Er zijn van die recepten die je altijd nodig hebt. Bij ons is dat dit recept; voor fantastische focaccia. Het is zo leuk om te doen en zo verschrikkelijk lekker! Het lijkt heel wat, zo’n plaat vol focaccia maar bij ons is ‘ie altijd in een paar uur leeg!
Focaccia Genovese
Je hebt verschillende soorten focaccia. Dit recept is voor focaccia Genovese; een knapperige, niet al te dikke focaccia met typische kluitjes erin. Je maakt het met pure ingrediënten en olijfolie. Ik maakte deze focaccia voor het eerst na een artikel in delicious. Omdat ik niet helemaal goed uitkwam met de ingrediënten en verhoudingen heb ik het recept net zo lang aangepast totdat het resultaat perfect is. Zo fijn want het is nu ons favoriete familierecept 💖
Eerst het deeg
Goede focaccia begint met het maken van het deeg. Dit is supermakkelijk; je doet alle ingrediënten bij elkaar in de kom en zet de deegmixer aan. Je laat het deeg rustig ongeveer 10 -15 minuten mixen. Belangrijk bij de ingrediënten is dat je de juiste bloem hebt, dat is tipo ’00’ bloem. Dit is onze patentbloem, alleen dan nóg fijner. Deze wordt in de Italiaanse keuken speciaal gebruikt voor pizza én focaccia. Je kunt gelukkig tegenwoordig 00 bloem bij de supermarkt kopen.
Daarna rijzen
Zodra je deeg klaar is, laat je het in de kom. Hier doe je vershoudfolie over, deze vet je van tevoren in met olijfolie. Ik leg het folie altijd op de aanrecht, giet er wat olie op, smeer het in met een keukenrol doekje en dan doe de folie met de oliekant naar beneden over de kom. De kom zet je minimaal een uur of twee op een plek waar het ongeveer 20 graden is en waar het niet tocht. Als het deeg qua omvang is verdubbeld kan je verder!
Na de eerste rijs, vet je een bakplaat in. Hier stort je het deeg op. Nu trek je het deeg over de plaat alle kanten op, totdat je plaat is bedekt met deeg. De bakplaat dek je ook af met vershoudfolie, deze vet je ook in en span je over de bakplaat. De olie zorgt ervoor dat het deeg niet aan de folie gaat plakken. Je kunt nu gerust je gang gaan, want dit deeg mag ook 1- 2 uur rijzen.
Salamoia en topping
Na de tweede rijs begint het leuke werk, de salamoia en de topping! Je haalt eerst de folie van het deeg (als dit toch blijft plakken, trek het folie er dan langzaam vanaf terwijl je met een spatel het deeg eraf schraapt). Daarna duw je putjes in het deeg en maak je de salamoia. Dit is een mengsel van olijfolie, water en zout, het maakt de foccacia lekker knapperig.
Je doet de ingrediënten bij elkaar, goed roeren en gieten maar. Je ziet dat de salamoia vanzelf in de kluitjes komt. Zodra dit klaar is kan je aan de slag met de topping. Hier kan je voor nemen wat je wilt. Ik gebruik meestal fijn gesneden rozemarijn en vul dit aan met wat ik in de kruidentuin heb; oregano, marjoraan. Soms doe ik er lekkere kalamata olijven in of strooi ik er wat kaas over, alles kan!
Kort afbakken en smullen maar!
Nadat je de topping over je focaccia hebt gestrooid kan de focaccia de oven in. Normaal bakken ze focaccia’s op hele hoge temperaturen. Normale consumenten ovens komen niet hoger dan 240°C. Ik zet mijn (hete lucht) oven dan ook altijd zo hoog mogelijk. Daar bak ik de focaccia in 8 minuten lekker knapperig. Halverwege draai ik de focaccia altijd even om. Blijf er even bij want elke oven is anders, het kan sneller gaan of langzamer.
Dat is het! Snijd de focaccia in reepjes of stukken, dip hem lekker in aioli, extra vierge olijfolie met wat peper en zout, gorgonzola dolce of gewoon naturel.
Zo maak je deze fantastische focaccia:




Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 10 gram droge gist
- 30 gram kristalsuiker
- 600 gram bloem tipo '00'
- 60 ml. extra vierge olijfolie
- 15 gram gemalen zeezout
- *
- Voor de salamoia en topping:
- 7,5 gram gemalen zeezout
- 30 ml. extra vierge olijfolie
- kruiden naar smaak (rozemarijn, salie, oregano, marjolein)
- *
- Verder nodig:
- Bakplaat van 60 x 30 cm
Bereiding
Mijn fantastische focaccia voorbereiden:
Dit recept is voor een bakplaat van 64 x 31 cm. Je kunt de hoeveelheid ingrediënten aanpassen aan de bakplaat of vorm die je zelf gebruikt.
Voeg alle ingrediënten van het deeg bij elkaar in een mengkom en giet er 400ml lauwwarm water bij. Kneed dit 10-12 minuten tot een mooi en elastisch deeg. Zet het deeg weg in een kom die je afdekt met vershoudfolie. Smeer de binnenkant van de folie in met olijfolie - zodat het deeg, mocht het flink rijzen- niet vast komt te zitten tegen de folie. Zet de kom weg op een warme plek (niet in de zon of op een plek waar het tocht) tot het deeg is verdubbeld in omvang.
Mijn fantastische focaccia maken:
Vet de bakplaat in met 1,5 el olijfolie en stort het deeg op de bakplaat. Trek en masseer het deeg over de bakplaat net zolang dat deze helemaal bedekt is met het deeg. Probeer het deeg zo gelijk mogelijk te verspreiden. Span vershoudfolie (wat aan de binnenkant weer is ingevet met olijfolie) over de bakplaat en zet deze weg totdat het deeg is verdubbeld in omvang. Maak nu de salamoia; meng hiervoor het water met het zout en olijfolie. Roer totdat het zout is opgelost. Verdeel de salamoia over het deeg en duw daarna puntjes in het deeg waar de salamoia in loopt. Strooi tot slot je kruiden over de foccacia, dek de foccacia weer af en laat deze lekker doorrijzen tot hij ongeveer 2 cm. hoog is. Verwarm nu je oven voor zo heet als het kan (onze oven gaat tot 240 °C) en doe de foccacia in de oven. Afhankelijk van de temperatuur is je foccacia in 8-15 minuten klaar. Dit gaat best snel dus blijf erbij. Je kunt de foccacia halverwege ook even draaien voor een mooi egale bruining. Dat is het! Laat je foccacia afkoelen, snijd hem in repen, stukken, wat je wilt en geniet. Heerlijk met snelle vitello tonnato, melanzane of heerlijke toscaanse groentesoep😋
Hmmmmm delizioso! Ook lekker met snelle vitello tonnato, melanzane of heerlijke toscaanse groentesoep. Buon appetito 😋
