Dit Oostenrijkse röstipannetje met spek en ei kan ik elke week wel maken, zo dol is iedereen erop. Het is een variant op het nationale gerecht van Tirol waarbij ze restjes braadvlees mengen met gebakken aardappelen, spek en ei, want wij maken Tiroler Gröstl met rösti. Wij aten het voor het eerst in de besneeuwde bergen in Tirol en hebben thuis deze variant bedacht. Het is een heerlijk gerecht en je hebt het zo gemaakt!
Officiële Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl kan je bijna overal in Tirol krijgen. Het wordt meestal geserveerd in een zwart braadpannetje met steel en ziet er heerlijk uit. Het bestaat uit restjes vlees (bijvoorbeeld rosbief), gebakken ui met spek, gebakken aardappelen met wat komijn en kleingesneden peterselie erdoor. Hier bovenop komt een gebakken eitje en meestal wat zure room. Dat is het! Het is een echt gerecht voor in de kou, behoorlijk zwaar maar prima als je nog een lange wandeling moet maken, gaat schaatsen, de hond uitlaten of verder gaat skiën of langlaufen.
Ons eerste pannetje aten we in Serfaus en vergeten we nooit meer. Het uitzicht, de kou, het buiten eten en de smaak, echt een heerlijke combinatie. Je begrijpt dat we vaak terug zijn gegaan naar het restaurant met ‘het pannetje’ zoals we het noemden. We wisten toen nog niet dat we verknocht waren we geraakt aan de enige echte Tiroler gröstl!
Een beetje van onszelf en een beetje uit Tirol
Eenmaal thuis hadden we toen het kouder werd zo’n zin in een Oostenrijks pannetje dat we deze zelf hebben gemaakt. Het is een iets lichtere variant dan de Oostenrijkse. Wij gebruiken bijvoorbeeld geen restjes braadvlees én spek maar alleen (magere) spekjes. We gebruiken ook geen gebakken aardappelen maar rösti, dat vinden we zo lekker! We strooien er bosuitjes over, dat maakt het net iets frisser en eten er een frisse groene salade bij. Kortom, het lijkt er veel op maar is toch net iets anders.
Je hebt in een kleine drie kwartier de pannetjes op tafel staan. Wij maken voor iedereen een pannetje omdat we toevallig kleine ovenschaaltjes hebben. Als je die niet hebt maak je gewoon één grote ovenschotel. Je bakt de rösti met ui en spekjes lekker bruin in twee aparte pannen. Je kunt hier nog wat kruiden als karwijzaad en/of marjolein doorheen doen. Je mengt alles door elkaar en verdeelt dit over de ovenschaaltjes. Hier strooi je geraspte kaas over en breek je een ei boven. Dit gaat een kwartier in een voorverwarmde oven en klaar ben je!
Je maakt het af met lekkere sour cream en bosuitjes en het genieten kan beginnen❤️️
Zo maak je Tiroler Gröstl met rösti:
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui
- 4 verse eieren
- 150 gr geraspte (pittige) kaas
- 125 ml sour cream
- 750 gr kant en klare rösti (zak, vriezer)
- 3 bosuitjes
- 250 gr. magere spekjes
- 3 el zonnebloem olie
- 1/2 el olijfolie
- peper, zout
Bereiding
Voorbereiden:
Snipper de ui. Maak de bosuitjes schoon, snijd ze in dunne ringen. Spoel de bosui ringetjes af in een vergiet en laat ze uitlekken.
Tiroler Gröstl met rösti maken:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan en laat dit warm worden. Giet in een keer alle rösti in de pan met olie en schep alles goed om. Zet het vuur nu hoog en laat de rösti 4 minuten goed bakken. Roer vervolgens de rösti goed om en bak dit weer 4 minuten. Voeg nu de gesnipperde uit toe en strooi wat zout over de rösti. Roer nu de rösti weer om. Bak de rösti nog ca. 10 minuten om en om zodat deze goudbruin en knapperig is. Bak -terwijl de rösti op staat- in een aparte pan de spekjes uit zodat ze lekker knapperig zijn. Zet het vuur uit zodra de spekjes klaar zijn.
Vet 4 ovenschaaltjes in (of 1 grote schaal) met de olijfolie op een keukenpapiertje. Meng de gebakken spekjes door de rösti en verdeel dit over de 4 ovenschaaltjes (of stort het in de grote ovenschaal). Strooi over het rösti pannetje wat gemalen peper, 2 el geraspte kaas en breek er een rauw ei boven, zodat deze mooi in het midden komt. Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven en laat deze ca. 15 minuten staan zodat het ei is gestold, de kaas is gesmolten en de rösti lekker knapperig is.
Haal de schaaltjes voorzichtig uit de oven en doe op rösti pannetje een eetlepel zure room. Bestrooi de schaaltjes met bosuitjes en maak het af met peper en zout. Heerlijk met een frisse groene salade!
Zo verschrikkelijk lekker, de jongens zijn echt gek op!