Zelf Indische saté maken

door Babs
sate maken

Met een opa, oma en moeder met een Indisch verleden ontkom je niet aan heerlijke rijsttafels en de lekkere Indische saté. Dit recept is dan ook echt een traditioneel familierecept voor de lekkerste saté, die ik ooit heb gegeten. Het recept deel ik graag zodat je zelf ook deze heerlijke saté kunt maken!

Saté op zn Indisch

Van kleins af aan aten wij bij opa en oma Indisch. Omdat mijn vader er ook gek op was en mijn moeder ermee was opgegroeid aten we ook veel Indisch thuis en dan écht, dus met veel kruiden, zelfgemaakte boemboes en … sambal. Het motto was ‘heet eten went vanzelf’ en dat hebben we geweten (tip bij te heet eten: drink geen water maar leg een stukje komkommer of kroepoek op je tong, dan trekt het vanzelf weg). Van al dat lekker eten waren onze favorieten de enorme schalen pangsit goreng (recept volgt) die mijn oma meebracht met oud en nieuw en de saté van opa.

Onze Indische saté babi (varkensvlees) werd gemaakt van schouderkarbonaden met speklapjes, die in kleine stukjes werd gesneden en lang gemarineerd. Dit is niet te vergelijken met de grote stukken vlees op een stokje die je nu in restaurants kunt bestellen of die je kant en klaar in de super koopt. De combinatie van het vlees, de marinade en de kleine stukjes heerlijk vlees op een stokje deed smaken naar meer en er was altijd genoeg, of eigenlijk meestal teveel.

We aten de saté altijd met heerlijke zelfgemaakte pindasaus en ketjapsaus (dit recept volgt nog). Verder was er meestal gekookte rijst, stokbrood, gebakken uitjes en acar ketimun, een heerlijke fris zure komkommersalade. Een heerlijke combinatie!

Indische familie recepten

Toen ik wat ouder werd en ik zelf meer ging koken ben ik in de leer gegaan bij mijn oma en moeder en heb ik drie jaar bij Warung Adinda gewerkt. Dit was een Indische toko met heerlijke Indische gerechten waar ik veel heb geleerd. Ik heb alle recepten gekoesterd en we maken ze nog steeds met veel plezier.

Met ons familierecept kan jij ook heerlijke saté maken. Hiervoor ga je een dag voordat je saté gaat eten aan het werk. Het vlees moet minimaal 12 uur marineren voor de typische Indische smaak. Je snijd het in kleine blokjes en maakt daarnaast in een grote kom de marinade. Je doet het vlees bij de marinade, roert dit goed om en zet het weg in de koelkast. Na een tijdje roer je het nogmaals goed om. Ondertussen leg je een flinke stapel saté stokjes in een platte bak met water. Het is belangrijk dat de stokjes onder water staan, deze laat je enkele uren weken. Je doet dit zodat de stokjes niet verbranden op het vuur.

Als de saté goed is gemarineerd pak je ongeveer 3-4 stukjes vlees, die je op het stokje rijgt. Het liefste wissel je af met karbonade en spekjes. Hiermee ga je door, totdat al het vlees op is. Je hebt nu een flinke berg! De saté is het lekkerste op de barbecue, als de kooltjes wit zijn en niet super heet, rooster je de stokjes knapperig bruin. Heerlijk met satésaus, stokbrood en komkommer!

Zo maak je de lekkerste saté:

sate maken

De lekkerste Indische saté maken

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • 400 gr schouderkarbonaden
  • 250 gr speklapjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 1/2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 tl ketumbar (=korinander poeder)
  • 1/2 tl kunyit (=kurkuma, geelpoeder)
  • 1/2 tl djinten (=komijn poeder)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • Peper
  • 1/3 zakje saté stokjes

Bereiding

Voorbereiden:

Snijd het vlees in kleine blokjes van ongeveer 2,5 bij 2,5 cm. Doe de ui met knoflook uit de pers, de geraspte gemberwortel, kruiden, ketjap, citroensap en wat peper in een grote mengkom. Meng en roer het goed door elkaar en doe de vlees blokjes erdoor. Roer dit goed en zet het afgedekt weg in de koelkast tot de volgende dag. Roer de volgende ochtend de vleesblokjes nog een keer goed door de marinade. Vul een platte bak met water en leg hier de saté stokjes in, zorg dat alle stokjes goed onder water liggen. 

Lekkerste Indische saté maken:

Rijg aan elk saté stokje 3-4 stukjes vlees. Probeer minimaal 2 stukjes karbonade aan elk stukje te doen met wat spek. Een stukje ui kan je er ook tussen doen voor de smaak. Ga hiermee door, totdat al het vlees op is. Steek ondertussen de barbecue aan. De stokjes kan je grillen als de kooltjes wit zijn. Grill ze met regelmatig keren in ca. 5-10 minuten gaar en knapperig. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Zoals mijn opa altijd zei bij élke Indische rijsttafel en barbecue;

Selamat Makan!

saté maken
Familie favorieten

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!