Wij zijn gek op focaccia, het luchtige Italiaanse brood. Je kunt het dippen in aioli of lekkere olijfolie. Focaccia is ook steenvast favoriet bij de barbecue. Je kunt focaccia kopen maar focaccia maken is superleuk, helemaal als je hem versiert met groente en kruiden. En zoals het gaat met het meeste wat je zelf maakt, het is zoooo verschrikkelijk lekker!
Wij eten best vaak focaccia. Het is heerlijk bij de lunch maar ook bij de borrel, barbecue of avondeten. De laatste tijd zagen we zulke mooie focaccia’s voorbij komen, dat we enorme zin kregen om zelf ook een ‘schilderij’ focaccia te maken. Niet alleen mooi om te zien maar ook heerlijk om op te eten!
Met maar 5 ingrediënten..
Focaccia bestaat maar uit 5 ingrediënten; water, gist, bloem, zout en olijfolie. Hiervoor gebruiken Italianen als het even kan natuurlijk wel de beste ingrediënten. Gebruik dus mooie extra vierge en lekker zeezout zoals bijvoorbeeld van de carmarque, dit maakt enorm verschil in smaak. Het maakt ook uit welke soort bloem je gebruikt. Als je van wat stevig brood houdt, kan je het beste broodbloem gebruiken (T65 tarwebloem, verkrijgbaar bij oa de Zuidmolen). Voor een lichter, zachter brood gebruik je gewone bloem (of Italiaanse tipo 00). Wij gebruiken in deze focaccia gedroogde gist en gewone bloem.
Tijd en liefde
Zelf hoef je niet verschrikkelijk veel te doen als je focaccia maakt. Een goede focaccia heeft vooral veel tijd nodig om te rijzen en liefde om het deeg mooi en soepel te maken en natuurlijk te versieren.
Je begint met de gist, die moet ‘wakker worden’ door deze te mengen met warm water met wat suiker. Zodra dit mengsel bubbeltjes krijgt weet je dat het goed gaat.
Dit mengsel voeg je bij een deel van het bloem en dit kneed je totdat het een mooie bal is en het deeg niet meer aan je vingers plakt. Dit herhaal je nog twee keer; water toevoegen met bloem, kneden met een mooie deegbal als resultaat. Tussendoor doe je wat olijfolie door het deeg.
Dat is het! Om te voorkomen dat je deegbal straks teveel plakt en je deze niet loskrijgt, vet je de kom in waar je je deeg in laat rusten. Je zet deze weg op een tochtvrije, warme plek (niet op de verwarming) met een vochtige theedoek erover. Na een uur of 1,5 kijk je of je deeg twee keer zoveel is geworden. Je kunt nu het deeg storten in een ingevette bakvorm en goed verdelen. Hierin laat je focaccia nog een uur afgedekt rijzen. Daarna kan je hem versieren. Hierin kan je met kruiden en groente zo creatief zijn als je wilt. Kijk ook eens op Pinterest voor inspiratie!
Na het versieren besprenkel je de focaccia met olijfolie en bestrooi je deze met zeezout. Je bakt hem in 20 minuten goudbruin en laat hem daarna even rusten zodat je hem makkelijk uit de vorm kunt halen. Delizioso!
Zo kan je focaccia maken en versieren:
Ingrediënten
- 500 gr. bloem
- 300 ml. water
- 7 gr. gist (zakje)
- 1 tl. suiker
- 5 el extra vierge olijfolie
- 1 tl. fijn zout
- 1 tl. zeezout
- grof zeezout voor garnering
- *
- Voor de versiering:
- takje rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 6 tros tomaatjes
- 5 lange stengels bieslook
- 4 plakjes rode ui
Bereiding
Voorbereiden:
Laat het de gist met suiker in ca. 100 ml warm water oplossen en ca. 10 minuten laten rusten totdat het gaat schuimen. Halveer de trostomaatjes, hak de knoflook fijn. Snijd 4 plakken van de ui.
Focaccia maken en versieren:
Maak eerst het deeg: doe het water met gist bij een kwart van het bloem in de deeg kom en kneed dit vijf minuten totdat het niet plakkerig meer is. Doe 100 ml warm water erbij met een kwart van het bloem, kneed dit twee minuten. Los het zout op in de rest van het water. Doe dit met 1 el olijfolie en de rest van het bloem bij het deeg en kneed dit tot een mooie deegbal. Het deeg is een beetje plakkerig. Vet een kom royaal in met olijfolie, doe de deegbal erin en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg ca. 1,5 uur uur tochtvrij op een warme plek afgedekt rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
Maak de focaccia in de vorm: vet een bakplaat of ovenschaal ruim in met olijfolie. Haal het deeg uit de kom en stort dit op de bakplaat of ovenschaal. Rek het voorzichtig uit, zodat het de hele plaat of schaal bedekt. Dek dit weer af met een vochtige theedoek en laat het deeg nog een uur tochtvrij op een warme plek afgedekt rijzen.
Versier de focaccia: verwarm de oven voor op 200 ℃ . Maak van de bieslook stengels bloemstelen en blaadjes van verse oregano. Duw dit licht in het deeg. Gebruik de ui plakjes als bloemen en verspreid de knoflook stukjes over de hele focaccia. Gebruik de rozemarijn om gras van te maken en verdeel de gehalveerde tomaatjes over de onderkant van de bloemen. Besprenkel de focaccia met olijfolie en strooi er wat zeezout overheen.
Afbakken en serveren: doe de focaccia in de oven en bak deze in 20- 25 minuten mooi bruin en gaar en besprenkel deze 5 minuten voor het einde van de baktijd met 1 -2 eetlepels olijfolie (warme focaccia zuigt de olie lekker op). Laat de focaccia even rusten zodat de randen makkelijk loslaten en je hem goed uit de vorm krijgt. Lekker met extra vierge olijfolie met wat zout en peper of zelfgemaakte aioli 🧡
Leuk om te maken en superlekker!