Amaretti citroen cheesecake

door Babs
Amaretti citroen cheescake

Als je een taart wilt maken en eten die je niet meer uit je hoofd krijgt omdat hij zo lekker was én je er zo vrolijk van wordt moet je deze amaretti citroen cheesecake maken! Je hoeft de taart niet te bakken. Hij hoeft alleen maar op te stijven in de koelkast. De bodem is van amaretti koekjes en de vulling is van mascarpone met ricotta, limoncello en citroen. Een heerlijke verwentaart.

Echte oppepper voor je humeur

Er zijn gerechten waar je gewoon van opknapt. Niet alleen liefde gaat namelijk door de maag, je humeur ook! En een beetje meer vrolijkheid kunnen we nu allemaal wel gebruiken. Daarom heb ik vandaag voor jullie dit heerlijke -no bake- amaretti citroen cheesecake recept.

Het is een heerlijke taart met een amaretti (beetje marsepein achtige) koekjes bodem. De vulling is lekker fris met ricotta, mascarpone, citroen en wat limoncello (of citroen limonade siroop). Je maakt hem helemaal af met zelfgemaakte citroenreepjes en geschaafde amandelen. De taart zet je na het maken 4 uur in de koelkast om op te stijven en is daardoor ook prima een dag van tevoren te maken!

No bake, 4 uur opstijven

We vonden dit recept in een oude delicious. We hebben het iets aangepast wat hoeveelheden betreft (we hielden veel vulling over) en doen er een eetlepel citroen suikerwater door, wat het nog lekkerder maakt. De de volgorde van het recept hebben we wat gewijzigd. Je kunt nu wat meer voorbereiden en bent minder lang bezig bent de rest.

Je maakt de bodem van de taart makkelijk door amandelen, boter, amaretti (verkrijgbaar in de betere supermarkt/ AH), zout en wat rozemarijn (echt erg lekker!) te mengen in de keukenmachine of met je handen. Hiermee bekleed je de bodem van de taartvorm. Vervolgens maak je citroenreepjes. Dit kan je met een speciaal apparaatje doen; de zesteur (zie foto) of met een dunschil mesje. Let bij het mesje op dat je niet de witte binnenkant van de schil verwerkt want die is nogal bitter. Schil dus niet te diep. Je kookt en droogt de reepjes en maakt dan met ricotta, gelatine met limoncello, mascarpone en citroensap en rasp de vulling. Die gaat in de taartvorm en de citroenreepjes gaan er met wat geschaafde amandelen bovenop.

Het is een taart waar je even de tijd voor moet nemen om te maken. Het is heerlijk om te doen en de citroenreepjes ruiken geweldig! Na het maken moet de taart nog 4 uur in de koelkast en dan is het genieten geblazen.

Zo maak je de amaretti citroen cheesecake:

Amaretti citroen cheescake

Amaretti citroen cheesecake

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 250 gr. amaretti (Italiaanse koekjes verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 130 gr. boter gesmolten
  • 25 gr. geschaafde amandelen
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes eraf gehaald
  • 1 mespuntje zout
  • 1 tl boter (om bakvorm in te vetten)
  • *
  • Voor de vulling:
  • 100 gr. suiker
  • 100 ml. water
  • 3 (bio) citroenen (voor reepjes, rasp en 125 ml. citroensap)
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 75 ml. limoncello of citroen limonadesiroop
  • 350 gr. ricotta
  • 350 gr. mascarpone
  • 125 gr. poedersuiker
  • 1 el citroen suikerwater (maak je in het recept)
  • 25 gr. geschaafde amandelen
  • *
  • Verder nodig: taartvorm van 24 cm Ø, keukenmachine, mixer

Bereiding

Voorbereiden: 

Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak de naaldjes fijn. Vet de taartbodem in met de boter. Week de gelatine in ruim koud water en zet weg tot gebruik. 

Was één (biologische) citroen goed van buiten. Trek met een zesteur (zie foto) mooie reepjes van de helft van de citroenschil. Als je geen zesteur hebt kan je de helft van de citroen heel dun schillen en de schil in dunne reepjes snijden. Let op dat er geen witte schil op je reepjes zit, die is nogal bitter en moet je er afhalen. Rasp de andere helft van de citroen, zet weg en pers de citroenen daarna uit totdat je 125 ml. hebt. 

Amaretti citroen cheesecake maken: 

Maak eerst de bodem: meng de koekjes met de gesmolten boter, de witte basterdsuiker, het mespuntje zout, de geschaafde amandelen en de rozemarijn naaldjes in de keukenmachine (of met de hand) tot goed gemengd deeg. Het hoeft niet een mooie deegbal te worden, als het maar goed gemengd kruim is. Stort het deeg in de taartbodem en druk met je handen deze uit tot een mooie egale bodem met een opstaande rand van ca. 3 cm. Zet de bodem in de koelkast. 

Maak de citroen reepjes en suikerwater:  breng 100 ml. water met 100 gr. suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Doe de citroen reepjes bij het suikerwater en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Haal de reepjes uit de pan met een schuimspan of vork en laat ze op bakpapier drogen. Gooi het overgebleven citroen suikerwater niet weg! Deze heb je nog nodig. 

Maak de ricotta mascarpone citroen vulling: giet de limoncello in en steelpannetje en breng dit net niet aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine blaadjes door met de citroenrasp en het citroensap. Laat dit wat afkoelen (zet het even buiten in de herfst/winter) en roer dit door de ricotta totdat je een mooi glad mengsel hebt. 

Klop de mascarpone glad met een mixer en meng hier de poedersuiker en 1 el. citroen suikerwater (van de citroenreepjes) door. Spatel hier voorzichtig het ricotta limoncello mengsel door en stort het mengsel in de taartbodem. Strijk het mooi glad en versier de taart met de geschaafde amandel en de mooie citroenreepjes.

Laat de taart (afgedekt) ca. 4 uur in de koelkast opstijven. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Heerlijke verwentaart 🧡

Amaretti citroen cheesecake

Familie favorieten

Laat een bericht achter

2 reacties

Anoniem 3 februari 2021 - 11:31 am

Hallo,
Ik ben bezig om de taart te maken en heb de bodem, exact volgens recept in de vorm, maar ik vind hem nogal vet, klopt dat?

Reactie
Babs 3 februari 2021 - 12:25 pm

Hoi, wat leuk dat je de taart maakt! Heb je het deeg goed gemengd? Het kan wat plakkerig/vet overkomen. Dat komt doordat de amaretti koekjes zelf wat plakkerig zijn door de marsepein erin. Met de gesmolten boter lijkt inderdaad vet maar de boter heb je nodig om de koekjes te binden. De boter stijft met de koekjes op in de koelkast en de vettigheid verdwijnt. Komt goed! Geniet ervan straks☺️☺️

Reactie
error: Content is protected !!