Frambozen zijn onze meest geliefde fruitsoort. Zodra het frambozenseizoen is aangebroken en ze op de markt verkrijgbaar zijn eten wij ze volop. Het meest favoriete frambozen gerecht is wel onze frambozentaart met mascarpone en monchou vulling. Heerlijk op een zomermiddag of als toetje!
Eigenlijk vinden wij frambozen overal lekker in. Of het nou jam is, een smoothie, brownie of taart. Het is een heerlijk kadootje van moeder natuur. Het liefst eten wij het hele jaar door frambozen. We merken alleen wel een groot verschil tussen de frambozen in het seizoen, die vol van smaak zijn en mooi van kleur en de wat waterige frambozen de rest van het jaar. Dus zodra de prijzen dalen en het aanbod groter wordt op de markt slaan we onze slag en maken we lekkere dingen met frambozen. Zo ook deze heerlijke zomerse frambozentaart met luchtige mascarpone crème.
In de zomer eten we liever geen hele zware taarten dus de frambozentaart is gemaakt van lekker luchtig deeg met poedersuiker (wat het iets minder zoet maakt), bloem, een eidooier, boter en citroenrasp. De bodem bak je blind voor (zie uitleg in het recept) en vul je met een luchtige crème. De crème maak je echt heel makkelijk. Je mixt een eidooier met suiker, monchou kaas, wat rozenwater (hoeft niet, wel lekker), mascarpone en klaar ben je. Je laat de crème even opstijven in de koelkast en daarna vul je hiermee de taartbodem.
Tot slot maak je de bovenkant van de taart mooi op met de frambozen en strooi je er rijkelijk poedersuiker over. De taart is niet erg zoet en juist daarom proef je de frambozen zo goed. Het is een fantastische taart voor de zomer. Heerlijk als toetje met eventueel een glaasje dessert wijn of lekker overdag. Als ontbijt kan natuurlijk ook, haha!
Geniet van de zomer!
Zo maak je de frambozentaart met mascarpone crème vulling:
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 240 gr bloem
- geraspte schil van 1 /2 citroen
- 1 eierdooier
- 112,5 gr ongezouten roomboter
- Mespuntje zout
- 75 gr poedersuiker
- *
- Voor de crème en topping:
- 1 eidooier
- 50 gr fijne kristalsuiker
- 250 gr mascarpone
- 1 pakje monchoukaas
- 1 tl rozenwater
- 400 gr frambozen
- Poedersuiker
- *
- Verder nodig:
- Springvorm 25 cm
- Mixer
Bereiding
Voorbereiding:
Je kunt van tevoren vast het deeg maken. Meng hiervoor de bloem, het zout, de citroenrasp, poedersuiker met de boter en de eidooier tot een kneedbaar deeg. Voeg eventueel tijdens het kneden nog een (halve) eetlepel water toe en vorm van het deeg een bal. Leg de bal ongeveer 45 minuten tot een uur in de koelkast. Vet vast de vorm met een losse bovenkant in met wat boter.
Frambozentaart met crème vulling maken:
Bak eerst de taartbodem: verwarm de oven voor op 170 °C. Druk het deeg uit in de ingevette vorm zodat je een rand krijgt van 2-3 cm. Prik met een vork gaatjes in de bodem en vul de bodem op met bakbonen of een bak kralen ketting zodat de bodem tijdens het bakken niet omhoog komt. Dit heet 'blind bakken'. Bak nu de bodem in ca. 25 minuten gaar met een lichtbruine rand. De rest van de bodem blijft licht van kleur. Haal na het bakken de taartbodem uit de oven, haal de rand van de springvorm af en laat afkoelen.
Maak daarna de créme: mix de eidooier met de fijne kristalsuiker op hoge snelheid tot een luchtig lichtgeel mengsel. Voeg het rozenwater (je kunt dit ook weglaten als je het niet makkelijk kunt verkrijgen) en de monchou kaas erdoor en klop dit op een lagere snelheid mee. Meng vervolgens de mascarpone erdoor en klop op lage snelheid totdat je geen klontjes meer ziet. Zet de crème tot gebruik in de koelkast (je kunt deze tot 2 dagen van tevoren maken).
Maak de taart op: als de bodem goed is afgekoeld en de vulling in de koelkast wat stijver is geworden kan je de taart afmaken. Vul de taartbodem met de crème en vul de bovenkant van de taart met de lekkere zomer frambozen. Tot slot bestuif je de taart met poedersuiker. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.
Bon appetit ♥