Aardbeienmousse met zomerfruit gelei

door Babs
Aardbeienmousse

In de zomer is het heerlijk om te genieten van lichte toetjes, gemaakt van puur zomerfruit. Dit recept met aardbeienmousse is een echte favoriet. De mousse van aardbeien smaakt heerlijk met de frisse gelei van aardbeien en citroen. Echt een zomerkoninginnetje!

Aardbeien zijn superlekker in de zomer. Je proeft gewoon de zon! De combinatie van warm weer en fris fruit is natuurlijk altijd heerlijk. Vandaar dat wij heel veel zin kregen in een echt fris zomer toetje met veel fruit.

We zagen heerlijk recepten voor aardbeienmousse en zijn begonnen met recepten op basis van eiwit. De toetjes zagen er in alle recepten mooi uit, maar eiwit gebruiken om aardbeienmousse op te laten stijven is geen succes. In alle gevallen hadden we een bovenlaag van eiwitmousse en eronder aardbeien sap.

Aardbeienmousse met gelatine was een succes. Mocht je geen liefhebber zijn van gelatine, dan kan je ook agar agar gebruiken. Dit is een plantaardige variant van gelatine. Het verschil met gelatine is, dat agar agar voor stolling van je gerecht zorgt op kamertemperatuur. Het verliest wel zijn bindkracht na 2 dagen dus je kunt niet heel lang iets van tevoren maken (maar dat wil je toch niet met dit toetje, haha!).

Je maakt de aardbeienmousse door aardbeien te pureren en te mengen met geklopte slagroom. Dit verstevig je met gelatine. Daarna moet de mousse goed opstijven. Ondertussen maak je de gelei. Hiervoor pureer je de rest van de aardbeien en voeg je citroenrasp en gelatine toe. De gelei schep of giet je heel voorzichtig over de mousse. Dit laat je verder opstijven. Je maakt het toetje af met aardbeien en munt.

De bereiding tijd is voor het merendeel opstijven in de koelkast. Het toetje zelf heb je zo gemaakt. De combinatie van de citroen-aardbeien gelei (waar we zo nu en dan ook kersen of frambozen door mixen) en aardbeien mousse is superlekker. Probeer het zelf!

Zo maak je aardbeienmousse met zomerfruit gelei:

Aardbeienmousse

Aardbeienmousse met zomerfruit gelei

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.0/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor de mousse:
  • 250 gr aardbeien
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 el suiker
  • 200 ml slagroom
  • *
  • Voor de gelei:
  • 250 gr. aardbeien
  • 2 el. suiker
  • rasp van 1 (bio) citroen
  • sap van 1 citroen
  • 1,5 blaadje gelatine
  • *
  • Voor de versiering
  • 4 kleine aardbeien
  • 4 muntblaadjes

Bereiding

Voorbereiden:

Was alle aardbeien, maak ze schoon en verdeel ze in 2 gelijke porties van ca. 250 gram. Week de gelatine voor de mousse in ruim koud water. Rasp en pers de citroen uit. 

Aardbeienmousse met frisse gelei maken:

Maak eerst de aardbeienmousse: Pureer de eerste portie aardbeien. Verwarm de gepureerde aardbeien met de suiker in een pannetje totdat ze lauw zijn. Haal van het vuur. Knijp gelatine uit en roer deze door de aardbeien puree totdat alle gelatine is opgelost. Klop de slagroom stijf en roer deze door het aardbei gelatine mengsel totdat het een mooie egale mousse is. Verdeel de mousse over 4 glazen en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te laten stijven. Doe de gelatine voor de gelei vast in koud water. 

Maak na 1,5 uur de frisse gelei: pureer de rest van de aardbeien en voeg de citroenrasp en suiker toe. Roer dit goed door. Verwarm in een steelpannetje of magnetron het citroensap tot het lauwwarm is en roer daar de uitgeknepen gelatine door totdat deze is opgelost. Roer de citroen gelatine door de aardbeien puree en laat het even afkoelen. Giet dit daarna heel voorzichtig over de aardbeienmousse in de glaasjes. Zorg ervoor dat je de gelei er zachtjes opschept of giet. Als je de gelei er in een keer van boven opgiet kan deze door de mousse gaan en onderin (in plaats van bovenop) de mousse komen. Zet dit minimaal 1 uur in de koelkast om op te laten stijven. 

Maak de mousse af met wat aardbeien en munt: halveer de aardbeien en leg bovenop elk glaasje 2 helften met een blaadje munt. Je kunt het toetje het beste in de koelkast bewaren totdat je het serveert. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
Aardbeienmousse

Proef de zomer!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

2 reacties

Julie 9 juni 2023 - 3:11 pm

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met 11/2 blaadjes gelatine. Daar zit 9 blaadjes verschil in.

Reactie
Babs 27 juni 2023 - 9:29 am

Dag Julie, 11/2 is anderhalf blaadje. Ik zal het aanpassen naar 1,5. Ik hoop dat het dan duidelijker is. Dank je wel voor je feedback, sorry voorde onduidelijkheid🍓Hoop dat je gerecht toch lekker was en is gelukt! Groetjes, Babs

Reactie
error: Content is protected !!