Voor velen zijn schorseneren vergeten groenten. Echt super zonde want schorseneren zijn zalig! Schorseneren lijken geschild qua uiterlijk op asperges. Ze zijn ook zacht maar steviger en zonder draden die asperges kunnen hebben. Ze smaken nootachtig met wat nootmuskaat erin. We zijn echt dol op gegratineerde schorseneren in citroen roomsaus, zo uit de oven!
Na 6 maanden oogsten
Mijn eerste herinneringen aan schorseneren zijn uit de tijd dat mijn oma ze klaarmaakte toen ik klein was. De geur was heerlijk, alleen werd in die tijd groente wel lang gekookt. Dat is nu gelukkig anders; we roerbakken, koken groente kort en behouden daardoor veel meer vitaminen en smaak bij het klaarmaken van groenten. Daardoor zijn schorseneren nu ook onze favoriet, helemaal als je de schorseneren eerst kookt in room met bouillon en daarna in de oven laat gratineren onder een laagje Parmezaanse kaas, heerlijk!
Schorseneren zijn eenjarige planten die je verbouwt voor de wortels, die soms wel 30 cm lang kunnen worden. Om schorseneren te verbouwen en oogsten moet je wel geduld hebben. We hebben ze in april gezaaid in onze moestuin en pas in januari net voor de strenge vorst geoogst. Gelukkig kan je ze vers ook bij (biologische) winkels kopen en in pot in supermarkten. Vroeger werden schorseneren ook wel huismeidenverdriet genoemd omdat er een melkachtig sap uit de schorseneren komt, die nogal kan plakken aan je handen.
Onder stromend water schillen, koken in citroen roombouillon
Schorseneren koop je met bruine schil. Voordat je ze gaat schillen, borstel je ze onder de kraan schoon met een (afwas) borstel. Daarna kan je de schorseneren schillen. Dit kan het beste met een dunschiller. Zodra je de schorseneren hebt geschild kleuren ze direct licht rood/geel. Om ze mooi wit te houden zet je voordat je gaat schillen een platte bak met water met citroensap klaar. De geschilde schorseneren doe je direct na het schillen hierin, zo blijven ze mooi wit. Om te voorkomen dat je handen gaan plakken schil je schorseneren het beste onder de stromende kraan. De topt de uiteinden en schilt ze dan van je af mooi wit.
Na het schillen kan het leuke werk beginnen; je mengt slagroom met bouillon en citroensap in een pan en kookt hierin de schorseneren gaar. Bij dunne schorseneren is dit ca. 10 minuten maar bij dikke kan het wel 20 minuten duren. De schorseneren zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Tijdens het koken vet je een ovenschaal in waar de schorseneren in de lengte passen. Zodra de schorseneren gaar zijn leg je ze in de ovenschaal. Gooi de citroen roomsaus niet weg! Deze breng je op smaak met wat versgemalen peper en (zee)zout en giet je over de schorseneren in de ovenschaal. Je bestrooit de schotel met Parmezaanse kaas en schuif je ca. 5 minuten onder de grill. Bestrooi de schotel eventueel nog met wat peterselie en serveer!
Zo maak je gegratineerde schorseneren in citroen roomsaus:
Ingrediënten
- 600 gr schorseneer
- 200 ml. bouillon
- 150 ml. slagroom
- 3/4 citroen (sap)
- boter
- 2 el. geraspte Parmezaanse kaas
- vers gemalen peper
- (zee)zout
- 1/3 el. verse peterselie, gehakt
Bereiding
Voorbereiden:
Vul de bodem van een brede bak met water en sap van 1/2 citroen. Borstel de droge schorseneren schoon met een borstel. Snijd het topje en de onderkant van de schorseneer af en schil ze om de beurt met een dunschilmesje onder de kraan. Leg ze hierna direct in de bak met water en citroensap, zodat ze niet verkleuren. Ze moeten helemaal onder staan. Vet een langwerpige ovenschaal (de schorseneren moeten er in de lengte inpassen) in met boter.
Gegratineerde schorseneren maken:
Verwarm de grill van de oven. Giet de bouillon, slagroom en 1/4 citroensap in een pan en roer deze door. Leg hierin de schorseneren en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat ze met de deksel op de pan in 15 - 20 minuten gaar stoven. De schorseneren zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Dun geschilde schorseneren zijn eerder gaar dus controleer de gaarheid rond de 15 minuten.
Leg de schorseneren in de ovenschaal en breng de citroen roomsaus op smaak met vers gemalen peper en eventueel wat zout. Giet de citroen roomsaus over de schorseneren in de ovenschaal en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas. Schuif de ovenschaal onder de grill en gratineer ca. 5 minuten. Lekker met wat peterselie erover.
Echt heerlijke groente!
2 reacties
Het lijkt me heerlijk. Ik ga het deze week uitproberen. Maar is dit een volledige maaltijd, of eet je er nog wat bij?
Wat leuk! Ze zijn echt superlekker. Het is eigenlijk een bijgerecht maar je kunt er spaghetti of macaroni bij koken en dit met de roomsaus opeten. Met gnocchi is het ook heerlijk of met stokbrood en een salade:-) Geniet ervan! Groetjes, Babs