Wij zijn dol op toetjes en op een gegeven moment wil je wel eens iets anders dan vla, yoghurt of ijs. Gelukkig is er panna cotta. Je maakt panna cotta heel makkelijk met room, gelatine en wat je verder lekker vindt. Wij doen er rasp van citroen- en sinaasappel door en bovenop een topping van rood fruit. Zo gemaakt en de koelkast doet de rest.
Heb je dat ook wel eens, dat je door de supermarkt loopt en iets lekkers zoekt maar niets ziet waar je zin in hebt? Vlaflip, yoghurt, kant en klare chocolademousse. Je hebt het al vaker gehad maar nu even niet. Fruit is ook heerlijk maar soms heb je gewoon zin in iets héél lekkers.
Een toetje maken is alleen weer een hele klus. Dus wordt het een kopje koffie of thee na het eten en sla je het toetje over. Dat kan anders als je eenmaal makkelijke toetjes ontdekt. Dit zijn toetjes die je in en handomdraai maakt en zo ontzettend lekker zijn!
Panna cotta is zo’n makkelijk toetje. Het lijkt heel wat met vanille korreltjes erin en dat is het ook qua smaak. Maar wat zo fijn is, het is zo gemaakt. Je zet slagroom met suiker, rasp van een halve citroen en sinaasappel en een vanillestokje even op. Je brengt het aan de kook, laat het afkoelen, gelatine erdoor en klaar!
De panna cotta moet daarna wel opstijven in de koelkast. Daar moet je drie uur voor uitrekken maar je hoeft zelf niets meer te doen. Je kunt de panna cotta dan heerlijk eten. Wij doen er nog wat gepureerd fruit over met wat gelatine. Je maakt het af met een mooie framboos of aardbei erop en dan is het genieten geblazen. Echt iets om vaker te doen!
Het is ook een leuk kadootje als je ergens gaat eten en je het toetje moet maken. We hebben het laatst meegenomen in kleine potjes voor alle gasten, leuk om te maken en te geven!
Zo maak je panna cotta met citrus & rood fruit:
Ingrediënten
- Voor de panne cotta:
- 750 gr slagroom
- 150 gr fijne suiker
- 1/2 citroenrasp
- 1/2 sinaasappel rasp
- 1 vanillestokje
- 6 bl gelatine
- *
- Voor de rood fruit saus:
- 200 gr rood fruit
- 1 1/2 el suiker
- 1/2 sinaasappel sap
- 2 bl gelatine
- 4 🍓 of frambozen
Bereiding
Voorbereiden:
Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water en laat ze minimaal 10 munten weken. Was de sinaasappel en citroen, maak ze droog en rasp van beiden de schil van de halve vrucht. Snijd het vanille stokje over de lengte helemaal goed open.
Panna cotta met citrus & rood fruit maken:
Maak eerst de panna cotta: doe de room, suiker, citroen- en sinaasappel rasp met het vanillestokje in een steelpan en breng het mengsel aan de kook. Roer het door totdat het kookt en haal het zodra het kookt van het vuur om af te koelen. Zet het weg om af te koelen en giet het door een zeef zodra het iets is afgekoeld. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer ze een voor een door het slagroom mengsel totdat ze zijn opgelost. Giet het slagroom mengsel in 6 glaasjes of potjes en zet ze minimaal drie uur in de koelkast.
Daarna de rode fruit saus: pureer het rode fruit met een staafmixer tot een glad geheel. Roer de suiker erdoor. Zet dit weg totdat de panna cotta stijf genoeg is (na ca. 3 uur). Verwarm de sinaasappelsap in een steelpannetje. Knijp de gelatine goed uit en roer deze door het sap. Laat dit iets afkoelen en roer het door het gepureerde rode fruit. Schep dit over de panna cotta en laat dit minimaal 1 tot 2 uur opstijven in de koelkast.
Was ondertussen het rode fruit voor de decoratie en halveer deze. Leg op elke glaasje panna cotta voordat je deze opdient twee stukjes rood fruit en serveer ze.
Geniet er lekker van ♥