Omdat we vroeger vaak op vakantie gingen naar Frankrijk zijn we opgegroeid met artisjokken eten. Artisjokken bereiden we met ons favoriete artisjokken recept met mayonaise of vinaigrette. Artisjokken zijn niet alleen heerlijk, het eten is ook gezellig. En ze zijn ze super gezond, wat wil je nog meer!
Artisjokken zag je tot voor kort niet heel veel in Nederland. Als we ze vonden waren we superblij omdat we eindelijk weer eens artisjokken konden eten. Gelukkig zie je ze steeds vaker!
Artisjok kopen
In de Zuidelijke keukens zie je veel artisjok recepten. Hier worden vaak wat kleinere artisjokken voor gebruikt en gaat het vooral om de artisjokken bodem, niet zo zeer om de hele artisjok. Wij eten juist graag de grote artisjok in zijn geheel. Hiervoor heb je een grote artisjokken nodig die je hier vooral in augustus en september in de supermarkt of op de markt kunt vinden.
Artisjok recept
Als je mooie artisjokken hebt gekocht, laat ze dan niet te lang liggen. Ze worden dan steeds droger en bruiner. Het liefst eet je ze dezelfde avond of middag nog op.
Je spoelt de artisjokken af onder de kraan. Duw hierbij de blaadjes iets naar buiten zodat er ook wat water binnen in de artisjok komt. Daarna snijd je de steel zo kort mogelijk aan de onderkant af en zet je de artisjokken met wat citroensap in een grote pan op met ruim koud water. Citroen geeft een lekker smaakje aan de artisjok en zorgt ervoor dat de artisjok niet zo verkleurd.
Laat artisjokken aan de kook komen en kook ze in 40 – 45 minuten gaar (dit is de kooktijd voor grote artisjokken van ca. 15 cm doorsnee, kleinere artisjokken zijn sneller gaar). De artisjokken zijn gaar als je met een vork makkelijk in onderkant (waar de steel zat) kunt prikken. Haal de artisjokken met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken voordat je ze op de borden legt.
Artisjok eten
Van de artisjok kan je twee dingen eten; de binnenkant van de buitenste blaadjes en de bodem. De blaadjes haal je er tijdens het eten een voor een af en dip je in een lekker sausje.
Op een gegeven moment wordt het vruchtvlees in de blaadjes steeds minder en worden de blaadjes paarser. Dit betekent dat je dichter bij de artisjok bodem komt. De dunne blaadjes kan je er allemaal afhalen, hier zit geen vruchtvlees meer aan.
Nu kan je de artisjokbodem aansnijden. De bodem geeft zich niet zomaar gewonnen; je moet eerst het laagje stro met een scherp mes eraf snijden. Als dat gelukt is, draai je de artisjokbodem even om en snijd je de rest van de steel eraf.
Daarna kan je smullen! Wij snijden de bodem altijd in stukjes en dippen hem in citroen mayonaise (die kopen we kant en klaar) of een heerlijke kruidenazijn vinaigrette.
Zo maak je het artisjokken recept met 2 sausjes:
Ingrediënten
- 4 (grote) artisjokken
- 1/4 el. citroensap
- 4 el citroen mayonaise
- *
- Voor de azijn vinaigrette:
- 1 hardgekookt ei
- 1 augurk
- 1 dl. (witte wijn) azijn
- 1 1/2 dl zonnebloem olie
- 1 tl. mosterd
- peper
- zout
- 1/2 el. verse peterselie fijngehakt
- 1 gesnipperd uitje
- 2 tl. kervel of dragon
Bereiding
Voorbereiden:
Snijd de stelen van de artisjokken zo kort mogelijk af en spoel ze af onder de kraan. Vul een grote pan met koud water en doe de artisjokken erin. Artisjokken drijven vaak in het water. Je kunt ze tegen elkaar leggen zodat ze vastklemmen en onder water blijven (of laten drijven en met de deksel wat onder water duwen). Voeg de citroensap toe en zet de pan klaar totdat je gaat koken.
Voor de kruidenazijn vinaigrette: snipper de ui, hak de peterselie klein en snijd het ei en de augurk in kleine blokjes.
Artisjokken koken en maken:
Zet de artisjokken op totdat ze koken. Temper het vuur zodat ze zachtjes koken en laat ze 40-45 minuten koken.
Maak ondertussen de kruiden azijn vinaigrette (kan je overslaan als je voor citroen mayonaise kiest): meng de azijn met de kruiden en klop de mosterd erdoor. Klop daarna rustig de olie erdoor en voeg aan het eind de kleine stukjes ei en augurk toe.
Haal de artisjokken met een schuimspaan uit de pan en laat ze boven de pan goed uitlekken. Leg op elk bord een artisjok en geef er in een apart bakje wat mayonaise of vinaigrette bij. Zet een kom of de lege pan op tafel voor om de blaadjes en stro in te doen tijdens het eten.
Zooo lekker, ik heb er nu alweer zin in!