Bij zelfgemaakte pangsit goreng, die wij heel graag maken hoort natuurlijk een saus die het helemaal afmaakt. Oma maakte altijd pangsit mét zelfgemaakte heerlijke gember karamel saus en deze combinatie is echt fantastisch. Gelukkig heeft ze beide recepten met ons gedeeld dus kunnen wij en jullie nu ook nog héél lang van dit heerlijke hapje of voorgerechtje genieten!
Pangsit met saus
Pangsit -of zoals mijn opa ze noemende ‘vuile oortjes’- zijn een echte lekkernij. Het is een in dun deeg gefrituurd hapje gevuld met een heerlijk gehaktmengsel ter grootte van een knikker. Dit maakt het niet zwaar, dus het is een heerlijk voorgerecht of borrelhapje. Meestal serveren wij 3 tot 4 pangsits per persoon. We maken altijd behoorlijk wat pangsits. We bewaren meestal nog wat voor de dag erna of geven wat weg. Meestal is het zo op!
Pangsits zijn het lekkerste met een sausje. Het sausje wat echt bij pangsit past is deze gember karamel saus. Je hebt dit -in tegenstelling tot de pangsit zelf wat best wat werk is omdat je zoveel kleine balletjes moet rollen- zo gemaakt.
Karamel met gember en een zuurtje
Het is belangrijk dat je een pan met een dikke bodem gebruikt om eerst karamel te maken. Dit doe je door heel simpel een kopje suiker in de pan te doen (geen boter of vet toevoegen!). Dit laat je smelten totdat het over de hele oppervlakte schuimt.
Hierbij voeg je een kopje warm water, een half kopje azijn (witte wijn of witte azijn), wat gehakte bakgember en wat plakken verse gember. Je maakt het af met wat zout. Dit is het! Je laat de saus wat inkoken en je kunt deze eventueel nog wat binden met maïzena of allesbinder. Laat de saus afkoelen totdat je hem gebruikt.
Gember?
Bakgember kan je bij vrijwel elke super kopen. Dit is wat zoetige gember, vaak al in kleine stukjes met wat gembervocht in een potje. Het wordt wel gebruikt in bijvoorbeeld boterkoek. Verse gember is tegenwoordig overal te koop. Je hebt ongeveer 6 cm nodig. Dit schil je en snijd je in 3 plakken. De verse gember eet je niet op, de bakgember snijd je heel klein en eet je wel op.
Het recept voor gember karamel saus gebruiken wij eigenlijk alleen voor bij de pangsit maar het is natuurlijk ook heerlijk bij andere (Indische) hapjes en gerechten.
Ingrediënten
- 1 kopje suiker
- 1 kopje water
- 1/2 kop azijn
- 2 el gekonfijte gember (bakgember) in kleine stukjes gesneden
- 1/2 el gembervocht (uit potje bakgember)
- 3 plakken verse gember
- 1/2 tl zout
- *
- Verder nodig
- Goede braadpan met dikke bodem
Bereiding
Voorbereiden
Hak de stukjes bakgember heel klein. Maak een stuk verse gember schoon en snijd dit in 3 plakjes van ongeveer 2cm dik. Verwarm een kopje water.
Gember karamelsaus maken
Giet het kopje suiker in de braadpan en zet het vuur middelhoog. Laat de suiker smelten en bruin worden totdat het licht gaat schuimen. Het is goed als het over de hele oppervlakte schuimt. Voeg nu het water, de azijn, gember en gembervocht toe en roer dit goed door. Laat de saus even door pruttelen en bind deze eventueel met wat maïzena of allesbinder.
Let op: de verse gember gebruik je alleen voor de smaak, deze eet je niet op.
Selamat makan!