloumi, wat is dat?
Het is eigenlijk best gek dat wij vaak rijst, macaroni en spaghetti maken en orzo nauwelijks gebruiken. Dat is de Italiaanse, Griekse en Arabische keuken wel anders! Gelukkig koken steeds meer bekende chefs met orzo waardoor het nu ook bij ons gewoon in de supermarkt te koop is. Wij kopen vaak orzo van Molisana, maar er zijn ook genoeg andere merken (Lassie, de Cecco) die het hebben.

Het fijne van orzo is dat het snel klaar is (je hebt het in 7 minuten gekookt), het smaakt fantastisch en je eet het net zo makkelijk als rijst. Je maakt er een razendsnelle risotto mee, een heerlijke citroen of carbonara pasta of je gebruikt het als bijgerecht bij een lekkere stoofpot.
Wat ook een heel lekkere en makkelijke ingrediënt is (als je een keer geen vlees wilt eten), is halloumi. Dit is een kaas die je makkelijk kunt grillen zonder dat deze uit elkaar valt of smelt. Hij wordt gemaakt van koe, geit en/of schapenmelk en wordt tijdens het maken verhit, waardoor de kaas stevig blijft en goed gebakken kan worden. Halloumi smaakt lekker pittig, zoutig en kleurt mooi bruin als je hem bakt. Orzo met halloumi smaken samen heerlijk, vandaar dit recept!
In een handomdraai op tafel
Orzo met halloumi en trostomaten heb je zo op tafel. Je plet de tomaatjes in een kom (anders spatten ze open over je kleding en in je keuken) en doet hier balsamico azijn, honing, tijm, zout en peper bij. Pas op met extra zout want halloumi is van zichzelf al behoorlijk zout. De tomaatjes bak je lekker in een warme oven.

Ondertussen kook je de orzo en bak je de halloumi. Dit is allebei zo klaar. Je mengt (eventueel zelfgemaakte) pesto door de orzo, doet er wat peper over en schept de warme tomaatjes erdoor. Bovenop gaat de halloumi met verse basilicum en klaar is je heerlijke mediterraanse schotel!
Zo maak je orzo met halloumi en trostomaat:

Ingrediënten
- 1 ui, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 el balsamico azijn
- 1/2 el honing
- 1/2 el tijmblaadjes
- 350 gr orzo
- 125 gr halloumi kaas
- 100 gr verse pesto
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el (bak) olijfolie
- zeezout
- versgemalen peper
- 700 gr cherry tomaten
- 2 takjes basilicum
Bereiding
Voorbereiden
Maak de ui en knoflook schoon en snijd ze fijn. Was de tomaatjes en snijd de halloumi in dunne plakken van ca. 1 cm.
Orzo met halloumi en trostomaat maken
Verwarm de oven op 175 °C. Doe de tomaatjes in een grote kom en plet ze met een grote lepel of stamper zodat ze open knappen. Voeg de tijm, ui, knoflook, honing, azijn met wat zout en peper toe en schep dit goed om. Stort de tomaatjes op een bakplaat met bakpapier en bak deze 25 minuten in de oven. Schep de tomaatjes na 10 minuten even om. Kook in de laatste 15 minuten dat de tomaten in de oven zijn de orzo in 7 minuten gaar en giet deze af. Bestrooi de orzo met 1 el olijfolie en schep dit even om. Bak de halloumi in een pan met 1 el (bak)olijfolie tot ze mooi bruin kleurt. Meng de pesto door de orzo en schep de gebakken trostomaten erdoor. Leg de gebakken halloumi en verse basilicum bovenop. Bestrooi de schotel met druppels olijfolie en peper.
Een heerlijk gerecht! Altijd leuk om weer wat nieuws te ontdekken en te proeven👌
