Aardappels uit de oven met citroen

door Babs
Aardappels uit de oven met citroen

Als je verlangt naar warme zwoele zomeravonden met lekker eten moet je echt deze Griekse aardappels uit de oven met citroen, ofwel ‘patates fournou lemonates’ eens proberen. Je proeft gewoon de zon en zee, zalig!

Midden in de zomer, maar ook zomaar in de herfst krijgen wij soms ongelofelijk veel zin in wat extra zon. Het is zo heerlijk om dan gerechten te maken waardoor je je weer even op vakantie waant! Een van onze zon toppers is dit recept voor Griekse aardappeltjes uit de oven met citroen. Het is een fijne variant op onze gebakken aardappels of Franse aardappeltjes uit de oven.

In Griekenland of in Griekse restaurants combineren ze deze heerlijke aardappels altijd met een heerlijke Griekse feta salade en lekker gebraden vlees. Ze smaken dan ook echt fantastisch bij gebraden vlees of een lekkere salade. Het verschil met aardappels zoals wij die meestal eten is dat de citroen aardappels niet krokant zijn maar juist zacht en smeuïg.

Je maakt de citroen aardappeltjes uit de oven heel makkelijk. Je mengt de aardappel partjes lekker met olijfolie, citroen, oregano en wat peper en zout. Daarna zet je de ovenschotel met extra water ander half uur in de oven. De aardappeltjes zijn dan lekker doordrongen van citroen en lekker zacht met een goudgele kleur. Heerlijk!

Zo maak je aardappels uit de oven met citroen:

Aardappels uit de oven met citroen

Aardappels uit de oven met citroen

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels
  • sap van 1 citroen
  • 5 el olijfolie
  • 2 takjes verse oregano (of 1 tl gedroogd)
  • vers gemalen peper
  • 1/4 tl zeezout
  • 400 ml. water
  • *
  • Verder nodig:
  • Ovenschaal

Bereiding

Voorbereiden: 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aardappels in de lengte doormidden en vervolgens per helft in 2 of 3 'bootjes'. Verdeel ze over een ovenschaal en besprenkel de aardappeltjes met de citroensap en olijfolie. Strooi er wat versgemalen peper en zeezout over en bestrooi ze rijkelijk met de verse of gedroogde oregano. Meng de ingrediënten goed door de aardappels zodat alle aardappels rijkelijk door de olie, citroen en kruiden bedekt zijn. 

Aardappels uit de oven met citroen maken:

Laat langs de randen langzaam het water in de ovenschaal lopen en beweeg die langzaam heen en weer, zodat de hele bodem gelijkmatig met water is bedekt. Schuif de aardappeltjes in de oven en keer ze na ongeveer 30 minuten even om en bedruip ze. Laat ze nu nog een uur in de oven gaar worden. Ze mogen goudgeel kleuren en er moet nog een klein laagje water in de ovenschaal overblijven. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en dien heet op.  

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Καλή όρεξη!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!