Wij zijn fan van aardappelgratin, dat is zo lekker uit de oven. Door plakjes dunne venkel toe te voegen en er zachte Italiaanse taleggio kaas in te doen geef je de gratin een frisse twist en lekkere bite. Hij wordt er zo verschrikkelijk lekker van. Je kunt de aardappel-venkel gratin ook als avondmaaltijd eten. Wij aten hem met zelfgemaakte lamsbout, een heerlijke combinatie!
Zachte alpenkaas uit Lombardije
Wij vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Vandaar dat taleggio kaas in de koelkast belandde. Taleggio kaas is een Italiaanse kaas, die alleen in de streek Lombardije gemaakt mag worden. Het is een Italiaanse stracchino kaassoort. Dat zijn kazen die in de herfst worden gemaakt van melk van koeien die van de zonneweiden naar beneden moeten lopen en daar moe (stracchino) van zijn. Het is een jonge kaas met een schimmeltje op de korst doordat hij gewassen is in water. Taleggio is heerlijk door pasta of in gratins!
Lekker als hoofdmaaltijd of bijgerecht
Wij doen venkel door de schotel om deze minder zwaar te maken. Door de juiste hoeveelheid aardappel met venkel wordt de smaak van venkel niet te dominant. Deze haalt nu juist de smaak van de taleggio, room en aardappels lekker op. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die je als vegetarische hoofdmaaltijd kunt eten of als bijgerecht bij een mooi stukje vlees.
Je hebt de schotel zo gemaakt. Hiervoor snijd je de aardappelen (dit gaat heel makkelijk met een keukenmachine) en venkel in plakjes. Je kookt ze even voor en daarna leg je de aardappelen en de venkel in laagjes over elkaar in een ovenschaal. Hierover gaan wat gebakken uitjes met knoflook, 1/3 van de taleggio en wat zout en peper. Hierna maak je dezelfde laag nog een keer en giet je de slagroom erover. Op deze laag komt de rest van de taleggio met geraspte kaas. De schotel dek je af met aluminium folie en doe je 45 minuten in de oven. Daarna haal je het folie eraf en laat je de schotel in ca. 15 minuten lekker knapperig bruin worden. Heerlijk, aan tafel!
Zo maak je de aardappel-venkel gratin met taleggio:
Ingrediënten
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 250 gr. taleggio kaas
- 150 ml slagroom
- 1 knolvenkel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- zout
- versgemalen peper
- 2 el geraspte kaas
- 1 1/2 el tijm
- 11/2 el olijfolie
Bereiding
Voorbereiden:
Schil en was de aardappels. Snijd ze in dunne plakjes (eventueel met keukenmachine). Was de venkel, verwijder het harde stukje aan de onderkant en snijd de venkel in dunne plakken. Maak de ui schoon en snijd deze in dunne halve ringen. Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes. Snijd de taleggio in dunne plakjes.
Aardappel-venkel gratin met taleggio maken:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de aardappelplakjes op met water en kook ze 3 minuten. Giet ze af, laat ze goed uitlekken en dep ze wat droog met keukenpapier. Zet de venkel ook op met water en kook deze 2 minuten. Giet deze af, laat deze ook goed uitlekken en dep deze ook wat droog met keukenpapier. Doe 1 el. olijfolie in een koekenpan en laat deze warm worden. Bak hierin de ui met de knoflook lichtbruin.
Vet een ovenschaal in met de resterende olijfolie en bedek de bodem dakpansgewijs met de helft van de aardappelschijfjes. Doe hier wat zout en versgemalen peper over en dan een laag met de helft van de venkelplakjes, de helft van de ui met knoflook, wat tijm en 1/3 taleggio. Beleg deze laag met de rest van de aardappelschijfjes en dan weer een laag venkel, ui met knoflook, wat tijm, zout, peper. Giet nu de slagroom rondom en over de venkel-aardappel laagjes en leg de resterende taleggio plakjes er bovenop. Bestrooi de schotel tot slot met de geraspte kaas en dek deze af met aluminium folie.
Bak de aardappel-venkel gratin 45 minuten met het aluminiumfolie erop zodat de venkel een aardappeltjes gaar worden. Bak de schotel daarna nog ca. 15 minuten zonder aluminium zodat de bovenkant goudbruin wordt en lekker bubbelt.
Heerlijk met zelfgebraden lamsbout!