Pasteis de bacalhau zijn Portugese aardappel-vis kroketjes gemaakt van stokvis. Als je je weer even op vakantie wint wanen, moet je deze beslist maken! Ze worden ook wel zoutkabeljauwkroketjes genoemd en zijn heerlijke tapas of borrelhap. Je maakt ze heel makkelijk van gezouten kabeljauw, aardappels, ei en kruiderij.
Pasteis van Girassol
Ik heb deze echt heerlijke hapjes voor het eerst gegeten in Amsterdam bij restaurant Girassol. Girassol was het oudste Portugese restaurant van Nederland. De Portugese eigenaren maakten alleen héél verse, zelfgemaakte Portugese gerechten. Het restaurant had een geweldig terras aan de Amstel. Als je er zat te eten waande je je gewoon op vakantie!
Ondanks de enorme keuze aan hapjes, waren de pasteis de bacalhau onze favoriet, daar fietsten we heel graag voor om. De krokante buitenkant en de vulling van ietwat gezouten droge kabeljauw met knoflook, ei, peterselie en zachte aardappelvulling zijn samen zo geweldig lekker! Na 35 jaar besloten de eigenaren van Girassol helaas te stoppen, echt superjammer. Dus zijn wij op zoek gegaan naar het ultieme pasteis de bacalhau recept, nét zoals Girassol ze maakte en dat is gelukt!
Zo gemaakt met bacalhau
Pasteis de bacalhau zijn eigenlijk heel eenvoudig te maken. Je begint met het belangrijkste ingrediënt en echte delicatesse; de bacalhau. Wij noemen dit ook wel stokvis. Stokvis is gedroogde vis, meestal van kabeljauw, deze wordt gezouten en is daardoor langer houdbaar. De Portugezen noemen stokvis bacalhau en in de Surinaamse keuken -waar het ook vaak gebruikt wordt- heet het bakkeljauw.

Bacalhau is gewoon verkrijgbaar bij de grote supers of speciaalzaken. Je vindt ze bij de buitenlandse ingrediënten (niet in het vers vak). Doordat het enorm gezouten is hoeft het niet te worden gekoeld.
Afspoelen, mengen, frituren
Je start voor de bacalhau met het ontzouten van de stokvis. Je spoelt deze af in een vergiet en kookt deze even door. Daarna giet je de vis nogmaals af en maak je deze klein met een vork. Dat is het. Nu kan je je aardappels koken en deze mengen met de bacalhau, ui, knoflook, peterselie, eieren en zout en peper. Dit mengsel is de vulling van de bacalhau.
Door de vulling van de bacalhau met een ingevette lepel met bolle kant naar boven -die je net draait als je schept uit de kom- te scheppen krijg je en mooie vorm van je bacalhau. Deze vorm noemen ze ook wel quenelle. Als je alle quenelles hebt gemaakt frituur je deze in een pan met zonnebloemolie of frituurpan totdat ze lichtbruin zijn. Je laat ze uitlekken en het grote genieten kan beginnen! Je kunt de pasteis koud of warm eten, ze zijn heerlijk met piri piri mayonaise of aioli.
Zo maak je pasteis de bacalhau:




Ingrediënten
- 450 gr bacalhau
- 600 gr. aardappelen (kruimig)
- 2 eieren
- 1 el. peterselie
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- zwarte peper
- zeezout
- olijfolie
- *
- Verder nodig:
- Frituurpan of pan met zonnebloemolie
Bereiding
Voorbereiden
Pasteis de bacalhau maken
Bom apetite!
