Dit is zo’n fijn recept voor een etentje! Helemaal met kerst want je maakt het (ruim) van tevoren en op de avond zelf haal je het gewoon uit de vriezer. Deze semifreddo is heerlijk luchtig geklopt met fijne hazelnoot erdoor en karamel-hazelnoten crips erover. Semifreddo krijg je meestal in een plak maar ik giet het gewoon in vormpjes, zodat je voor iedereen een klein semifreddo toetje hebt.
Ik ben dol op het geven van etentjes maar wil wel zelf genieten als iedereen er is. Dus zorg ik voor gerechten die ik van tevoren kan klaarmaken en daarna bijna zonder extra werk kan opdienen. Dit toetje is een van mijn favorieten, want het is niet superveel werk om te maken, kan je invriezen en 10 minuten voordat je het wilt serveren zo opdienen.
Wat is semifreddo?
Semifreddo is eigenlijk luchtig, geklopt roomijs waar je heerlijke ingrediënten in doet die samen met het lobbig geklopte ijs heerlijk smaken. Het idee voor dit recept kwam ik tegen in de bijbel van de Italiaanse keuken, een geweldig kookboek! Alleen laat ik de kersen weg en maak ik flink wat minder want wij hebben weken semifreddo gegeten nadat ik dit de eerste keer maakte, haha!
Het toetje maak je in 3 delen; je maakt eerst de hazelnootpasta. Dat is echt leuk om te doen; je roostert de hazelnoten in de oven en maalt ze dan in een keukenmachine met wat suiker net zo lang tot het een zachte pasta wordt (soort pindakaas). Het is erg leuk om de noten te zien veranderen in pasta! Daarna klop je de slagroom en tot slot klop je de eidooiers met suiker au bain marie tot een luchtige mousse.
Nu spatel je de hazelnoot pasta door de geklopte eiwitmousse, daar spatel je de slagroom door en als het goed is gemengd schep je dit in de vormpjes. Dit gaat in de vriezer.
Met hazelnoot karamel crips
Om het helemaal lekker te maken ga je nu de hazelnoot, karamel crips maken. Hiervoor rooster je eerst de hazelnoten. Daarna maak je karamel, de enige uitdaging daarvan is om niet te roeren. Je mengt de hazelnoten door de karamel en stort dit op een stuk bakpapier. Zodra het goed is afgekoeld hak je dit in de keukenmachine tot grove stukken.
Haal 10 minuten voor het serveren de semifreddo’s uit de vriezer en leg op elk bord een semifreddo. Bestrooi deze met de hazelnoten karamel chips en serveer!
Zo maak je de Semifreddo met hazelnoten:
Ingrediënten
- Voor de semifreddo:
- 300 ml slagroom
- 60 gr eidooier (dit zijn ca. 3 grote eidooiers)
- 75 gr. fijne kristalsuiker
- 100 gr. hazelnoten zonder vel
- Voor de karamel-hazelnoot crisp:
- 38 gr. suiker
- 1 el water
- 25 gr hazelnoten
- druppeltje citroensap
Bereiding
Semifreddo met hazelnoten voorbereiden:
Rooster alle hazelnoten in twee porties (100 gram en 25 gram) 15 minuten op 150˚C en laat ze goed afkoelen.
Semifreddo met hazelnoten maken:
Maak eerst de hazelnoten pasta: maal de geroosterde hazelnoten met 1 el suiker in de keukenmachine, maal net zo lang totdat je en soort pindakaas hebt, dat duurt even. Maak nu de semifreddo: klop de slagroom totdat hij stevig is maar niet helemaal stijf. Zet nu een pan met een bodem water op. Doe de eidooiers met de suiker in een flinke (ijzeren) kom en hang deze in de pan met het water. De bodem van de kom mag het water niet raken (dit is au bain marie koken). Klop het ei- suiker mengsel tot een luchtige mousse. Deze is klaar als deze witter wordt en gaat binden. Je moet hier wel even voor kloppen (minuut of 5). Spatel de hazelnotenpasta voorzichtig door de geklopte eiwitmousse, daar spatel je de slagroom ook door en als het goed is gemengd schep je dit in de vormpjes. Dit gaat minimaal 3 uur in de vriezer. Nu heb je alle tijd om de hazelnoot-karamel crips maken. Doe de suiker met het water en enkele druppels citroensap in een sauspan en roer dit goed door. Zet het vuur laag aan en laat de suiker oplossen zonder te roeren! Je mag de pan wel walsen:-) Zodra de suiker lichtbruin kleurt en naar karamel gaat ruiken mag het vuur uit en kan je roeren. Roer nu de geroosterde hazelnoten erdoor. Leg een stuk bakpapier op een plank en giet de hazelnoot-karamel erop. Dit laat je goed afkoelen. Zodra het afgekoeld is, breek je dit in grote stuk en maal je dit in de keukenmachine tot grove stukken.
Haal 10 minuten voor het serveren de semifreddo's uit de vriezer en leg op elk bord een semifreddo. Bestrooi deze met de hazelnoten karamel chips en serveer!
Een heerlijk toetje, geniet er samen lekker van!