De allereerste hap Melanzane alla parmigiana vergeten we nooit meer, zo lekker was het. Melanzane alla parmigiana is een soort lasagne opgebouwd uit laagjes in ei en kaas beslag gefrituurde aubergines, tomatensaus, mozzarella, Parmezaanse kaas en basilicum. Je proeft gewoon de zon in dit heerlijke (vegetarische) gerecht!
Alweer een tijdje terug zaten we nietsvermoedend op een warm strand in Sicilië en schoven we met alle andere Italianen aan voor de lunch. Omdat we altijd lokale gerechten proeven bestelden we Melanzane alla parmigiana. We kregen een ovenschoteltje met een heerlijk naar tomaten ruikende soort lasagne. De laagjes bleken alleen niet van pasta maar van aubergines te zijn. De eerste hap was een echte smaak sensatie. De combinatie van de warmte, het uitzicht, de tomatensmaak, de kaas met aubergines was goddelijk!
Eigenlijk zijn we niet zo dol op aubergines, dus dat dit het voornaamste ingrediënt was van de Melanzane was wel een verrassing. Je frituurt de aubergines in een lekker beslag van ei met Parmezaanse kaas. Daarna gaat er pure tomatensaus over en mozzarella, Parmezaan en basilicum. Dus de aubergine wordt goed ‘verstopt’. Juist de combinatie van alle heerlijke ingrediënten maakt deze ovenschotel zo lekker. Hij kwam met stip op 1 binnen en is altijd in onze top 5 gebleven.
De Melanzane alla parmigiana is een heerlijke schotel voor in de zomer of een knusse koude avond. Het is een pure groente schotel dus ook geschikt voor vegetariërs. Wij eten hem het liefst met brood, zodat er niets van de lekkere saus verloren gaat.
Afhankelijk van je ovenschotel kan je 3 of meer lagen aubergines met tomatensaus maken. Je ziet het zelf aan de hoeveelheid aubergines die je hebt gefrituurd. Als je teveel overhoudt maak je meer lagen. De aubergines frituren kost even tijd, daarna ben je zo klaar. Buon appetito!
Zo maak je de lekkerste Melanzane alla parmigiana:
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 5 eieren
- 100 gr. bloem
- 100 gr. geraspte Parmezaanse kaas
- 3 dl. zonnebloemolie
- 1 1/2 bol mozzarella
- 425 ml (Mutti) gezeefde tomatensaus
- 15 blaadjes basilicum
- zeezout
- versgemalen peper
- *
- Verder nodig:
- Hapjes of braadpan
- Schuimspaan of tang
- Ovenschotel
Bereiding
Voorbereiden:
Was de aubergines, maak de uiteinden schoon en snijd ze in de lengte in dunne plakken (hoeft niet superdun). Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan of andere iets diepere pan. Snijd de mozzarella in kleine blokjes en zet ze even koel weg.
Klop de eieren los met peper en zout en klop er 2 eetlepels Parmezaanse kaas door. Vul een diep bord met bloem en zet een groot plat bord klaar bedekt met keukenpapier.
De lekkerste Melanzane alla parmigiana maken:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal een voor een de plakken aubergine door het bloem en doop ze vervolgens goed in het ei-Parmezaan mengsel. Frituur de plakken daarna in het vet totdat ze lichtbruin kleuren. Draai ze in de pan zodat beide kanten lichtbruin kleuren. Haal ze eruit met een schuimspaan of tang en laat ze uitlekken op het bord met keukenpapier. Doe dit in verschillende rondes totdat alle plakken gefrituurd zijn. Afhankelijk van je pan passen er 3 of meerdere plakken tegelijk in het vet.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met 1/3 van de tomatensaus. Leg hierop een laag (ongeveer 1/3) gefrituurde aubergines en strooi er 1/3 van de mozzarella over. Strooi er 1/3 Parmezaanse kaas, gemalen peper en wat basilicum blaadjes over. Leg hier weer een laag (1/3) aubergines bovenop en bedek deze met 1/3 van de tomatensaus. Strooi 1/3 van de mozzarella, Parmezaanse kaas, gemalen peper en basilicum blaadjes erover. Leg de laatste laag aubergines in de schotel en bedek deze met de resterende tomatensaus. Hier strooi je de rest van de mozzarella, Parmezaanse kaas, gemalen peper en basilicum blaadjes over.
Zet de schotel 15 minuten in de oven. Je kunt de schotel warm eten maar hij is ook lauwwarm of koud heerlijk!
2 reacties
Kun je het ook in de olijfolie frituren ??
Zonnebloemolie ben ik niet zo gek op qua vetten.
Meet vriendelijke groet,
Karin van den Bos
Hoi Karin, dat kan prima. Als je maar een plantaardige olie gebruikt om te frituren en bij olijfolie geen ‘extra vierge’ olijfolie, maar gewone. Wat heerlijk dat je Melanzane gaat maken, ik krijg er nu alweer zin in! Groetjes, Babs