Maaltijdsalade ‘Salade riche’

door Babs
maaltijdsalade

Salades kan je zo lekker maken als je zelf wilt. Wat dacht je van deze rijk gevulde maaltijdsalade met rivierkreeftjes, Parmaham, Parmezaanse kaas snippers, pijnboompitten en kipdijfilet in citroen marinade? Deze maaltijdsalade is zelfs als het buiten wat kouder is een echte hoofdmaaltijd voor 2 personen en lékker!

Salade ‘riche’

Een tijdje terug aten we bij een restaurant in de buurt een heerlijke salade ‘riche’ ofwel een rijke, luxe gevulde salade. Vol met alleen maar lekkers; kreeftjes, parmaham, nootjes, een heerlijke dressing en nog veel meer. Dat kunnen wij natuurlijk ook!

Een salade kan je zo lekker maken als je zelf wilt. De basis is groene salade. Als je hierover een lekkere zelfgemaakte dressing doet ben je al een heel eind. Daarna kan je erdoor doen wat je wilt; restjes van de dag ervoor (aardappeltjes, vlees, boontjes, ei, etc.) of je kiest zelf wat lekkers uit en dat doe je erdoor. Alles kan en mag.

Kies zelf je salade

Wij kiezen deze keer een groene salade met zelfgemaakte honing-mosterd dressing. We kopen eens per jaar een heerlijke tomaten azijn van foodelicious, die we altijd tijdens ons jaarlijkse uitje in Edam kopen. Deze azijn is wat zoetig en smaakt heerlijk bij honing en mosterd. Je kunt ook appel azijn of een andere, wat minder sterke azijn gebruiken.

We marineren van tevoren lekker wat kip(dij)filets in olijfolie met citroen (als je deze de dag van tevoren als marineert zijn de smaken nog lekkerder) en doen er wat rivierkreeftjes door, waar we wat citroen over doen. In plaats van kreeftjes kan je ook (kant en klare knoflook) garnalen gebruiken, ook heerlijk!

We roosteren wat pijnboompitjes en maken zelf croutons van bruin brood. De croutons bak je lekker knapperig in olijfolie. We zijn dol op Parmezaanse kaas, dus die kruimelen we ook door de salade. We maken het af met wat ‘surf en turf’; als tegenhanger van de garnalen of kreeftjes doen we er nog twee plakken parmaham per persoon bovenop.

Hoofgerecht voor 2, voorafje voor 4

Je kunt de salade voor een groot deel voorbereiden, zodat je er net voor het eten maar 15 minuten aan kwijt bent. Het recept is een hoofdmaaltijd voor 2 personen en kan je als voorafje maken voor 4 personen. Super makkelijk als je een lekker etentje geeft!

Zo maak je de Salade riche:

maaltijdsalade

Maaltijdsalade 'Salade Riche'

Recept printen
Aantal personen: 2 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • 100 gr. rivierkreeftjes
  • 1 tl. citroensap
  • 100 gr. jonge bladsla mix
  • 1 el. citroensap
  • 2 el. extra vierge olijfolie
  • 2 kip(dij)filets
  • 30 gr. Parmezaanse kaas snippers
  • 11/2 bruine boterham zonder korst
  • 2 el pijnboompitten
  • 3 el bakolijfolie
  • 4 plakken (40 gr.) Parmaham
  • Vers gemalen peper
  • *
  • Voor de dressing:
  • 1 tl. mosterd
  • 3 tl. mayonaise
  • 2 tl zoete (tomaten of appel) azijn
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 3 el zonnebloem 🌻 olie
  • Versgemalen peper
  • 1 tl honing

Bereiding

Voorbereiden: 

Meng 1 de citroensap met 2 el extra vierge olijfolie en wat versgemalen peper tot een marinade. Leg hier de kipdijfilets in en schep de marinade goed rond de filets. Zet koel weg tot gebruik. Laat de rivierkreeftjes uitlekken en besprenkel ze met de theelepel citroensap. Snijd de randjes van de boterhammen en snijd het brood in kleine crouton blokjes. Rooster de pijnboompitten ca. 5 minuten op een laag tot middelhoog vuur totdat ze lichtbruin kleuren. Haal ze van het vuur en bewaar ze totdat je de salade gaat opmaken. 

Maak vast de dressing: voeg alle ingrediënten samen en roer dit goed door elkaar. Zet de dressing koel weg tot gebruik. 

De maaltijdsalade maken:

Verwarm 2 el. bakolijfolie in een koekenpan en roerbak hier ca. 4 minuten de croutons in totdat ze lekker knapperig bruin kleuren. Haal ze van het vuur. Bak nu de kipdijfilets in 1 el. bakolijfolie in 10 minuten bruin en gaar. Klop de dressing nog een keer goed door. 

Nu kan je de salade opmaken: verdeel de sla over de borden, kruimel hier de Parmezaanse kaas over, doe de rivierkreeftjes erop en schep er 1 el. dressing over. Meng dit goed door elkaar en maal hier wat peper over. Bestrooi de salade met de pijnboompitten en leg er de kipdijfilet, de croutons en de parmaham plakken bovenop. Besprenkel met 1/2 el. dressing en dien op. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
Maaltijdsalade
Lekker!
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!