Boeuf Bourguignon van Julia Child

door Babs
Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon is een echte Franse klassieker. Het is een heerlijke stoofpot van suddervlees, rode wijn, tijm en laurier, zilveruitjes, champignons en bouillon. Ons favoriete recept komt van Julia Child, een ware kooklegende. We hebben haar recept iets vereenvoudigd. Net zo lekker, een stuk makkelijker!

Het lekkerste recept

Onze kast staat vol met kookboeken waaronder ‘Escoffier’. Dit is het kookboek van de Franse chef kok en legende Auguste Escoffier, die in de negentiende eeuw voor het eerst het recept voor boeuf bourguignon opschreef. Daarna zijn er talloze boeuf bourguignon recepten gepubliceerd. Het lekkerste en meest inspirerende recept vinden wij het recept van Julia Child. Wat daarbij meespeelt, is dat we daarbij steeds moeten denken aan film film Julie en Julia. Hierin heeft Julia, gespeeld door Merl Streep het steeds over ‘butter’ en kan ze niet stoppen met praten over Franse recepten en hoe lekker het allemaal is. Ongelofelijk veel zin in koken en eten krijg je ervan.

Op zn Julia’s, maar dan makkelijker

Julia Child heeft Frans leren koken aan de prestigieuze Franse kookschool le Coron Bleu. Zij maakt boeuf bourguignon dan ook op de officiële manier; saus maken en inkoken, uitjes glaceren en met champignons ‘sautés au beurre’. Wij hebben deze stappen vereenvoudigd zodat je wel heerlijke boeuf bourguignon krijgt, maar met minder werk.

Je begint met de boeuf met het schoonmaken van de groente en het snijden van het vlees. Dit kan je van tevoren doen. Dan kook je de spekjes even waarna je ze in een dikke braadpan bakt. Daarna bak je het vlees en wortel met ui. Het is belangrijk dat je niet al het vlees tegelijk bakt want dan schroeit het niet snel genoeg dicht en verliest het veel vocht.

Nadat je alles hebt gebakken gaat het vlees met de spekjes terug in de pan, hierover strooi je zout en peper en dit schep je even om. Daarna bestuif je het vlees met bloem. Dit schep je ook om en dan gaat de pan zonder deksel 4 minuten de oven in. Het vlees wordt lekker knapperig en hussel je een keer, daarna gaat het nog een keer de oven in. Hierna zet je de pan terug op het vuur en blus je alles met (veel) wijn. Je roert eventuele vleesresten op de bodem los, waarna je overige ingrediënten toevoegt. Nu gaat de boeuf lekker lang stoven in de oven (met de deksel op de pan).

Na 2,5 tot 3 uur sudderen gaat Julia de saus zeven, de uitjes worden geglaceerd en de champignons gebakken in boter. Wij voegen gebakken champignons en zilveruitjes toe aan de stoof en laten de boeuf nog even doorsudderen met de deksel iets van de pan totdat hij lekker is ingedikt en klaar is om te eten.

Zo maak je Julia’s Boeuf Bourguignon:

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon van Julia Child

Recept printen
Aantal personen: 6 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.1/5
( 28 beoordeling )

Ingrediënten

  • 11/2 el (bak) olijfolie
  • 1/2 el boter
  • 2 wortels in plakjes
  • 1 kg suddervlees in blokjes van 4 cm
  • 1 ui in 1/4 ringen
  • 3 tenen knoflook
  • 700 ml hete runderbouillon
  • 3/4 fles rode wijn
  • 1 1/2 el bloem
  • Peper
  • Zout
  • 1 tl tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 el tomatenpuree
  • 20 zilveruitjes
  • 250 gr champignons
  • 100 gr gerookte spekjes

Bereiding

Voorbereiden:

Droog het vlees met keukenpapier, snijd het in stukken van ca. 4 cm. Rasp of was de wortel en snijd deze in dunne plakjes. Maak de ui schoon, halveer de ui en halveer de helft nogmaals. Snijd deze helften in dunne plakjes. Maak de knoflook schoon en plet deze flink met een groot mes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.

Julia's Boeuf Bourguignon maken:

Verwarm de oven voor op 230°C. Kook de spekjes 10 minuten in 1,5 liter water. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Bak de spekjes in de braadpan in 1 eetlepel olijfolie in 2-3 minuten lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Bak nu de helft van het vlees in dezelfde pan op een hoog vuur tot het mooi bruin is. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en houd het even apart. Bak nu de rest van het vlees op dezelfde manier.

Bak nu de plakjes wortel en ui lichtbruin in de zelfde pan. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en bewaar ze apart van de spekjes en het vlees. Doe het vlees met spekjes in de pan doe er wat versgemalen peper en zout over. Roer het even goed om en bestrooi het vlees met bloem. Roer dit ook goed om en zet de pan met vlees 4 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Roer het vlees even daarna even om en zet het nog 4 minuten in de oven zodat het vlees een mooi bruin korstje heeft. Zet de pan weer op het vuur en verlaag de temperatuur van de oven naar 165°C.

Giet de wijn over het vlees en roer hier bodem goed mee los. Giet de bouillon bij het vlees zodat het net onderstaat. Doe de tomatenpuree, de wortel met ui, knoflook, tijm en laurierblad erbij en verwarm het totdat het net pruttelt. Doe de deksel op de pan en zet deze in de oven. Laat de boeuf nu 2,5 - 3 uur langzaam sudderen. Het vlees is gaar als je er met een vork makkelijk in kunt prikken.

Maak ondertussen de champignons. Doe hiervoor 1/2 el. olijfolie met 1/2 el boter in een pan en zet deze hoog. Als het schuim van de boter wegtrekt voeg je de champignons toe. Roerbak de champignons in 4-5 minuten bruin en zet ze daarna apart. Als het vlees zacht en gaar is doe je de zilveruitjes en gebakken champignons bij de boeuf stoofpot en laat je dit met de deksel op een flinke kier nog 15 minuten zachtjes pruttelen. Je boeuf bourguignon is klaar!

Verwijder de laurier en het lege takje tijm. Mocht je boeuf nog teveel vocht bevatten dan kan je deze nog iets langer laten inkoken zonder deksel op de pan.

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Heerlijk met zelfgemaakte aardappelpuree ❤️

Bon appetit!

De allerlekkerste aardappelpuree
Familie favorieten
error: Content is protected !!